hortalisses

Com tenir una alimentació sostenible

Seguir una alimentació sostenible és una de les claus del consum conscient. En aquest article parlem de com aconseguir-ho amb consells i propostes reals.

Alimentar-nos és una necessitat bàsica i seguir les guies d’una alimentació sostenible i poder fer-ho bé (de forma sana) és un dret fonamental. Així i tot, al llarg de les darreres dècades, el negoci de l’alimentació ha provocat que ens trobem immerses en un sistema de producció, distribució i comercialització que percep els aliments com a mercaderies i no com a un bé comú.

Per què mengem el que mengem?

En el sistema agroalimentari, que inclou tots els agents que intervenen, des de la sembra de l’aliment fins l’arribada a la cuina de casa, hi intervenen grans empreses que decideixen què, com, quan i quant sembrar i, per tant, consumir. A l’Estat Espanyol, la distribució d’aliments està monopolitzada per set grans empreses: cinc distribuïdores (Carrefour, Mercadona, Eroski, Alcampo i El Corte Inglés) i dues centrals de compres (Euromadi i IFA), que concentren el 75% de la distribució dels aliments.

Els canvis en els estils de vida, la concentració de població a les grans ciutats, el fet que tots els membres adults de la família treballin, etc. han provocat canvis en les pautes de consum: ja no dediquem prou temps a alimentar-nos correctament. A moltes persones els resulta més còmode proveir-se a les grans superfícies i consumir aliments processats o menjar fora de casa; i el creixement de les grans superfícies ha anat en detriment de l’existència de petites botigues especialitzades i de barri.

FRAGMENT EXTRET DEL QUADERN
Núm. 56.
Sumari Entrevista a Esther Vivas  “La gran distribució s’ha apropiat l’agricultura ecològica” PANORAMA. El menjar com a negoci Tornar al poble per…

Davant de tot això, hi ha múltiples formes de producció, de distribució i de consum que garanteixen justícia a totes les baules del procés: garanteixen drets laborals, aposten pel consum local i de temporada, busquen generar un menor impacte mediambiental, etc. Múltiples iniciatives que fan escac a la indústria agroalimentària.

Què pots fer per seguir una alimentació sostenible?

 1. Compra productes de temporada.
 2. Evita comprar els productes frescos (fruita i verdura, peix, carn) a grans superfícies i aposta per les botigues especialitzades del teu entorn o pels mercats locals.
 3. Intenta proveir-te a través d’una cooperativa de consum, d’un supermercat cooperatiu o d’un mercat de pagès.
 4. Descobreix la cuina de reaprofitament, desenvolupa la teva creativitat a la cuina per evitar deixar perdre res!
 5. Procura reduir el consum de carn i el d’aliments precuinats o processats.

Solucions i serveis que t’oferim des d’Opcions

L’objectiu d’Opcions és promoure un model de consum més sostenible i just amb el territori i les persones. Investiguem i difonem les claus del consum conscient en els diversos àmbits de consum i, a continuació, fem un resum dels punts principals per satisfer una de les principals necessitats de manera sostenible:

 1. Proveeix-te a través d’una distribuïdora de consum responsable.
 2. Compra a granel.
 3. Menja de forma saludable, amb criteris de justícia, sostenibilitat i corresponsabilitat.
 4. Dona una oportunitat als productes amagats del nostre territori.
 5. Elimina intermediaris.

1. Proveeix-te a través d’una distribuïdora de consum responsable

Des de ja fa uns anys, el mercat dels aliments etiquetats com a “Bio” o ecològics va en augment. Això implica, a priori, una major presa de responsabilitat per part de les persones consumidores que es preocupen, no només per la seva salut, sinó també pel procés de producció d’allò que consumeixen. Així i tot, quan comprem productes ecològics, hem de poder sumar-hi, també, altres valors, com són la proximitat, que estigui elaborat en condicions laborals justes o que el projecte que el desenvolupa tingui un impacte social positiu. I hem de poder demanar que aquests mateixos valors s’apliquin també en el procés de distribució.

La nostra proposta:

 • Quèviure. És una distribuïdora majorista de consum responsable que té la voluntat de ser un punt de trobada entre consumidors i productors, i promoure tant el consum d’uns com la feina dels altres. Distribueixen productes ecològics, de proximitat, comerç just i fets per altres cooperatives. S’han especialitzat en producte alimentari sec i elaborat, productes de neteja i vaixella compostable.

2. Compra a granel

Pràcticament tot el que consumim actualment (aliments, productes d’higiene, neteja, papereria…) porta algun envàs o embalatge d’un sol ús. Una molt bona opció per reduir residus és comprar a granel i portar les nostres bosses i envasos.

Noia al mercat amb una cistella per comprar a granel. Foto via Canva

Les nostres recomanacions:

 • Granoleta. Petita botiga ubicada al barri barceloní de la Sagrera, amb productes a granel com fruits secs, fruita deshidratada, vins, llegums, cereals, xampús sòlids, productes de neteja a granel i molt més.
 • A granel. A banda de l’alimentació, també podem optar per la compra a granel de detergents. Aquesta cooperativa produeix i distribueix productes de cosmètica, higiene i neteja ecològics a granel.
 • La coopmunitat. Cooperativa de treball associat que, dins del seu projecte Teleia, es dedica a la confecció de bosses amb roba reciclada per a la compra a granel.

3. Menja de forma saludable, amb criteris de justícia, sostenibilitat i corresponsabilitat

El canvi també comença als fogons! Dur a terme una alimentació no només sana, sinó també responsable i sostenible, és una bona manera per practicar el consum conscient des de la cuina. Cuinar amb productes de temporada i de proximitat, produïts de manera ecològica i des de projectes amb impacte social i justícia laboral és, en definitiva, un acte revolucionari!

4. Dona una oportunitat als productes amagats del nostre territori

Tenim un territori farcit de petits productors que desenvolupen la seva feina amb dedicació i voluntat transformadora i elaboren productes de gran qualitat. Consumir els seus productes és una manera de donar-los suport i de desplegar un consum amb un impacte econòmic, mediambiental i social positiu.

Descobreix:

 • Ca l’Espavil. Una casa de turisme rural ubicada a Cardedeu, però també un projecte familiar amb valors de transformació. Distribueixen una petita selecció de vins, que seleccionen amb el mateix amor i dedicació amb els quals han desenvolupat el seu projecte.

5. Elimina intermediaris

Quantes vegades tenim l’oportunitat de conèixer les mans que han plantat allò que mengem? Podem fer-ho si ens acostem als mercats de pagès, a les nostres cooperatives de consum o si ens preocupem per fer compra directa a les productores.

En molts mercats és possible comprar sense intermediaris. Foto via Canva

Proposem:

 • Som esqueix. Aquesta associació sense ànim de lucre recupera terres abandonades per promoure l’agricultura ecològica i donar oportunitats de formació i inserció laboral, tot promovent el consum responsable i de proximitat. Distribueixen cistelles de verdura a la zona del Baix Llobregat.

Contingut elaborat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023