Què és OPCIONS

Opcions és una comunitat de milers de persones que creiem que el consum és una poderosa eina que tenim al nostre abast per canviar el nostre entorn i acostar-nos a un model social basat en la justícia global i la cura del medi ambient i les persones. Treballem per construir un món on puguem respirar i viure millor.

Som una organització sense afany de lucre que promovem una nova cultura del consum: el consum conscient. L’objectiu és reduir l’impacte negatiu de les accions que duem a terme cada dia relacionades amb el consum.

Des que aturem el despertador fins que anem altre cop a dormir, passant per com ens desplacem per anar a la feina, de quin banc traiem els diners i a quines botigues fem la compra, estem prenent decisions que tenen un impacte sobre el planeta. Ser conscients de les conseqüències que generen les nostres accions en les persones i el planeta ens permetrà construir el món en el qual volem viure i on viuran les generacions futures.  

Creiem que la manera com consumim pot canviar moltes coses. A Opcions, ja fa més de 20 anys que explorem i expliquem com fer-ho. 

CONSTRUEIX EL MÓN ON VOLS VIURE I QUE VOLS DEIXAR. UNEIX-TE AL MOVIMENT DEL CONSUM CONSCIENT

QUI SOM

Què fem a OPCIONS

La nostra tasca va dirigida a persones, organitzacions i administracions públiques i es concentra en promoure canvis de consum desenvolupant projectes integrals i d’alt impacte social a través de la recerca, la transferència de coneixement i la incidència política

  • Investiguem els impactes dels diversos models de consum.
  • Denunciem les pràctiques que posen en perill el model de societat que volem.
  • Explorem alternatives d’arreu per practicar el consum conscient.
  • Publiquem investigacions sobre diversos àmbits de consum.
  • Divulguem articles i guies per millorar el consum del dia a dia.
  • Informem i sensibilitzem sobre causes, projectes i iniciatives diverses.
  • Fem campanyes d’incidència social i política.
  • Oferim xerrades i activitats sobre consum.
  • Impulsem La Zona, punt de trobada de l’oferta i la demanda del consum conscient.

QUI SOM

Què és el consum conscient?

El consum conscient és aquell que té en compte l’impacte i conseqüències de les nostres decisions. Això vol dir satisfer les nostres necessitats reflexionant sobre l’autenticitat d’aquestes, informant-nos sobre les opcions que tenim i triant aquelles que contribueixen a la justícia, al benestar social i personal i que tenen menys impacte ambiental.

 

Per practicar el consum conscient, ho podem fer aplicant les tres claus:

Consumir menys, sempre que sigui possible

Comprar amb criteri

Consumir sense comprar

QUI SOM

Com puc posar a la pràctica el consum conscient?

Reflexiona

El primer pas és deixar d’actuar per inèrcia i posar consciència en allò que fem. Així, podrem valorar si actuem d’acord amb els nostres valors i amb la manera com pensem.


Qui confecciona els productes que compro treballa amb unes condicions dignes? Consumeixo el que necessito o ho faig de manera supèrflua? Soc conscient que podria reduir la despesa energètica? Últimament, se m’omple la casa de molts plàstics i altres residus? Cada quant em compro una nova peça de roba? Són algunes de les preguntes per on podem començar.

Investiga

Si alguna de les respostes a les preguntes anteriors t’ha ressonat malament, anem per bon camí. Pots començar buscant informació sobre com podries començar a incorporar nous hàbits i fer canvis, demanant consell a gent del teu entorn o pensant en referents que t’agradaria seguir, per exemple.

Passa a l’acció

Si has començat a mobilitzar-te, ja has començat a fer el canvi! Ara, només has d’incoporar el que has après en el teu dia a dia i anar canviant els hàbits que vols abandonar per aquells de nous.

SIGUES PART DEL CANVI QUE ES MEREIX EL PLANETA!

QUI SOM

#Missió, visió i valors​

Missió

Si has començat a mobilitzar-te, ja has començat a fer el canvi! Ara, només has d’incoporar el que has après en el teu dia a dia i anar canviant els hàbits que vols abandonar per aquells de nous.

Visió

Opcions és una entitat referent en el consum conscient. Investiga i divulga coneixements sobre els impactes en el nostre model de consum i potencia el coneixement i creixement d’altres actors del sector.

Valors

Humilitat, responsabilitat, empatia, qualitat, justícia social i ambiental, suport mutu, intercooperació, proximitat, solidaritat i optimisme.

QUI SOM

L’Equip

Joana Ariet Porta

Responsable de comunicació

Mireia Bosch Mateu

Recerca i continguts

Laura Calderín

Atenció La Zona

Laura Huguet Fernández

Responsable de comunitat

Jose Manuel Alonso

Recerca i continguts

Gerard Pijoan Homs

Coordinador