DESTAQUEM

Comprar a granel: avantatges i consells

Comprar a granel, fa uns anys, era la normalitat. Amb l'aparició dels supermercats i nous establiments aquesta pràctica es va perdre. Actualment, però, això està canviant.

Comprar a granel consisteix a comprar productes en la quantitat que nosaltres volem, en lloc de comprar-los envasats i en la quantitat que ha decidit el productor. Quan parlem de comprar a granel, generalment ens ve al cap la idea de comprar aliments (llegums, olives, fruita, peix…), però la realitat és que, actualment, podem comprar molts articles a granel, des de productes de neteja fins a productes d’higiene personal.

Si vols comprar a granel, et fem unes recomanacions:

 • Fes una llista de la compra amb tot el que necessites i localitza mentalment on aniràs a comprar-ho. De totes maneres, aquest no és un consell exclusiu de comprar a granel.
 • Normalment, a les botigues tenen envasos que pots utilitzar per a la teva compra, però és preferible que portis els teus, com per exemple bosses (més grans o més petites) o pots de vidre i ampolles de plàstic reutilitzats.
 • En el cas dels pots de vidre, sobretot, recomanem pesar-los i anotar el seu pes a la tapa, per exemple, d’aquesta manera, quan vagis a la botiga, no caldrà que cada vegada et pesin els envasos.
 • A l’hora d’emmagatzemar els productes, tingues en compte que alguns és preferible guardar-los hermèticament, sobretot determinats aliments com els grans, fruits secs, llegums i espècies. Aquí és quan entren en joc els pots de vidre que, com hem comentat, pots reutilitzar.
 • I seguint amb l’emmagatzematge, recomanem etiquetar els envasos on guardes els productes, amb el nom i la data de compra i, fins i tot, la composició quan sigui necessari. Molt sovint, les botigues que venen a granel, t’indicaran de què estan fets els productes (per exemple galetes, sabons, etc.)

Comprar a granel és sostenible

Actualment, el mercat està inundat de plàstics d’un sol ús. Plàstics que es transformen en residus després de fer la seva funció, omplint abocadors i plantes de reciclatge. Podríem fer una llarga llista d’envasos totalment inútils, com per exemple les safates que contenen mandarines, plàtans, pinyes… i altres fruites que ja van amb el seu propi envàs, aquest sí, 100% natural!

Davant d’aquesta situació, cal buscar alternatives per cuidar el nostre entorn. I comprar a granel és una d’elles, ja que permet evitar envasos innecessaris aprofitant els que porta la persona compradora.

Cada compra que fem d’aquesta manera és un envàs menys que fem servir, així que és un punt important per qualsevol persona que vulgui reduir la quantitat de residus que produeix el seu consum.

Comprar a granel combat el malbaratament

A Catalunya, es generen unes 262.000 tones d’aliments cada any. Això equival a la següent dada: cada any, una persona llença al voltant de 35 kg de menjar. Una dada esgarrifosa, la qual encara empitjora si pensem en els recursos que s’han destinat a produir aquests aliments i als milions de persones en situació de fam o desnutrició.

És cert que la major part d’aquest malbaratament es produeix lluny de les nostres llars, com ara comerços o restaurants, entre altres; però això no vol dir que no malbaratem aliments a casa nostra. Sovint, comprar en excés o per sobre de les nostres necessitats (motivació a la qual ens empenyen supermercats i grans empreses) provoca que alguns dels aliments que comprem acabin a la brossa, per exemple perquè no hem tingut temps de consumir-los abans de la seva data de caducitat.

Botiga on comprar a granel
Cada vegada trobem més botigues on podem comprar a granel. Foto via Canva

En canvi, en comprar a granel, podem apamar més les quantitats i comprar allò que necessitem exactament. I si controlem el que comprem, no hi haurà desaprofitament!

Comprar a granel t’ajuda a estalviar

En la mateixa línia, comprar a granel també ens ajuda a estalviar. És possible que, en alguna ocasió, determinats productes siguin més cars; això és així perquè, generalment, els productes que podem comprar a granel són ecològics i han tingut un procés de producció més curós. Això no obstant, el fet de comprar les quantitats que necessitem permet que el preu s’ajusti més, alhora que estem evitant comprar quantitats innecessàries. I és que per més barat que sigui el producte que comprem, si ens el venen en quantitats que no necessitem, no serà òptim.

comprar a granel i guardar-ho en pots
Pots guardar els productes de la teva compra a granel en pots de vidre. Foto via Canva

Els avantatges de comprar a granel

Si et falten arguments per comprar a granel, a continuació destaquem alguns dels avantatges de fer-ho:

 • Generem molts menys residus (fins i tot, potser no en generem cap, si portem les nostres pròpies bosses i pots per comprar a granel).
 • Ocupem menys espai a la llar, ja que es redueixen considerablement els envasos.
 • Et dona llibertat per comprar les quantitats que necessitem i no les quantitats a què ens obliguen les marques i supermercats.
 • Ens estalviem diners, ja que només consumim la quantitat que necessitem.
 • És més difícil malbaratar aliments perquè haurem ajustat les quantitats a les nostres necessitats.
 • Podem disposar de més varietat de productes: no tenim l’obligació de comprar una quantitat en concret, la qual, en molts casos, pot ser excessiva per l’ús que en farem.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023