Preguntes freqüents

Hem reunit les consultes més comunes que acostumem a rebre. Si no trobes el que estàs buscant, pots contactar amb nosaltres i et respondrem tan aviat com puguem.

A Opcions treballem pel consum conscient a través de la revisita digital que pots consultar en aquesta pàgina web, els quaderns de consum en format paper o digital, la investigació i altres recursos que posem a l’abast de la població per saber quines són aquelles accions que ens permeten reduir la petjada ecològica i contribuir a la justícia social i ambiental. Creiem que el consum és una poderosa eina que tenim al nostre abast per canviar moltes coses!

Opcions és una cooperativa sense afany de lucre que promou una nova cultura del consum: el consum conscient. El nostre objectiu és reduir l’impacte negatiu que les nostres accions vinculades amb el consum provoquen en les persones i el planeta.

És aquell consum que té en compte l’impacte i conseqüències de les nostres decisions. Practicar el consum conscient vol dir satisfer les nostres necessitats reflexionant sobre l’autenticitat d’aquestes, informar-nos sobre les opcions que tenim per satisfer-les i triar aquelles que contribueixen a la justícia, al benestar social i personal i que tenen menys impacte ambiental.

És el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques que prioritzen la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre. Com a norma general, actuen d’acord amb els valors de l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat i, alhora, són promotores del canvi i millora social.

Et pots fer soci o sòcia d’Opcions. Formar part d’Opcions et dona accés a les nostres investigacions que publiquem en forma de quadern, t’ofereix avantatges en la compra i contractació de productes i serveis i et dona dret a participar de la governança i presa de decisions (a través de les assemblees, per exemple, i d’altres processos participatius). Però, al marge de tot això, el més important és que estaràs fent explícit el teu suport i compromís a la transformació social a través del consum!

Tens dues opcions. Una és fer-te sòcia de consum per gaudir dels avantatges que oferim i donar suport al projecte. L’altra opció, especialment interessant si ofereixes productes i/o serveis, és fer-te sòcia de serveis. Això et permet comercialitzar els teus productes i/o serveis a La Zona, el mercat digital del consum conscient, i altres espais que posem a disposició vostra. Si creus que t’agradaria ser sòcia de serveis, escriu-nos a relacions@opcions.coop.

És una aportació econòmica que es queda en dipòsit a la cooperativa mentre ets soci o sòcia. Es fa només una única aportació, just en el moment de fer-se sòcia i, en cas de donar-se de baixa, es retornen els diners. Et dona dret a la participació en la presa de decisions i permet finançar l’activitat de la cooperativa.

Opcions és un projecte sense afany de lucre, és a dir, treballem per donar suport a un aspecte d’interès públic, com és el consum i les seves conseqüències, i ho fem sense propòsit comercial. Això no obstant, tot i no treballar per generar beneficis econòmics de manera directa, sí que necessitem ingressos per finançar l’activitat: manteniment d’infraestructures (físiques i digitals, com aquesta pàgina web), pagar salaris dignes a l’equip de treball, contractar els serveis necessaris, finançar les activitats i campanyes que realitzem, etc. És per això que és important comptar amb una bona base social, ja que permet la viabilitat del projecte, alhora que avala la nostra feina i projecte perquè demostra que molta gent el considera necessari.

Sí. Oferim diversos espais per anunciar-te a Opcions: la revista digital, el butlletí mensual i els quaderns que publiquem en paper. Si vols publicar un anunci, escriu-nos a publicitat@opcions.coop o omple aquest formulari  et farem arribar el nostre tarifari i podem convenir paquets personalitzats.

Els temes dels articles de la revisita digital els triem l’equip d’Opcions, concretament les persones que treballen en l’àrea de continguts. Triem temes relacionats amb els diversos àmbits de consum -energia, alimentació, finances, etc.- per aportar la mirada del consum conscient. Aquesta elecció es basa en criteris de coneixement i experiència en consum, però també tenim en compte els temes que han sortit en el procés participatiu per l’elecció dels temes dels quaderns.

Són publicacions periòdiques que tracten en profunditat diversos temes de consum com la distribució alimentària, qui és qui en els mitjans de comunicació, el negoci dels residus, etc., els quals són proposats i triats pels socis i sòcies d’Opcions. Cada quadern requereix una investigació molt rigorosa, sovint una tasca difícil per l’opacitat i voluntat d’amagar, per part de grans corporacions i organitzacions, determinada informació. Publiquem dos quaderns anuals i els enviem a tots els socis i sòcies en format paper o digital, ja que algunes persones ens han demanat no rebre la versió en paper per reduir els efectes derivats de la impressió i l’enviament. Aquí  pots consultar tots els quaderns que hem publicat.

 

Actualment, més de 100 empreses -la majoria d’elles cooperatives- formen part d’Opcions. Totes elles tenen un ferm compromís amb el consum conscient i l’economia social i solidària. La majoria d’elles ofereixen els seus productes i serveis a La Zona, pots consultar-les aquí.

 

Sí, ens agrada molt que ens feu arribar els vostres missatges. Per fer-ho, podeu escriure un correu a opcions@opcions.coop o omplir el formulari de contacte.