DESTAQUEM

Calendari d’aliments de temporada

Un article que t'ajudarà a saber quan és l'època de les fruites i hortalisses del nostre territori.
27 de febrer, 2023

Ja tenim aquí el calendari d’aliments de temporada!

Tomàquets tot l’any i melons per Nadal. Ens sembla natural celebrar el Cap d’Any menjant raïm, però el cas és que aquesta no és una fruita pròpia del mes de desembre, sinó que és al setembre, quan la collim.

Ens hem acostumat a menjar moltes hortalisses i fruites a qualsevol època de l’any. Això sovint implica que ens arriben de molt lluny, que s’han cultivat en hivernacles, que s’han conservat en càmeres… I tenim molts motius per prioritzar els aliments de temporada! Per això hem editat el calendari d’aliments de temporada.

És un calendari on mostrem quan és la temporada de les hortalisses i fruites del país. Així podem saber quan consumir carbassó, bledes, albergínia, préssec… i fer un consum més respectós amb els cicles de la terra.

En aquest article pots obtenir el calendari d’aliments de temporada per reconèixer els productes de la terra!

Com llegir el calendari d’aliments de temporada?

Abans que res, cal recalcar que el calendari d’aliments de temporada només és una referència per associar la recol·lecta de productes amb les estacions. Els climes i les condicions per a l’agricultura que es donen al país són molt variats i no se’n pot fer un retrat precís sense dedicar-hi un llibre sencer. Per tenir dades més concretes sobre la nostra zona podem seguir les indicacions que donem a continuació, o preguntar als pagesos o botigues locals.

El calendari correspon a la comarca del Bages, que és la zona climàtica intermèdia entre totes les que es donen a Catalunya. Per a lectors i lectores d’altres comarques, la manera d’utilitzar-lo seria la següent:

  • A les zones que tenen condicions climàtiques similars, a grans trets, es pot aplicar el mateix calendari.
  • A les zones més fredes (com ara el nord i les zones de muntanya), en general els períodes s’escurcen: es comença a collir una mica més tard i s’acaba una mica abans. A zones molt fredes les plantes que necessiten més sol i calor (tomàquets, albergínies) es poden conrear només en hivernacle, fins i tot a l’estiu. Em canvi, els estius suaus permeten que plantes amb tendència a espigar-se i a fer-se amargues amb la calor, com l’enciam, l’escarola o els espinacs, aguantin bé l’estiu.
  • A les zones més càlides, els productes de primavera, estiu i tardor poden avançar-se mitja estació i allargar-se’n mitja més. En aquest cas els conreus amb més restricció són els que necessiten molta aigua. Per a les plantes que s’espiguen amb la calor, les temporades, com l’enciam que ja hem comentat abans, s’escurcen.

També cal tenir present que:

  • A totes les regions hi ha àrees amb microclimes on les condicions per al conreu poden variar significativament en pocs quilòmetres.
  • Les temporades es poden desplaçar, escurçar o allargar segons el temps que faci cada any.
  • Una hortalissa pot tenir varietats que constitueixin excepcions al calendari.

Aquestes serien, a grans trets, les indicacions per fer un bon ús del calendari. Des d’Opcions recomanem consumir productes de temporada per diverses raons, les recollim en aquest article.

Deixa’ns el teu correu electrònic i, automàticament, rebràs el calendari perquè el puguis consultar o imprimir i penjar en un lloc ben vistós!

.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS