tovalloletesreu

Tovalloletes reutilitzables: trucs i idees per treure’n partit

Cada vegada més famílies opten per prescindir de les tovalloletes d’un sol ús. Així aconsegueixen una criança més sostenible i eviten el contacte d’additius sintètics amb la delicada pell del bebè. Les tovalloletes reutilitzables són una molt bona alternativa, no només per al moment de canviar el bolquer, també per netejar glopades o treure mocs.
15 de desembre, 2022

Reciclades o comprades

Si volem tovalloletes que es puguin reutilitzar, només hem d’aprofitar petits draps, baietes o retalls de roba de cotó vella que tinguem per casa. També podem recórrer als discs de tela de lactància que ja no ens fan servei. Són opcions que ens ajuden a reduir les despeses  associades a l’arribada d’un infant a casa.
I també tenim l’opció de comprar-ne. Hi ha botigues que ja aposten per les tovalloletes de roba com a alternativa a les d’un sol ús. Al barri de Gràcia de Barcelona hi ha deTela, especialitzada en opcions de criança sostenible, i La mama vaca. I al Gòtic, Mapu. També hi ha botigues en línia que en tenen, per exemple: Bebés ecologicos, lepetitbaobab, Culitos de Tela i Granujas.es.
Està clar que les tovalloletes reutilitzables, de moment, són més difícils de trobar que les d’un sol ús, però també és cert que un cop les tens, ja no n’has de comprar cada dos per tres.

Algunes marques i materials de tovalloletes reutilitzables
Marca Seu de l’empresa Material de les tovalloletes
ImseVimse Suïssa Cotó biològic
Littlelamb Gal·les Bambú
Close Parent (Popin) Anglaterra Viscosa de bambú
xkko Txecoslovàquia Muselina
Orethic Estats Units d’Amèrica Bambú biològic

Usar i rentar

Un cop utilitzades es poden acumular, millor en sec, durant dos o tres dies. I després, a la rentadora. És recomanable optar per un programa amb prerentat. Quan comprem el detergent, mirem les etiquetes i triem-ne un sense sabó (màxim un 5%), perquè arrossegarà millor la brutícia. També és preferible que sigui en pols i seguir les instruccions de rentat especificades a l’etiqueta del producte. Segons la zona on visquem, pot ser necessari afegir-hi un anticalç, tant en el rentat com en el prerentat.

 

Com humitejar-les

A l’hora d’humitejar-les, només cal una mica d’aigua de l’aixeta. Però podem afegir-hi unes gotes de sabó suau, adequat per a la pell del bebè, que no cal esbandir. A deTela ens expliquen que hi ha dos bons complements que aporten beneficis a la pell del nadó i que tampoc no cal aclarir. Són:

 

Infusió de calèndula: En alguns canvis de bolquer, o en tots, podem substituir l’aigua per la infusió de calèndula, que té propietats suavitzants, cicatritzants, antiinflamatòries, antisèptiques i reparadores. Un cop net, no cal esbandir-la.

Oli calcari: Un cop tenim el cul del bebè net, podem posar unes gotes d’oli calcari en una tovalloleta i aplicar-lo sobre la pell. És una preparació natural i untuosa, especialment pensada per netejar l’àrea del bolquer i no necessita ser esbandida. Hidrata i evita l’aparició d’èczemes. Es pot trobar a botigues especialitzades en criança sostenible.

 

També per sortir al carrer

Quan sortim al carrer, podem portar les tovalloletes en un tàper hermètic directament untades amb líquid. O també va bé transportar-les en una bossa, carregant el líquid en una ampolleta d’esprai a part i anar-les mullant a mesura que es necessiten. D’aquesta manera també disposem de tovalloletes seques per treure mocs, glopades i baves o eixugar, si cal, el culet de l’infant. Un cop utilitzades, les dipositem en una bossa. A les botigues especialitzades en trobem d’impermeables, fabricades per a aquest ús i reutilitzables. Si les guardem en bosses de plàstic, podem rentar-les després i tornar a utilitzar-les.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS