neteja-sese-toxics
,

Netejar amb vinagre: trucs i consells

És possible netejar amb vinagre i que casa nostra quedi lluent i desinfectada?

Netejar amb vinagre et resultarà fàcil i econòmic. La secció de neteja de la majoria de supermercats està plena de productes específics per a cada tipus de superfície i material. Però hi ha un producte, molt més econòmic i sostenible que tots aquests, que ens donarà els mateixos resultats: el vinagre.

Netejar amb vinagre: més enllà de la cuina

El vinagre és un producte que la majoria de gent acostuma a associar amb la cuina, ja que és un ingredient que s’utilitza en diverses receptes. Però més enllà d’activar-nos el paladar, és bo saber que podem netejar la rentadora amb vinagre, i la vaixella, i els mobles… Oferim un llistat dels usos del vinagre i alguns trucs per netejar amb vinagre, una manera de tenir casa nostra neta i lliure de tòxics.

Els 10 usos del vinagre

Podem utilitzar el vinagre per:

 1. Netejar tota mena de superfícies
 2. Netejar electrodomèstics
 3. Netejar vidres i pantalles d’aparells electrònics
 4. Eliminar males olors
 5. Eliminar taques que se’ns resisteixen
 6. Netejar el forn i deixar-lo com nou
 7. Treure xiclets enganxats a la roba
 8. Desembossar desguassos
 9. Eliminar la calç d’aparells i superfícies
 10. Abrillantar

De tota aquesta llista, que podríem ampliar fàcilment amb més usos del vinagre, ens centrarem en tres funcionalitats: netejar superfícies, netejar electrodomèstics i treure xiclets.

Netejar superfícies amb vinagre

Podem netejar diversos tipus de superfícies amb vinagre, com vidres, miralls o fins i tot fusta. Alerta, però, amb aquest últim material, la fusta. El vinagre, barrejat amb oli, va molt bé per netejar mobles, però no podem fer el mateix amb el parquet, ja que el podríem fer malbé. Per netejar els mobles de fusta amb vinagre, només hem de seguir aquests tres passos:

 1. Barreja en un recipient vinagre blanc i oli a parts iguals i remena.
 2. Submergeix un drap en la mescla, escorre’l i passa’l per sobre els mobles, si pot ser, en la direcció dels dibuixos de la fusta.
 3. Per acabar, amb un drap sec, asseca el moble.

Si necessitem netejar miralls o vidres, recomanem omplir un polveritzador, un recipient molt pràctic a l’hora de fer la neteja de casa, amb aigua i vinagre, a parts iguals. Un cop omplert, només haurem de polveritzar la barreja sobre la superfície i passar–hi un drap per acabar d’escampar la mescla i assecar.

netejar-amb-vinagre
Un polveritzador ens anirà molt bé per netejar les superfícies

Pel que fa al marbre, és millor no netejar-lo amb vinagre, com que és àcid (com la llimona, el vi o productes anticalç), podríem malmetre la roca que el compon. En aquests casos és millor utilitzar aigua i un sabó neutre.

Netejar la rentadora amb vinagre

És probable que si navegueu per Internet, trobeu alguns articles que no recomanen en absolut netejar la rentadora amb vinagre. Si ens fixem en qui signa aquests articles, probablement veurem que són marques que comercialitzen els seus propis productes per netejar electrodomèstics. Des d’Opcions sempre recordem la importància de documentar-se abans de difondre informació i de consultar diverses fonts per formar-se una opinió.

El cert és que sí que podem netejar la rentadora amb vinagre. És un truc senzill i eficaç per eliminar les restes de sabó, desinfectar i eliminar males olors. Com podem netejar la rentadora amb vinagre? Només cal que afegim mitja tassa de vinagre blanc en el compartidor del detergent (i en el del suavitzant, si també l’hem fet servir) i, tot seguit, fer una rentada (sense roba). Tot i que sempre recomanem rentar amb programes ecològics i a baixa temperatura per gastar menys electricitat, en aquest cas seleccionarem un programa que renti a uns 30 graus.

I ja que hi som: també podem utilitzar el vinagre com a suavitzant de la roba. En alguna ocasió ja hem dit que no és recomanable utilitzar suavitzant, ja que fan malbé les fibres de la roba i, sovint, estan fets amb productes que malmeten el medi ambient. Però si necessitem donar un toc de suavitat i esponjositat a peces com llençols o tovalloles, només hem de substituir el suavitzant per vinagre blanc. Cal tenir en compte, a més, que una petita quantitat serà suficient.

Treure xiclets amb vinagre, pas a pas

Si has tingut la mala sort que un xiclet se t’ha quedat enganxat a la roba, abans de rentar la peça, és millor retirar les restes del xiclet. Tot el que puguem treure amb la mà, ho farem així; i per les restes més adherides, utilitzarem el vinagre de la següent manera:

 1. Escalfa una tassa de vinagre portant-la quasi al punt d’ebullició. A alta temperatura, el vinagre actuarà millor.
 2. Quan estigui a punt de bullir, retira-ho del foc, suca-hi un raspall de dents i quan estigui ben xop, rasca la zona de la roba que té el xiclet incrustat, fins que n’hagis eliminat totes les restes.
 3. Quan ja no quedi rastre del xiclet, recomanem netejar la zona per eliminar l’olor de vinagre i després, fer el rentat habitual de la peça de roba (a mà, amb la rentadora…)

Els 3 beneficis de netejar amb vinagre

Netejar amb vinagre té molts avantatges. Es tracta d’un producte que podem obtenir fàcilment: el venen a la majoria de botigues d’alimentació i drogueries i és molt econòmic. Dependrà d’on el comprem, però un litre de vinagre no ens hauria de costa massa més d’un euro. En canvi, els productes de neteja acostumen a ser més cars.

D’altra banda, és un producte natural i lliure de tòxics. Així doncs, si utilitzem vinagre en lloc de productes de neteja, que sovint estan compostos per elements químics potencialment contaminants, estarem tenint cura del medi ambient. De totes maneres, si volem utilitzar productes específics de neteja sense malmetre el medi ambient, podem comprar detergents a ecològics (i a granel).

I, finalment, com hem vist, és més que remarcable la seva eficàcia en la neteja: mata bacteris, dissol la brutícia i abrillanta.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023