condones granel veganos comercio justo

Condons vegans, de comerç just i a granel

A granel, de comerç just, sense additius d’origen animal, de fàbriques que es resisteixen a la deslocalització al sud-est Asiàtic… Existeixen alternatives per a un consum conscient de condons!
15 de desembre, 2022

No són les marques que trobarem al súper. No s’anuncien a les tanques publicitàries. Però si estem disposats a buscar una mica, podem practicar sexe amb la seguretat del profilàctic i, alhora, contribuir que empreses amb responsabilitat social o ambiental tirin endavant.

De làtex “silvestre i cooperatiu” i de làtex de comerç just

Els preservatius Natex són produïts per una empresa brasilera gestionada per una fundació pública. Aquesta iniciativa beneficia 700 famílies siringueiras, organitzades en cooperatives que gestionen de manera sostenible el làtex d’arbres silvestres de la zona. La fàbrica, situada a l’Amazònia brasilera i amb 200 treballadors, majoritàriament de la regió, produeix anualment més de 100 milions de condons. No obstant això, de moment no es venen a Espanya.

Sí que es venen al nostre país els de la marca alemanya Fair Squared. Es l’única a Europa que fabrica (a Alemanya) condons elaborats amb làtex procedent de plantacions sostenibles y explotades amb criteris de comerç just. Treballen en col·laboració amb l’organització internacional Fair Rubber, en la que actualment participen quatre proveïdors de la zona índica. Aquests proveïdors promouen millores comunitàries i individuals (electricitat, aigua potable, educació…) gràcies a les condicions de venda del làtex que possibilita la cooperació amb Fair Rubber.

L’empresa també ven condons vegans –sense caseïna–, i podem comprar els seus productes a diferents botigues en línia, entre altres, Olokuti.

El director de Fair Squared, Oliver Gothe, ens explica que van deixar d’experimentar amb animals quan va deixar de ser obligatori fer-ho a la UE. I també ens aclareix que a la xarxa hi circulen algunes afirmacions no actualitzades. Per exemple, Fair Squared ja no fabrica per a altres marques. Tampoc no està certificada com empresa neutral en CO2 però, en canvi, sí que compensa emissions plantant arbres a Alemanya.

Condons a granel

La majoria de marques ofereixen envasos de 144, o fins i tot, de 500 o 1.000 preservatius, tot i que no és habitual trobar-los a les botigues. Es qüestió de preguntar, si és que ens interessa aquest format, ideal per organitzar compres col·lectives entre coneguts o conegudes, per a botigues o grups de consum.

Condomcampus.com ven a granel (només en línia) i ofereix, entre altres, algunes de les marques que destaquem al quadre següent, aspectes que la converteixen en un recurs a tenir en compte.

Marques de condons per a un consum conscient

Empresa Fair Squared RFSU Pasante Billy Boy Glyde
Làtex de plantacions sostenibles x X
Comerç just x
Fabricats a Europa x

(Alemanya)

x

(Regne Unit)

x

(Alemanya)

Sense parabens x X x x x
Té models sense caseïna x X x
Altres Vegeu el text.

També ofereix un model sense lubricant.

Se’n poden comprar bosses de 100 unitats.

Marca distribuïda per BioBio (informació útil per a botigues). També es ven a la xarxa, per exemple a Olokuti.

L’empresa neix en un marc interessant, l’Associació Sueca per a l’Educació Sexual.

Font: elaboració pròpia.

Podeu descarregar-vos la taula des d’aquí.

Fotografia: Albert Collado

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS