Obra de Zinzeta per il·lustrar un article sobre alternatives per menstruar sense residus

5 alternatives per menstruar sense residus

Vols dir adéu a compreses i tampons d'un sol ús? Donem 5 alternatives per menstruar sense residus. Opcions segures i positives, per a tu i per al planeta.

Moltes dones estan descobrint, i reivindicant, que la regla no és una condemna reiterada. Que el flux menstrual no és una brutícia intocable que cal amagar. En paral·lel amb aquest canvi de mirada, s’ha anat estenent l’ús d’alternatives per menstruar sense residus: són els mètodes de retenció de flux reutilitzables i el sagnat lliure. A Opcions ja vam parlar d’alguns d’aquests mètodes fa anys. Ara el ventall s’ha ampliat i hi ha més marques.

  1. La copa menstrual. És un recipient en forma de vas que s’introdueix a la vagina i reté el flux de la sang. Es buida i es torna a col·locar tan sovint com sigui necessari. Segurament és el sistema reutilitzable més usat. N’hi ha de mides, materials i colors diversos. Se’n poden trobar a moltes farmàcies i ara ja n’hi ha de fabricació de proximitat.
  2. Les compreses de roba.  Són peces de roba confeccionades amb diversos tipus de teixit. N’hi ha d’ecològiques i de proximitat i també tutorials a internet per fabricar-ne de casolanes. S’usen com una compresa d’un sol ús. Però en comptes d’acabar a les escombraries, després després del canvi es renten, s’assequen i ja tornen a estar llestes per utilitzar-les altre cop.
  3. Les calces absorbents.  Són unes calces complementades amb una zona absorbent, com si portessin una compresa de roba incorporada. Les primeres es van comercialitzar com a complement dels tampons d’un sol ús, però ara es poden fer servir de forma autònoma. N’hi ha amb diverses capacitats d’absorció i models de tot tipus, des dels més esportius als més glamurosos.
  4. Les esponges marines.  Són això, esponges marines que s’usen com un tampó, és a dir, s’introdueixen a la vagina. En aquest cas, a diferència dels tampons, quan estan saturades, en comptes de llençar-se, s’esbandeixen i es tornen a col·locar.
  5. També comença a parlar-se del sagnat lliure. És l’alternativa més sostenible, ja que no implica l’ús de cap producte. De fet, no és un sistema de retenció. Les dones que el practiquen han après a escoltar el seu cos de manera que senten la baixada del flux abans no surti. Requereix, això sí, tenir un vàter a prop i moltes el combinen amb altres mètodes durant la menstruació, sobretot per quan surten de casa.

Com triar

El millor mètode de retenció varia segons cada dona. Però abans de triar entre les diverses alternatives per menstruar sense residus, és interessant conèixer l’experiència d’altres. També, és clar, és convenient informar-se bé de les característiques i la forma d’ús. Si és possible, també és recomana provar més d’un sistema. En alguns casos, com la copa menstrual, fins i tot, abans de descartar-lo, pot convenir provar amb un altre fabricant o material. No cal dir que es poden combinar dos sistemes alhora, com ja fan moltes dones utilitzant copa i calces absorbents o esponja i compresa de roba, per exemple.

­
Tot i que és una decisió molt personal, hem fet una comparativa per valorar-los tots, no tan sols les alternatives per menstruar sense residus (vegeu la taula). Hem tingut en compte: comoditat, preu, sostenibilitat, usabilitat i salut. El rànquing queda així:

© Zinteta. Imatge completa de l’obra que encapçala l’article.

1. Sagnat lliure

2. Copa menstrual

3. Tampó ecològic

4. Calces absorbents i compreses de roba

5. Tampó convencionali tampó sense aplicador

6. Esponja marina

7. Compresa ecològica

8. Compresa convencional

 

Comparativa de mètodes de retenció del flux menstrual
Tipus de producte Comoditat Preu Salut Ecologia Usabilitat /

funcionalitat

Tampó d’un sol ús **** *** ** * ***
Compresa d’un sol ús * *** * * *
Tampó d’un sol ús ecològic **** ** *** *** ***
Compresa d’un sol ús ecològica ** ** *** *** **
Copa menstrual **** **** **** **** *
Compresa de roba ** **** **** **** **
Esponja d’un sol ús *** *** *** * ***
Esponja marina * **** ** **** *
Calces absorbents *** *** *** *** ***
Sagnat lliure ** ***** ***** ***** **

Font: Elaboració pròpia a partir de consultes, recerca i pròpia experiència.

Un altre aspecte a tenir en compte a l’hora de triar, és quin tipus d’empresa fabrica i comercialitza cada alternativa. En cada cas, podem trobar opcions de proximitat i iniciatives amb criteris de producció conscient.

Reutilitzables? Salut i alternatives per menstruar sense residus

Per a moltes dones, un dels atractius de les alternatives per menstruar sense residus és que eviten el contacte amb possibles elements tòxics. En canvi, per a d’altres, la barrera més important quan es plantegen passar-se a aquestes opcions reutilitzables, és el dubte de si són opcions prou segures. Poden comportar complicacions de salut, aquests mètodes de retenció? La doctora Elena Carreras, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i Presidenta de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, és taxativa: els sistemes reutilitzables no tenen més riscos associats que els d’un sol ús. Això sí, ens adverteix que “la sang és un medi de cultiu bacterià molt bo”. Per això recomana canviar el tampó, la copa, l’esponja o les compreses diverses vegades al dia.

Els sistemes reutilitzables no tenen més riscos associats que els d’un sol ús

Als anys setanta es va detectar una correlació clara entre l’ús de tampons molt absorbents i la Síndrome de Xoc Tòxic. Per aconseguir nivells d’absorció tan elevats es feia servir el superabsorbent polymer (SAP), que va deixar d’usar-se per aquest motiu. Amb aquesta mesura, han baixat molt els casos registrats. Ara bé, la Síndrome de Xoc Tòxic es pot produir sense estar vinculada amb l’ús de sistemes de retenció de flux interns, i tant en homes com en dones. La doctora Carreras ens explica que “els bacteris ja són normalment a la vagina d’algunes dones. La sang retinguda pot actuar com a medi de cultiu. Controlar el temps i la neteja és l’única cosa que es pot fer per prevenir-la.” Pel que fa al temps màxim que pot passar sense fer un canvi en sistemes de retenció interns, com tampons, copes i esponges, el més recomanable és seguir les indicacions del fabricant. En cas que no n’hi hagi, Carreras alerta que no s’haurien de superar mai les dotze hores. Alguns fabricants recomanen esterilitzar les copes menstruals abans de cada menstruació. Però “la vagina no és estèril”, ens recorda la doctora Carreras, per tant, no cal prendre la precaució de bullir-les.

 

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023