DESTAQUEM

Com reconèixer la qualitat d’una peça de roba

Tres elements que podem tenir en compte a la botiga mateixa per poder distingir si les peces que ens agraden són de qualitat.
29 de gener, 2024

Quan ens disposem a comprar roba amb criteri podem tenir en compte diversos factors. Donades les preocupants repercussions que té a molts nivells la producció de roba nova, és desitjable comprar peces que podrem portar durant molt temps. És a dir, que siguin de bona qualitat.

Per comprar roba bona, la primera cosa és tenir clar què vol dir qualitat, en el vestir. Són essencialment dues coses:

 • Que la peça de roba faci bé la seva funció: que caigui bé al cos, que ens abrigui o no ens acalori segons què necessitem, que sigui còmoda, que no ens molesti per fer-nos suar, fer-nos picor o tenir bunyols en les costures, que no pesi massa..
 • Que sigui duradora: que no es descusi, que el teixit no es desgasti massa de pressa, que no s’encongeixi, que no es descoloreixi ràpidament…

Com sé en quina mesura una peça compleix tot això? Hi ha tres elements que hi tenen a veure: la fibra, el teixit i la confecció. La tintura també ha de ser de qualitat, però no ho podem distingir a vista.

7 detalls a fixar-se quan compres una peça de roba

Més avall entrem en més detall per conèixer els tres aspectes essencials d’una peça de roba: les fibres, el teixit i la confecció. Però d’entrada, comencem amb una llista que resumeix, en 10 punts, allò bàsic amb què ens hem de fixar:

 1. Abans que res, mira l’etiqueta, ja que et donarà informació del tipus de teixit utilitzat i composició. A més, també podem buscar si la peça compta amb alguna certificació.
 2. Coneixes la marca? Ja coneixem els estàndards de qualitat d’algunes marques (més enllà del respecte pel medi ambient i les seves treballadores). Si investiguem sobre la marca, podrem conèixer amb quin tipus de teixit treballa, d’on l’obté, etc.
 3. Fixa’t en les costures internes i externes. No hauríem de trobar-nos amb fils solts, punts aparentment dèbils, rematades mal acabades, costures tortes…
 4. Revisa els tancaments, com per exemple de les cremalleres. Si no és per una qüestió de disseny, els tancaments haurien d’estar ocults. Alhora, revisa que les cremalleres funcionin correctament.
 5. Observa la peça a contrallum, com menys llum passi, més gruixut és el teixit i, per tant, més resistent.
 6. Té botons? Fixa’t com estan cosits i també en els traus. Sobretot, t’has d’assegurar que no hi ha fils solts que podrien indicar mala qualitat, ja que és un punt per on podria començar a desgastar-se la peça. També pots buscar si han afegit botons extra, per si salta un botó o es trenca, que el puguis reemplaçar; si n’incorporen, normalment trobaràs el botó extra cosit a l’etiqueta.
 7. Busca possibles decoloracions. Si ja d’entrada veiem parts del teixit descolorides, com per exemple a parts properes a les costures, ja ens està indicant que és probable que a mesura que anem rentant la peça de roba, es vagi descolorint.

Elements que cal analitzar per valorar la qualitat d’una peça de roba

Les fibres

És el factor més determinant per a la qualitat d’un peça de roba. Per sort, és obligatori indicar a l’etiqueta la composició del teixit. Però si, pel que sigui la peça no porta etiqueta, tenim alguns trucs per identificar la fibra d’un teixit:

 • Si apuntem amb un llumí a un teixit de cotó o viscosa, farà cendra blava i pudor de paper cremat.
 • Si l’apuntem a un teixit de llana, farà cendra grisa i pudor de pèl cremat.
 • Si l’apuntem a un teixit sintètic, s’arronsarà formant una boleta.

A la taula que exposem a continuació, citem les indicacions més importants per establir una correspondència entre fibres i qualitat. Hi ha fibres que, en conjunt, són més idònies que altres, tenint en compte els punts forts i els dèbils, per fer-ne peces de vestir. Algunes nocions que ens poden ajudar a comprendre el perquè de tot plegat:

 • Totes les fibres a base de cel·lulosa (o sigui fibra vegetal: cotó, lli, viscosa) perden resistència quan es mullen, unes més ràpidament que d’altres. Com el paper, que també està fet de cel·lulosa. A més rentades, més feble estarà un teixit que tingui fibres naturals.
 • Les fibres sintètiques són derivades del petroli i no es biodegraden: romandran intactes milers d’anys, com els seus cosins els plàstics. Per això són les que menys es trenquen, juntament amb la seda (que és d’origen animal).
 • És especialment recomanable que siguin de fibres naturals (majoritàriament) les peces de roba que toquen la pell, perquè els teixits sintètics obstrueixen la transpiració. La roba infantil se sol fer amb fibres naturals.

Paràmetres de qualitat de cada fibra

FibraDeixa passar la suor?Arbiga o és fresca?Resistència (dificultat per trencar-se)És idònia, en conjunt?Característiques que convé saberA l’etiqueta també hi pot dir **
Cotó (natural)PerfectamentAbriga normal, més com més tupit i gruixut sigui el teixitNormalPer a la roba que fem servir molt i hem de rentar sovint, convé afegir un 20-50% de polièster, guanyarà en resistència, però no en camises i calçotets.Cotton
Llana (natural)PerfectamentAbriga moltMoltaMoltSi està barrejada amb fins a un 30% de polièster, té més resistència. Si està barrejada amb acrílica, farà més boletes que fa la llana de per si.Wool
Lli (natural)PerfectamentÉs frescPocaNo gaireSi es barreja amb polièster guanya una mica de resistència. El teixit s’arruga força.
Seda (natural)PerfectamentÉs frescMoltíssima, la màximaMoltÉs molt resistent, els primers paracaigudes es van fer amb sedaSilk
Viscosa
(artificial*)
PerfectamentÉs una mica més fresca que el cotóPocaNo és adequada per a peces sotmeses a esforços o que s’hagin de rentar sovint.
Polièster
(sintètica)
No transpira, fa suarNi abriga ni és frescaMoltíssimaNo gaireSi el teixit en té més d’un 50%, ens farà suar.Polyester, PES
Acrílica (sintètica)No transpira, fa suarNi abriga ni és frescaMoltíssimaNo gaireTé característiques semblants al polièster. Perquè no ens faci suar, màxim 50%.Acrylic
Lycra, elastan (sintètica)Frena la transpiracióAugmenta la capacitat d’abrigar d’un teixitMolt pocaSí per fer banyadors i peces que vulguem que quedin cenyidesÉs la fibra que fa que una peça sigui elàstica. La fibra té forma de molla i, com totes les molles, es dona amb el temps.PA
Nylon, poliamida (sintètica)No transpira, fa suarNi abriga ni és frescaMoltíssima, la màximaNo gaireÉs la fibra del fil de pescar. És una bona opció per als mitjons, que han d’aguantar molt pes i fregament.

* La viscosa s’obté transformant cel·lulosa vegetal mitjançant un procés químicament complex. ** La llei obliga a escriure els noms de les fibres en castellà a l’etiqueta, però no és estrany trobar-los en anglès.

El teixit

Un teixit és de qualitat si té tremp, és a dir si té una fermesa pròpia, un “nervi”, no es deforma “innoblement”. El tremp d’un teixit es detecta tocant-lo, i se n’aprèn amb l’experiència.

Un teixit que no tingui tremp, que sigui “dèbil”, durarà menys.

La confecció

 • Els punts més crítics d’una costura són als extrems: el principi i el final d’una butxaca, els punts d’unió dels passadors del cinturó amb el pantaló, l’extrem d’una cremallera… En tots aquests llocs hi ha d’haver un repunt reforçat.
 • També hi ha d’haver un repunt reforçat a les costures que estan sotmeses a més esforços: aquelles sobre les quals ens asseiem (les del darrere dels pantalons i faldilles).
 • Si dubtem de la solidesa d’una costura podem sacsejar-la (per exemple a l’emprovador).
 • El fil que cus un botó s’acaba amb una cueta. Aquesta cueta ha d’estar a la part de dintre de la roba, si és al cantó de fora és probable que el botó caigui; estirant la cueta segurament vindrà tot el fil al darrere.


Article actualitzat el gener de 2024.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS