segells roba

Roba conscient: guia ràpida de certificats i etiquetes

La moda positiva té certificats i etiquetes diversos i no tots signifiquen el mateix. Et presentem els segells i te n'expliquem les diferències.

Quan parlem de roba conscient, d’etiquetes no en falten: roba ètica, roba ecològica, roba ecoètica, roba sostenible i, també, slow fashion. Pot semblar que tot vol dir el mateix, però no és així. I tampoc signifiquen el mateix els diversos segells que existeixen.

L’univers de la roba alternativa

La roba ètica és la que es fa vetllant pels drets de les persones que la fabriquen. És a dir, es garanteixen uns mínims en les condicions laborals pel que fa als sous, la salut i la seguretat. Però no es té en compte l’impacte ambiental del procés de producció. En canvi, la roba ecològica és la que es fa amb fibres procedents de cultius ecològics i limita l’ús de certes substàncies. Sense tenir en compte el benestar de les persones que intervenen el la cadena de producció. En canvi, la roba ecoètica, que alguns anomenen moda sostenible, és roba feta sota paràmetres de sostenibilitat ambiental i confeccionada amb bones condicions laborals i, potser també, localment.

Els dissenyadors de roba ecoètica prenen diferents alternatives pel que fa als materials: roba sense fibres sintètiques, roba de cotó o altres fibres naturals de cultiu ecològic, feta a partir de roba usada, o sense usar substàncies tòxiques en els acabats. I, pel que fa a la manufactura, es confecciona la roba a tallers locals controlant-ne la qualitat i les condicions laborals, o s’encarrega a cooperatives d’altres països establint-hi tractes similars als del món del comerç just, com són els preus dignes, els compromisos comercials a llarg termini o que l’activitat reverteixi en el desenvolupament volgut per la comunitat local. Un altre criteri de la roba ecoètica és que, dins les possibilitats, prima la proximitat en totes les fases de producció de la roba.

Slow Fashion és una organització que agrupa dissenyadors, fabricants i comerços de moda ecoètica. Al seu web hi ha un catàleg de marques en el qual es pot filtrar per tipus de producte, lloc on es fa la confecció i país de l’empresa propietària, entre altres paràmetres. També hi ha un catàleg de proveïdors de teixits per a les empreses.

 

Segells de roba ecoètica

­

Logo certificat GOTSEl certificat GOTS acredita que almenys un 70% de les fibres del teixit són de cultiu ecològic (almenys un 95% en el cas de la variant GOTS organic), prohibeix el blanqueig amb clor en el cas del cotó i limita alguns metalls pesants i certes substàncies químiques en tot el procés de producció.

Logo certificat Naturtextil

El segell Naturtextil IVN Best és el més estricte: totes les fibres han de ser de producció ecològica, només es pot blanquejar amb oxigen i prohibeix o restringeix severament les substàncies catalogades per la legislació europea com a perjudicials per a la salut, incloent-hi les que s’usen a la fase d’acabat del teixit i les substàncies contaminants d’aigües residuals de les fàbriques. D’altra banda, aquest segell també és el que va més enllà pel que fa a les condicions laborals en tota la cadena productiva (sous, jornada laboral, mesures de seguretat, llibertat de sindicació, etc.).

Logo segell Naturleder

El segell Naturleder, per a les peces de pell, és de la mateixa entitat que l’anterior i també és molt estricte.

Standard 100 prohibeix o limita les substàncies perjudicials per a la salut o contaminants d’una manera més estricta que GOTS i menys que Naturtextil.

La mateixa certificadora, Oeko-tex, té el segell Leather Standard per a les peces de pell, i Made in Green, que a més requereix plantes de producció responsables des del punt de vista ambiental i laboral (aquest està poc estès).

 

Per aprofundir en les alternatives per vestir en positiu, als números 3940 i 51 d’Opcions n’hem parlat a fons. I en el llibre Tu consumo puede cambiar el mundo, de la col·laboradora d’Opcions Brenda Chávez, hi ha un extens capítol dedicat al tema.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023