DESTAQUEM

Què signifiquen els símbols de les etiquetes de la roba?

Saps què signifiquen els símbols que es troben a les etiquetes de la roba? Per llegir les etiquetes de la roba correctament cal interpretar el significat dels símbols. Tot i que pot resultar una mica confús, els símbols de la roba (triangles, cercles, punts…) ens poden ajudar a tenir una millor cura de les nostres peces per evitar consumir innecessàriament.

Les etiquetes de roba per a la rentada, l’eixugat i el planxat

Els símbols de les etiquetes de la roba representen, a través de pictogrames, el mètode de rentada, assecat, neteja en sec i planxat de la nostra roba. Encara que ens hem acostumat a veure aquests dibuixos a les etiquetes de roba per a la rentada, és possible que no sapiguem exactament en què consisteix cada símbol i com hem de llegir l’etiqueta que porta la nostra peça de roba. A continuació, t’expliquem com pots llegir les etiquetes per a roba correctament:

Símbols de rentada de la roba

Els símbols de rentada són els que es mostren primer. T’informen sobre si la peça pot ser rentada a la rentadora i a quina temperatura.

 1. Es pot rentar.
 2. Quan el símbol està ratllat, vol dir que no s’ha de rentar i que hem d’acudir a un lloc professional.
 3. S’ha de rentar a mà.
 4. Quan apareix un número, aquest indica la temperatura màxima de rentada en graus centígrads. Mai no hauríem de superar aquesta temperatura si volem mantenir la qualitat de la nostra roba. Si apareix una línia a sota, això vol dir que hem de rentar la roba amb un programa de rentat suau. Si apareixen dues línies, ho hauríem de fer amb un programa indicat (exemple: llana, seda…).

El símbol del triangle a l’etiqueta de la roba

El símbol del triangle a l’etiqueta de la roba potser és el més desconegut. Aquest símbol a l’etiqueta ens explica si puc blanquejar la peça. La majoria dels detergents químics tenen components blanquejadors que poden descolorar els teixits. Per a una conservació òptima de la nostra roba, et recomanem que consultis l’etiqueta de la teva roba, però també la del detergent que utilitzes. També pots fer servir un detergent sense tòxics.

 1. Pots utilitzar tota mena de blanquejadors
 2. Només pots utilitzar blanquejadors amb oxigen
 3. Pots fer servir blanquejadors de clor o lleixiu
 4. No pots blanquejar la roba

Quin és el símbol de no ficar a l’assecadora la roba? Símbols d’assecatge de roba

El símbol de l’etiqueta que mostra quadrat ens explica com cal eixugar una peça, si ho podem fer a l’assecadora o de manera natural.

 1. El cercle dins del quadrat és el símbol de la rentadora i significa que podem fer servir l’assecadora. Com us indiquem més avall, els símbols de roba ens mostren el tractament màxim permès que podem aplicar a la roba. En aquest cas, podríem eixugar la nostra roba a l’aire, una opció molt més ecològica.
 2. Els punts dins del cercle ens indiquen la temperatura d’assecament. Un punt ens indica que hem d’eixugar la roba amb l’assecadora a baixa temperatura.
 3. Els dos punts, que podem fer servir l’assecadora a temperatura normal.
 4. Quan apareix el símbol ratllat, no podem fer servir assecadora. En aquest cas és millor deixar eixugar a l’aire la nostra peça de roba.
 5. Quan apareix una línia sota el símbol de l’assecadora, ens està indicant com ha de ser l’assecament, en aquest cas ha de ser suau.
 6. Si apareixen dues línies, l’assecament ha de ser molt delicat.

Més símbols d’assecatge

Com t’hem comentat, la forma més ecològica per eixugar la nostra roba és fer-ho a l’aire per dos motius: no consumim energia elèctrica i conservem millor la nostra roba. Els símbols quadrats que apareixen a l’etiqueta ens explica com eixugar la roba.

 1. Podem eixugar la nostra peça a l’aire.
 2. Podem eixugar la nostra peça penjada en un estenedor.
 3. Hem d’eixugar la nostra peça a l’ombra.
 4. Podem estendre la nostra peça, però hem de fer-ho a l’ombra.
 5. No podem eixugar la nostra peça a l’aire. En aquest cas hem de fer servir l’assecadora. 
 6. Hem d’estendre la nostra peça en horitzontal, no la podem deixar escórrer.
 7. Podem deixar escórrer la nostra peça i estendre-la.
 8. Hem d’eixugar la roba en horitzontal, sense escórrer i a l’ombra.
 9. Podem deixar escórrer la roba a l’ombra.

Símbol de planxar roba

El símbol de planxar la roba és el més senzill, ja que ens mostra si la peça es pot planxar i a quina temperatura ho podem fer. Com més punts apareguin, més temperatura podem aplicar. En general, el cotó o el lli els podem planxar a alta temperatura; en canvi, les fibres sintètiques, si les volem planxar, ho hem de fer a baixa temperatura o, fins i tot, evitar la planxa.

Consumir responsablement amb la informació de les etiquetes de roba

Els símbols de rentada ens indiquen el tractament màxim permès. Això significa que formes més lleus de tractament i temperatures més baixes que les que se’ns indiquen als símbols de les etiquetes de roba són permeses. Per exemple, si l’etiqueta de roba ens indica que podem fer servir aigua calenta i assecadora, això significa que podem fer servir aigua freda i eixugar la roba a l’aire. De fet, aquesta opció és molt més sostenible que la que ens està indicant l’etiqueta. Utilitzar una opció menor que la que se’ns marca, ens ajudarà a conservar millor les nostres peces de roba i que durin més temps en millors condicions.

Consells per rentar la roba de forma sostenible i, alhora, aplicar el símbol de rentada de roba

El nivell de brutícia d’una peça de roba pot ser molt variable en funció de l’ús que li hem donat. Per rentar, eixugar o planxar de manera sostenible, la nostra recomanació és valorar sempre el nivell de brutícia de la peça i tenir en compte que les etiquetes de roba ens estan informant del tractament màxim permès. La forma de rentar, eixugar o planxar que apliquem condicionaran la qualitat de fibres i teixits de la nostra roba a curt i llarg termini.

Com rentar la roba de manera sostenible: 10 recomanacions

A cada rentada, s’alliberen milions de microfibres plàstiques procedents dels teixits de la nostra roba. Aquests microplàstics no són filtrats per les depuradores i arriben al mar provocant greus problemes ecològics. Aquí hem fet una llista amb 10 consells per rentar la roba de manera més sostenible:

 1. Llegeix sempre els símbols de rentar roba i tingues en compte que t’estan informant del tractament màxim permès.
 2. Renta a mà quan l’etiqueta t’ho indiqui, sobretot les peces més delicades (seda, llana…). Rentar a mà farà que la roba duri més temps en millors condicions. Important: quan rentis a mà, fes servir una quantitat raonable d’aigua i aprofita per rentar més peces alhora.
 3. Renta amb la rentadora plena per reduir aigua i energia.
 4. Renta només quan sigui necessari. A cada cicle de rentada i assecat (si uses assecadora) les fibres i teixits es desgasten. Quan rentem, assequem i planxem una peça, consumim energia, aigua i detergent.
 5. Usa detergents ecològics i a granel. Els detergents ecològics renten eficaçment.
 6. Evita l’ús de suavitzant. Els suavitzants contribueixen al deteriorament de la roba i perjudiquen el medi ambient. La roba no necessita suavitzant.
 7. Renta amb aigua freda. Utilitza aigua calenta només en roba molt bruta o roba de llit i interior. L’aigua calenta afavoreix que els colors es destenyeixin i a més, consumeix molta energia.
 8. Utilitza el programa de rentat eco de la teva rentadora. Si t’has comprat una rentadora els darrers anys, t’hauràs adonat que té un programa eco. Aquest programa no fa servir aigua calenta ni centrifuga excessivament.
 9. No utilitzis llevataques químics. Aquests productes són molt contaminants. Existeixen alternatives per treure taques sense tòxics.
 10. Eixuga la roba a l’aire lliure i evita planxar. Si eixugues la roba a l’estenedor i la col·loques evitant que quedi arrugada, la plegues i la guardes amb compte, no necessitaràs planxar-la.

Símbols de rentat per imprimir

Si vols tenir el document a mà per anar consultant el significat de les etiquetes de roba, ja pots descarregar i imprimir els símbols de rentada.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023