Rentar a mà o amb rentaplats?

Què és més eficient? Quins són els aspectes que cal tenir en compte per reduir i optimitzar l'ús d'aigua i energia?

En el camí cap a una nova cultura energètica, i en paral·lel al rol impulsor, imprescindible, que hi han de jugar l’administració pública i el sector privat,  hi ha tot de petites mesures quotidianes que les consumidores poden dur a terme en l’àmbit de la llar, orientades a l’estalvi i l’eficiència. Mesures que permeten reduir les despeses econòmiques derivades de l’ús de l’energia i, alhora, protegir el medi ambient. Aquesta transició implica replantejar-se accions que sovint es realitzen de manera automatitzada i transformar els nostres hàbits de consum. Adonar-se que, per a qualsevol activitat que realitzem, utilitzem recursos que provenen de la natura i que, per tant, cal fer-ne un ús responsable i conscient. Perquè som éssers ecodependents.

A mà o amb rentaplats?

Rentar la vaixella és un d’aquests hàbits diaris que, en funció de com es faci, tindrà un determinat impacte en l’ús energètic i de l’aigua. Des del punt de vista de l’estalvi d’aigua, diversos estudis mostren que rentar amb un rentaplats amb l’etiqueta de màxima eficiència energètica és més eficient que fer-ho a mà, ja que es consumeix fins a vuit vegades menys aigua. Tanmateix, es poden seguir estratègies per aprofitar l’aigua de l’aixeta i reduir força aquesta quantitat.

A més, a l’hora de calcular l’impacte energètic d’utilitzar el rentaplats, aquests estudis no tenen en compte la despesa energètica i de recursos que suposa la seva fabricació i transport, és a dir, el camí que ha recorregut per arribar a les llars i el que recorrerà un cop acabi el seu cicle de vida. Sovint els residus elèctrics no es reciclen de manera adequada i acaben en abocadors descontrolats a països de l’Àsia o Àfrica. Per això val la pena reparar el rentaplats si s’espatlla o plantejar-se l’adquisició d’un rentaplats de segona mà, ja que tindrà un impacte ambiental molt menor que comprar-ne un altre.

Un altre inconvenient dels rentaplats és que, generalment, utilitzen programes d’aigua calenta, mentre que rentant a mà es pot regular la temperatura a cada moment i prioritzar les temperatures baixes sempre que sigui possible. També requereixen l’ús de productes com sal, anticalç i abrillantador que, en canvi, el rentatge a mà permet estalviar. En qualsevol cas, tant si es renta a mà o com amb rentaplats, és important utilitzar detergents ecològics.

Segons fonts d’Ecoserveis, una associació especialitzada en l’assessorament sobre eficiència energètica i energies renovables, “la resposta dependrà de com es faci servir el rentaplats o com es rentin els plats a mà: si cal rentar pocs plats i es pot fer amb aigua freda, és preferible rentar a mà. En canvi, si sovint cal rentar molts plats, utilitzar el rentaplats farà que s’optimitzi l’ús d’aigua i energia”. Així, partint de l’impacte extra -derivat de la producció i distribució- del rentaplats, es pot valorar quina és l’opció més eficient per a cada llar, tenint en compte els següents consells.

Consells per rentar a mà

Rentant a mà s’evita la generació de residus innecessaris (si es fan servir sabons ecològics). Per fer-ho de forma eficient, cal:

1. Utilitzar recipients

Una aixeta de cuina oberta consumeix entre cinc i deu litres per minut, i, en la majoria de casos, bona part de l’aigua es malbarata. Utilitzant un recipient per ensabonar i una altre per esbandir, es poden estalviar fins a 115 litres d’aigua, segons Ecologistes en Acció.

2. Tancar l’aixeta

És important no deixar córrer l’aigua inútilment i tancar l’aixeta mentre s’ensabona.

3. Utilitzar dispositius reductors del cabal

Aquests aparells s’enrosquen a l’aixeta i redueixen el consum d’aigua fins a la meitat. Si cal canviar les aixetes, és recomanable posar-les de monocomandament: permeten regular alhora el cabal d’aigua i la temperatura.

4. Temperatura baixa

Com més freda estigui l’aigua, menys energia es consumeix.

 

Decàleg per l’ús eficient del rentaplats

Per als casos en què el rentaplats sigui imprescindible, és recomanable comprar un aparell que s’ajusti a les necessitats de cada consum, apostar per aparells de qualitat i durables i reparar-los sempre que sigui possible, per tal d’allargar-ne la vida útil. Per tal de minimitzar l’impacte ambiental de l’ús del rentaplats, o per valorar l’adquisició d’un aparell o un altre, cal tenir en compte aquests aspectes:

1. Classe A+++

Els rentaplats de classe energètica A+++ consumeixen un 30% menys d’energia que els aparells de classe A. Tot i que el seu cost és més elevat d’entrada, l’estalvi energètic permet amortitzar la despesa en poc temps. De mitjana, els rentaplats de classe A+++, utilitzen una mitjana d’entre deu i quinze litres d’aigua per càrrega. Aquesta quantitat augmenta de manera considerable, fins a quaranta litres per ús, amb rentaplats antics i menys eficients.

2. Temperatura baixa

Si la vaixella no està molt bruta, és recomanable prioritzar els programes de rentatge de baixa temperatura, ja que com més baixa sigui la temperatura, menor serà el consum d’energia. Els programes ecològics, normalment, impliquen un consum menor d’aigua i energia, tot i que el temps de rentatge s’allargui.

3. Reduir la despesa d’aigua

Fregar els plats amb una esponja o una espàtula abans d’introduir-los al rentaplats permet eliminar les restes sòlides i reduir la necessitat d’utilitzar programes més potents, d’alta temperatura. És important no treure les restes amb aigua de l’aixeta, ja que suposaria una doble despesa d’aigua.

4. Controlar el temps

Els programes de rentatge ràpid no sempre són els més eficients, ja que acostumen a utilitzar aigua calenta i poden gastar-ne molta en tot el procés, mentre que els programes llargs no sempre estan actius, s’aturen i utilitzen menys aigua. És important consultar la taula de consums del llibre d’instruccions del rentaplats, per triar el programa més eficient.

5. Capacitat adequada

És recomanable no comprar rentaplats (ni electrodomèstics en general) excessivament grans si no són necessaris, ja que per molt eficients que siguin, necessitaran més energia que els més petits.

6. Producció local

Comprar un electrodomèstic fabricat localment, o el més a prop possible, farà que s’evitin les emissions derivades del seu transport i per tant, es redueixi l’impacte ambiental de l’activitat.

7. Aprofitar la càrrega

Cal omplir el rentaplats abans d’utilitzar-lo (però sense que els utensilis es toquin), per reduir el nombre de vegades que s’utilitza.

8. Apagar l’aparell

És convenient apagar el rentaplats manualment quan no es faci servir perquè, en cas contrari, queda en estat d’espera i continua consumint energia. Aproximadament, els aparells en estat d’espera consumeixen entre deu i quinze watts per hora.

9 Prescindir de l’assecat

El cicle d’assecat de la vaixella implica un ús innecessari d’energia. És recomanable optar per programes sense assecat i eixugar la vaixella obrint la porta del rentaplats un cop hagi acabat el programa, deixant sortir el vapor d’aigua durant deu minuts. L’aigua s’evaporarà i, en qüestió de minuts, la vaixella estarà seca.

10. Energia verda

Contractar la llum a una cooperativa d’energia verda i ajustar la potència contractada a les necessitats de la llar. D’aquesta manera, es fomenta l’estalvi energètic, l’ús d’energies renovables i un model de servei no lligat a les grans corporacions del sector elèctric, amb més transparència i participació ciutadana.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.63

NOU

Davant el col·lapse

HIVERN 2022