us-eficient-aigua-energia

6 claus per un ús eficient d’aigua i energia

És possible ser més eficients energèticament? Podem reduir el nostre impacte en el planeta i la despesa a final de mes, tant de la factura de la llum com de l'aigua? La resposta és sí!

L’aigua és un recurs natural imprescindible per a la vida i font indiscutible per a moltes de les nostres activitats: per produir energia, aliments… I també és molt present a la nostra llar, ja que a part de consumir-la per hidratar-nos, també ho fem per netejar o cuinar.

Per què fer un ús eficient d’aigua i energia

Ens hem acostumat a obrir una aixeta i que en ragi aigua. Però el cert és que aquesta relació no és tan òbvia en moltes zones del planeta, on la manca d’aigua o l’accés a l’aigua potable és la seva realitat del seu dia a dia. Zones àries, regions que pateixen de manera més severa el canvi climàtic, manca de recursos i, per tant, d’infraestructures… És una realitat que ens sembla llunyana, però és responsabilitat de tothom fer un ús eficient d’aigua per no malbaratar-la, especialment en èpoques de sequera com la que estem vivint aquest 2023 en què les reserves aqüíferes estan sota mínims.

El mateix passa amb l’energia. Reduir el consum energètic no només és positiu per la nostra butxaca, també ho és pel medi ambient perquè estarem reduint, també, l’impacte derivat del consum energètic. En aquest sentit, és interessant recordar que sempre serà millor tenir contractada la llum a una comercialitzadora que prioritza les energies verdes per sobre dels combustibles fòssils.

6 consells per fer un ús més eficient d’aigua i energia

Des d’Opcions hem parlat amb Adrià Serarols, consultor d’Ecoserveis, perquè ens proposi consells per fer un ús eficient de l’aigua i l’energia.

1. Regular la temperatura de l’aigua des de la caldera

Evitem fer-ho des de l’aixeta, ja que quan ho fem des de l’aixeta, el que fem en realitat és barrejar aigua calenta i aigua freda. Això vol dir que l’aigua que inicialment raja de l’aixeta és més calenta del que realment necessitem (perquè l’hem de refredar).

2. Rentar la roba amb aigua freda

A la rentadora, la despesa energètica més gran es produeix en el procés d’escalfar tota l’aigua que necessitarem pel rentat. Sovint no serà necessari utilitzar aigua calenta i, per això, es recomana rentar amb programes que utilitzen aigua de baixa temperatura.

3. Rentar amb programes ‘ECO’

Aquests programes ja estan pensats per optimitzar l’ús d’energia i aigua. Es caracteritzen, sobretot, perquè no escalfen l’aigua o, en el cas de les rentadores, perquè centrifuguen amb menys revolucions per minut.

4. Il·luminar amb amb bombetes LED

L’estalvi que podem assolir és molt gran. Les bombetes LED aporten la mateixa quantitat de llum amb menys consum elèctric. Poden il·luminar fins amb 10 vegades menys de potència.

5. Descongelar els aliments a la nevera

Si tenim aliments al congelador i els volem descongelar, podem passar-los a la nevera perquè així, aquesta, aprofita la fredor de l’aliment congelat i no ha de treballar tant.

6. Regular la temperatura de la nevera

La temperatura òptima és de 5ºC la nevera, i -18ºC el congelador.

Per acabar compartim un vídeo que resumeix les 6 claus amb menys d’un minut:

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023