Recursos per reparar un mateix

Professionals i voluntaris que ens ensenyen gratuïtament

“He estat a punt llençar-lo, l’he portat aquí i resulta que només és un cable que s’ha desconnectat; l’empalmes i torna a funcionar. Penso enre- re i uf, vaig llençar un equip de música, un DVD… Però si miro endavant dic: a partir d’ara ja en sé!”

  • Reparat millor que nou és un servei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que es dedica a potenciar la reparació d’electrodomèstics i d’altres productes. Ofereix classes gratuïtes de diversos temes, i també tallers d’auto-reparació on podem anar amb l’aparell que se’ns hagi espatllat per arreglar-lo allà mateix amb l’ajuda d’un professional.
  • Restart party. El col·lectiu Restarters Barcelona organitza festes de reparació per aprendre a reparar un mateix.
  • eReuse. És una iniciativa que fomenta la reutilització d’ordinadors per allargar-ne la seva vida útil.
  • Podem organitzar iniciatives d’aquest estil al nostre barri o poble, muntant un petit taller en un garatge en desús o pagant un lloguer entre un grup de persones. Necessitarem algun expert que faci d’assessor, potser algun professional jubilat se sentiria afortunat de poder-ho fer, inclús gratuïtament.
  • Hi ha centres cívics que ofereixen tallers gratuïts de reparació d’electrodomèstics. Si no els ofereixen, els ho podem suggerir.
  • Quan un taller ens entregui un aparell reparat, preguntem-los quin problema tenia i com l’han solucionat. Si ve un tècnic a casa, mirem què fa i demanem-li que ens ho expliqui.

Internet

Hi trobarem de tot. Podem escriure la pregunta que tinguem directament al cercador, o fer-ho via Youtube o Vimeo. Veiem alguns exemples, que consisteixen a cambiar un coponent elèctric de la placa:

Altres vídeocursos de Millor que nou:

Webs generals sobre reparació o electricitat. Alguns, també inclouen vídeos:

  • Comunitat de reparacions yoreparo.com (en castellà).
  • Curs bàsic d’electrònica a eprenda.com (en castellà).
  • Tutorials de reparació d’aparells electrònics a tuelectronica.es (en castellà).

Llibres

A les biblioteques podem trobar presencialment o a través de catàlegs d’internet, llibres dedicats a la reparació. Útils si no ens interessa conservar per sempre aquest tipus de publicacions. Consultem, per exemple, la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, o aquest cercador de llibres per temes.

Cal tenir en compte que segons de quina època sigui l’aparell que volem reparar, ens convindrà utilitzar edicions més antigues o més modernes d’aquests manuals o llibres.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS