Pitets estesos al sol. Trucs casolans per treure taques

Trucs casolans per treure taques

Les tovalles tacades de vi, els pantalons plens de fang o la camisa esquitxada de cafè. Tot té solució! Trucs casolans per treure taques sense tòxics.

Està clar que per evitar lluir taques, el més important és prevenir-les: davantals, tovallons, roba d’estar per casa, artilugis antigoteig a les ampolles de vi i el que convingui. La consigna general és: precaució!

Però no sempre es poden evitar i, aleshores, el més important és treure-les tan aviat com es pugui. En treure’ns la roba, podem prendre el costum de comprovar que no hi hagi cap taca, per si ens n’ha passat per alt alguna.

Per exemple, un truc fàcil per si ens cau vi a les tovalles i no volem desparar taula immediatament, és cobrir la taca amb sal o talc, així absorbirà una part del vi i, després, quan rentem les tovalles resultarà més fàcil eliminar les restes de vi.

Trucs casolans per treure taques: com detectar-ne el tipus

Per tenir èxit quan ens enfrontem a una taca, és primordial saber de quin tipus és. Hi ha tres grans famílies: les greixoses o pigmentàries, les proteíniques o de midó i les oxidables.

Tipus 1: Taques greixos o pigmentàries

Són les temudes taques d’oli, maionesa, pintallavis… Com es tracten? Cal humitejar-les amb aigua calenta, fregar amb sabó de pastilla de rentar roba i tirar-ho a la màquina (o rentar a mà si així ho requereix la peça). Si no se’n va, deixarem la taca humida i amb sabó al sol, rehumitejant-la quan calgui. No l’hi deixem massa estona si la roba és de color, ja que es podria descolorir.

Pertanyen en aquest grup:

 • oli
 • maionesa
 • pintallavis

Tipus 2: Taques proteíniques o de midó

La sang, els ous, la llet, la suor i la xocolata… sovint poden ser taques maleïdes pel rastre inesborrable que deixen a la roba. Per evitar-ho, cal rentar les taques de seguida amb aigua freda (a més de 40º quedaria fixada) i sabó. Si no se’n va podem aplicar-hi un llevataques ecològic, fregar amb un raspall i ficar a la rentadora. També podem fer això per a taques molt tossudes, però no si la peça de roba és de llana.

Pertanyen en aquest grup:

 • llet
 • ous
 • sang
 • suor
 • xocolata

Tipus 3: Taques oxidables

La copa de vi abocada sobre les tovalles, els pitets amb purés de fruita i la camisa amb l’esquitx de cafè o te també són clàssics de les taques. Mentre la taca és fresca, s’ha de ruixar amb aigua calenta i, si en queda rastre, remullar una estona en aigua calenta amb blanquejant ecològic (fa més efecte com més calenta és l’aigua) i tirar a rentar.

Aquest remull en aigua calenta també és efectiu amb taques que fa temps que hi són, per exemple a la roba de taula. Si sospitem que la roba pot destenyir, val més utilitzar el llevataques ecològic. Convé no usar sabó per a aquestes taques, perquè podria fixar-les.

Pertanyen en aquest grup:

 • Cafè
 • Fruita
 • Te
 • Vi

­Trucs específics per alguns tipus de taques

Així doncs, segons el tipus de taca convindrà atacar-la d’una manera o d’una altra. A continuació, per a algunes taques especials, donem un truc específic que és més efectiu.

Sang

Hi ha diverses maneres d’eliminar restes de sang de la roba, per això les hem explicat en un article dedicat, íntegrament, a aquest tipus de taques.

Espinacs

Cal fregar amb patata crua, i després rentar amb aigua calenta i sabó.

Herba

Posem la roba del revés sobre un paper absorbent, hi tiren vinagre blanc o alcohol i freguem amb un raspall de dents. El rastre d’herba hauria de passar cap al paper. També podem deixar en remull en vinagre (sempre blanc).

Tinta

Hi aplicarem aigua amb alcohol, o vinagre, o suc de llimona, o llimona i sal.

Resina

Hem d’impregnar la zona amb oli, deixar-ho reposar una hora o hora i mitja i, després, remullar. Quedarà la taca d’oli, però la porem eliminar fàcilment amb una pastilla de sabó.

Rovell

Cal xopar amb suc de llimona i fregar amb sal. Deixem eixugar al sol i rentem amb sabó. Per si de cas, recomanem, primer, fer una prova en una part de la peça de roba que no ens importi si es destenyeix, per si de cas.

Dos grans aliats contra les taques

La llimona, com el vinagre, és un bon recurs contra la brutícia en general i algunes taques en concret, com les de fang, tinta o rovell. També ens pot servir per recuperar uns mitjons que havien estat blancs: una estona de remull amb suc de llimona abans de rentar-los i la brutícia desapareix.

El percarbonat sòdic és un excel·lent blanquejant innocu per al medi i també pot ajudar contra algunes taques. Se’n pot trobar a les drogueries.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023