DESTAQUEM

Productes menstruals per a una menstruació sostenible

Una menstruació positiva és possible. Si, a més, apostem per productes menstruals que no generen residus, podem viure aquests dies en pau amb nosaltres i amb el planeta.
6 de març, 2024

Una menstruació sostenible i positiva és possible. Deixar enrere el rebuig al propi cos i acceptar el caràcter cíclic de la vida de les dones és el principi. Si, a més, apostem per productes menstruals que no generen residus, podem viure aquests dies en pau amb nosaltres i amb el planeta.

Durant molts anys, hem sigut testimonis d’anuncis de compreses i tampons on sembla que les noies que hi surten viuen en un món meravellós, on tot és flonjo com els núvols, impol·lut com un cotó-fluix i divertit com un parc d’atraccions.

Però més enllà d’aquesta creença que ens ha inculcat la publicitat, la realitat és que la regla -o menstruació- és un fenomen fisiològic que es presenta en dones sanes des de la pubertat fins a la menopausa i la seva manifestació més popular és l’expulsió de sang, concretament quan finalitza al final de cada cicle menstrual. Podríem parlar molt, de la menstruació i de les maneres que tenim per gestionar-la, però en aquest article ens centrarem en els productes menstruals.

Aquí expliquem, resumidament, els 5 productes menstruals que no generen residus i els seus avantatges i inconvenients

I també existeixen altres realitats que els anuncis no ens ensenyen, com ara la dels residus que es generen amb cada cicle o la dificultat de pagar cada mes, per moltes dones, aquests productes menstruals.

Davant d’aquesta situació, la Generalitat de Catalunya ha llençat una campanya per repartir gratuïtament productes menstruals reutilitzables (copa menstrual, calces absorbents i compreses de tela) a través de les farmàcies catalanes.

Els productes menstruals que més triomfen

Els productes menstruals alternatius a les compreses i tampons d’un sol ús són la copa menstrual, les calces absorbents i les compreses de roba. Són precisament aquests els productes menstruals que s’estan distribuint gratuïtament a les farmàcies de Catalunya. A Opcions trobareu articles dedicats íntegrament a cadascun d’aquests productes, però fem un resum de la informació principal de cada producte menstrual.

La copa menstrual

Ja fa anys que ha revolucionat la higiene íntima de moltes dones per molts motius: és reutilitzable, permet estalviar molts diners i no porta associada la síndrome del xoc tòxic, una infecció molt greu -tot i que poc freqüent- associada a l’ús dels tampons. A més, netejar-la és molt fàcil.

Les calces absorbents

Són la fusió entre unes calces i una compresa, tot en un. Aquest mètode és el preferit per moltes dones que volen tenir molta llibertat de moviment o que els molesta la copa menstrual. Val a dir que són un sistema que es pot utilitzar encara que no s’estigui menstruant, hi ha dones que les utilitzen quan tenen molt fluix o petites incontinències.

En el mateix article on donem tots els detalls de les calces absorbents també expliquem com s’han de rentar. A més, també podem oferir alguns consells per treure taques de sang.

Les compreses de roba

Potser són el mètode menys innovador (antigament ja s’utilitzaven trossos de roba per absorbir la sang), però el més innovat. Antigament, ja s’utilitzaven trossos de roba, generalment de cotó i molt voluminosos, per contenir les fugues; actualment aquest mètode s’ha sofisticat i les d’ara són molt més còmodes gràcies als teixits que s’utilitzen.

Dos productes menstruals que marquen la diferència

La copa i les calces i compreses absorbents són els productes menstruals sostenibles més comuns, però tenim dues propostes més.

Les esponges marines

Són l’alternativa renovable i natural per qui no vulgui utilitzar tampons d’un sol ús. En aquest article en parlem més a fons, expliquem on es poden comprar, com s’utilitza i quines cures requereixen, sobretot pel que fa al procés de rentat i assecat. Cal tenir en compte que les esponges marines, si bé no tenen sistema nerviós ni cèl·lules nervioses diferenciades, són un animal; per tant, és un producte no vegà.

Sagnat lliure

Si podem controlar l’orina o la femta, per què no podem controlar el sagnat de la regla? Quan una dona està en el període de sagnat, que acostuma a durar al voltant de 3 o 4 dies, no està sagnant tota l’estona, sinó que l’expulsió de la sang es produeix en moments determinats. El sagnat lliure consisteix a recuperar el control del moment en què s’expulsa la sang. De la mateixa manera que, a mesura que ens fem grans, aprenem a detectar les ganes d’anar al bany, podem fer el mateix amb l’expulsió de la sang.

Arribar a recórrer al sagnat lliure requereix coneixements teòrics -per conèixer el nostre cos més a fons-, autoobservació i pràctica. Per tant, no és una decisió que puguem aplicar d’un dia per l’altre, sinó que cal iniciar un procés d’aprenentatge. En parlem profundament en aquest article.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS