Calces absorvents, per a la menstruació, flux vaginal i pèrdues d'orina.

Les calces absorbents

Calça i compresa, tot en un. Les calces absorvents combinen la facilitat d'un mètode de retenció extern amb la llibertat de moviments dels interns.

Les calces absorbents, igual que les copes menstruals o les compreses de roba, no són un invent d’última generació. Fa anys ja se’n comercialitzaven, per combinar amb l’ús dels tampons. Però els temps han canviat i els teixits i dissenys han evolucionat.

 

Com funcionen

Les calces absorbents es fabriquen combinant diversos teixits. La zona que queda en contacte directe amb la vulva acostuma a ser de cotó. A sota, s’hi amaga el teixit tècnic, que ha de tenir les característques següents: absorbent, hidròfug, antibacterià i transpirable. La capa exterior fa de barrera a possibles fuites. Pot ser, per exemple, d’elastà o niló.

 

Com es renten

És recomanable seguir les indicacions de cada fabricant. Ara bé, com amb les compreses de roba, hi ha unes quantes recomanacions que no fallen:

  1. Posar-les en remull amb aigua freda
  2. No utilitzar suavitzant
  3. Estendre-les al sol (si són de color fosc, només si sembla que ha queda taca, perquè el sol es menja el color, també)

En cas que no les haguem posat en remull i les calces absorbents hagin d’anar a la rentadora quan ja s’ha assecat la menstruació retinguda, és important, com a mínim, remullar-les bé. La calça no quedarà neta si la posem encartonada. Fins i tot, si un cop neta notem que la part del pont no ha quedat tova i suau, convé repetir el rentat per garantir que no perd capacitat d’absorció.

Per al bon manteniment de les calces, no es poden posar a l’assecadora ni planxar-les.

 

Usos de les calces absorbents

Moltes dones han descobert en les calces absorbents el complement ideal per a mètodes de retenció interns, com la copa menstrual i l’esponja marina. També són una bona ajuda per començar a practicar el sagnat lliure. Segons la quantitat de flux menstrual, es poden fer servir soles i, més enllà de la menstruació, absorveixen el flux vaginal i les petites pèrdues d’orina.

La Goretti, que ja fa gairebé un any que les fa servir, n’està molt contenta. Ella ja feia temps que era usuària de la copa menstrual, que combinava amb compresa de roba per a possibles fuites. Però troba que amb la calça va molt més còmoda. També li serveix, sense copa, per als últims dies del cicle, quan ja té menys flux. Per altra banda, l’Anna, que les té des de fa més d’un any, recomana tenir cura amb l’esbaldit per evitar que quedi flux menstrual al teixit interior i perdin capacitat d’absorció. Les dues coincideixen que els canvis fora de casa són més complicats, segons la roba que es porti.

 

Cocoro: calces absorbents de proximitat

Hi ha força marques de calces absorbents a països com Estats Units i Gran Bretanya. Com les americanes Thinx, que es fabriquen a Sri Lanka i tenen una línia amb cotó ecològic. O les de l’empresa anglesa Mobidi, que confecciona a Austràlia i fabrica també biquins i banyadors.

Però gràcies a la cooperativa Femmefleur, des del 2017 ja tenim calces absorbents de proximitat. L’empresa barcelonina, formada per sis dones, va néixer amb l’objectiu de promoure projectes per millorar el dia a dia de les dones i s’han especialitzat en l’àmbit de la menstruació. Després de recollir el finançament necessari en un Verkami, van poder fer realitat les Cocoro. Tots els materials usats es fabriquen a la Unió Europea i la confecció és local.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023