Copa menstrual

La copa menstrual

Simple i petita, la copa menstrual ja ha revolucionat la higiene íntima de moltes dones. Avantatges? No es nota, s’eviten residus i s’estalvien diners.

La copa menstrual és un mètode de retenció de flux intern ben senzill: un recipient flexible, en forma de vas, que s’introdueix a la vagina i reté el flux de sang. Ara és una opció força estesa, però durant dècades havia quedat relegada pels tampons.

Gairebé cent anys de copa menstrual

La copa menstrual, que en el seu inici era de cautxú, és tan antiga com els tampons. Les dues patents són del primer terç del segle passat, però han tingut trajectòries comercials oposades: mentre que el tampó va guanyar usuàries de forma exponencial, la copa, patentada per Leona W. Chalmers, va quedar relegada a ser l’alternativa minoritària i durant uns quants anys fins i tot va deixar de fabricar-se.

Als anys noranta va començar a viure un tímid renaixement, però aquí encara era un producte estrany, d’importació, que només es podia comprar a fires o per Internet. El 2002, l’empresa britànica Mooncup va fabricar la primera copa menstrual de silicona mèdica i, a poc a poc, aquest sistema de retenció s’ha anat estenent. La tasca de Crianza Natural i Red Copa de Luna ha estat crucial per donar a conèixer els avantatges de la copa menstrual. En paral·lel amb aquest procés de difusió, moltes dones començaven a descobrir que la manera com havien viscut la seva menstruació fins llavors estava carregada de prejudicis i tabús. L’any 2005, Opcions va contribuir a donar a conèixer la copa menstrual amb aquesta investigació sobre bolquers i compreses d’un sol ús i alternatives reutilitzables. Avui dia, la copa menstrual es pot trobar a la majoria de farmàcies i fins i tot a grans cadenes de drogueria i n’hi ha de moltes més marques, algunes de fabricació nacional.

Com funciona la copa menstrual

Les dones que hi estan avesades, se la col·loquen amb la mateixa facilitat amb què es posarien un tampó. Això sí, és important haver escollit bé la mida de la copa, que varia segons l’edat de la dona i de si ha tingut relacions sexuals i parts vaginals. Malgrat que la talla sigui la correcta, però, és cert que al principi, a algunes dones, els costa. Les expertes recomanen tenir paciència i no desistir si als primers intents resulta una mica molest, no acaba d’entrar o bé es produeixen pèrdues. És important començar a provar-ho a casa, en moments de tranquil·litat.

Comparació copa menstrual tàmpax
© femmefleur.net

­
La col·locació té dues fases: primer cal doblegar la copa (hi ha diferents sistemes de plegat), sempre amb les mans netes, i després s’insereix a la vagina, fent-la girar suaument i vigilant que s’hagi desplegat del tot. Ha de quedar més avall que un tampó però sense arribar a quedar la base, o el palet inferior que acostumen a portar, fora de la vagina.

­
Per extreure-la, convé estar relaxada i també tenir les mans netes. Només cal posar els dits dins la vagina fins arribar a tocar la base de la copa. Llavors la pressionem amb dos dits, la inclinem lleugerament i estirem avall. Si ens ajudem empenyent una mica amb la musculatura, encara serà més fàcil de treure. O, en cas que tingui palet, primer l’estirem una miqueta cap avall, per acostar la copa a la boca de la vagina, i aleshores la pressionem i extraiem. La por que no surti tan fàcilment és força habitual. L’empresa Mooncup, una de les veteranes, ha elaborat un seguit de recomanacions per reduir les tensions i resoldre possibles incidències.

Buidat i neteja de la copa menstrual

Si en el moment de treure-la de la vagina anem amb compte, la copa surt sense vessar-se. El contingut es llença al vàter, es renta la copa sota l’aixeta i es pot tornar a col·locar. Podem estalviar-nos l’aigua si som fora de casa o anem amb presses, però convé passar-hi aigua com a mínim un cop al dia. Algunes dones que usen la copa, porten una ampolla d’aigua a la bossa per si al vàter públic no hi ha aixeta privada.

­
Cada marca dona unes instruccions de rentat i manteniment que convé seguir. Ara bé, sobre la necessitat d’esterilitzar la copa després o abans de cada menstruació, cal dir que és una recomanació tradicional que algunes empreses ja han deixat de fer perquè es considera innecessària. La doctora Carreras, cap de servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i Presidenta de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, considera que no cal prendre aquesta precaució. Sí que recomana, però, buidar la copa menstrual diversos cops al dia perquè els fluxos menstruals són un medi favorable al cultiu bacterià.

 

Consum conscient i copa menstrual

L’ús de qualsevol copa menstrual té un impacte positiu en el medi perquè implica un estalvi de residus evident. Però si volem afegir altres criteris de consum conscient en la nostra decisió, convé que ens fixem en diversos aspectes, tot i que no sempre disposarem de tots els detalls:

  • el material emprat
  • l’ús d’additius o colorants
  • el tipus d’empresa
  • l’origen dels materials
  • el lloc de fabricació
  • l’ús d’embalatges o complements innecessaris

El material pel que opten la majoria de fabricants per fabricar la copa menstrual és la silicona mèdica. La silicona deriva del silici, un dels minerals més abundants de la terra (es pot obtenir de la sorra i del quars). Només algunes marques opten per elastòmers termoplàstics de grau mèdic o pel làtex natural. Sobre l’origen del làtex, que té l’inconvenient sanitari que pot provocar al·lèrgies, en vam parlar en aquest article sobre els condons.

­
Una altra característica a tenir en compte és l’ús d’additius i colorants per modificar l’aspecte de la copa, i que responen només a un criteri estètic (si bé és cert que alguns colorants són fets a base de pigments naturals). També pot ajudar-nos a decantar estudiar l’embalatge del producte: n’hi ha que es presenten amb elements de plàstic d’un sol ús i altres embolcalls o complements superflus, mentre que a l’altre extrem n’hi trobem que es comercialitzen amb bosseta de cotó ecològic i capsa de cartró reciclat. Aquestes opcions empresarials ens ajuden a detectar quins valors hi ha darrere de cada marca.

Copes menstruals de proximitat

Al web La copa menstrual, a més de trobar-hi molta informació sobre aquest mètode de retenció, també hi ha una llista força actualitzada de fabricants, amb una fitxa detallada per a cadascun. En el quadre següent donem detalls que ens han facilitat algunes de les empreses que són més de proximitat. De les empreses que hi apareixen, totes fabriquen amb silicona, tret de Cotton High Tech, que ho fa amb elastòmers termoplàstics. Enna Cycle inclou aplicador i caixa esterilitzadora.

Empresa Marca Seu empresa Lloc de fabricació Color
Ecareyou Innovation Enna Cycle Rubí (Barcelona) Madrid
Fleurcup Fleurcup Andorra França No
Cotton High Tech, SL Masmi Natural Cotton  Balsareny (Barcelona)  Espanya  Sí
 Cotton High Tech, SL Farmaconfort  Balsareny (Barcelona)  Espanya  Sí
 Cotton High Tech, SL Silvercare   Espanya  Sí
Mooncup Mooncup Herefordshire (Anglaterra) Herefordshire (Anglaterra) No
Naturcup, SL Naturcup Villanueva de la Vera, Cáceres País Basc
Manipulados Espelt, SA Nur Òdena (Barcelona) Espanya No
Pinkcopa Pinkcopa Burgos Rubí (Barcelona)

Font: elaboració pròpia a partir de la informació facilitada per les empreses.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023