Menstruació: condemna o regal cíclic?

Moltes dones encara viuen la menstruació com un problema recurrent. Una cosa a patir i a amagar. Cada dia més, però, moltes altres es reconcilien amb aquesta manifestació del caràcter cíclic de les seves vides.
Algunes obres de Zinteta reivindiquen una relació positiva amb la menstruació.

Cada 28 dies, si ets regular, arriba aquella estimada rutina fisiològica que consisteix en l’expulsió del teixit endometrial, un òvul no fecundat i la sang que l’acompanya (que és una quantitat petita respecte al teixit). Es tracta de la regla o menstruació. Són dies en els que algunes dones no ens sentim sempre bé, podem estar més sensibles del que és habitual i notar molèsties i dolors. A més, tenim la preocupació afegida d’estar pendents de no tacar la roba o el seient. Les dones la patim o la gaudim, depèn, un cop al mes, durant diversos dies, i hem de trobar la manera de no tenir pèrdues que mostrin allò que en realitat és tan evident i natural. Però al cap i a la fi es tracta d’una barreja de sang i teixits que surt de l’úter, que fa olor, que taca, que és vermella!

La menstruació com a tabú

Un dels reclams més habituals de les marques de compreses és que ‘no es nota’. Però, què passa si se’ns nota la compresa? Què passa si taquem? Per què ens fa tanta vergonya si és un fenomen natural? No es tracta de lluir-ho constantment, però tampoc d’amargar-nos quan estem ‘arreglades’. Ja en tenim prou amb el sacseig hormonal que suposa com per haver d’estar més netes i perfumades que mai. Les reflexions artístiques, provocadores i guerreres, de Zinteta, algunes de les quals il·lustren l’article, busquen trencar la norma no escrita que la regla s’ha d’amagar.

Creació de Zinteta sobre la menstruació.

La imatge que encapçala l’article és un fragment d’aquesta creació de Zinteta.

Per què és un tabú, la menstruació? Segons la sociòloga Júlia Mas Maresma, ‘perquè només afecta les dones’. Sota aquesta premissa considera que si la regla fos una cosa d’homes s’oferirien més opcions i s’equilibrarien els preus. Un altre tema gens menyspreable, ja que aquests productes tenen un IVA del 10%, tot i ser un producte de primera necessitat, mentre que d’altres com els medicaments el tenen del 4%. En aquest sentit també existeixen iniciatives, com la campanya Menstruacción, per reclamar un preu més just. A les Illes Canàries, a final del 2017 es va aprovar eliminar la ‘taxa rosa’, és a dir, deixar d’aplicar impostos al preu de compreses i tampons.

La menstruació: un regal cíclic per connectar amb el cos

Els darrers anys, moltes dones estan descobrint que la regla pot ser viscuda d’una altra manera. El llibre Luna roja, de Miranda Gray, ens convida a conèixer ‘els dons creatius, sexuals i espirituals del cicle menstrual’. En la mateixa línia, la psicòloga Anna Salvia ha publicat Viatge al cicle menstrual, una guia per entendre el potencial de cada fase del cicle que inclou un calendari personal per aprofundir en el coneixement sobre el nostre cos. També ofereix tallers i xerrades, com ara una proposta orientada a mares i filles quan aquestes últimes estan a prop de la seva primera menstruació. El seu objectiu és que les noves generacions tinguin una relació més positiva amb un aspecte tan natural del cos de la dona.

­
Una altra via per connectar amb aquesta manera positiva de viure la menstruació és formar part de la comunitat soy1soy4, una escola menstrual en línia on milers de dones comparteixen les seves experiències i creen coneixement compartit. El projecte és ideat i acompanyat per l’Erika Irusta, que es defineix a ella mateixa com a pedagoga menstrual. Autora del llibre Diario de un cuerpo, en el seu web diu, literalment: “Tens raó. No estàs boja. Ets cíclica.”

 

En harmonia amb el cos i el planeta

En paral·lel amb la difusió d’aquesta mirada crítica amb la forma com es viu la menstruació a la nostra societat i la reivindicació d’una relació positiva amb la regla, algunes dones han descobert l’opció del sagnat lliure. Amb aquest sistema, es pot arribar a prescindir o reduir molt l’ús de sistemes de retenció. Per a les que encara no se senten capaces d’arribar a aquest nivell de connexió amb el propi cos, però senten la necessitat de reduir la quantitat de residus que generen quan tenen la regla, hi ha altres opcions. Els últims anys s’ha estès l’ús d’alternatives als productes de retenció d’un sol ús: copes menstruals, compreses de roba, calces absorbents i esponges marines. Amb aquests instruments reduïm l’impacte ambiental de menstruar, no només pel que fa als residus, també per l’estalvi de recursos naturals. D’aquests aspectes, i també del tipus d’empresa que fabrica les principals marques de productes d’un sol ús, en vam parlar al número 18 d’Opcions (que es va publicar el 2006).

© Zinteta

L’estalvi de residus que implica qualsevol d’aquests sistemes és innegable. Al llarg de la seva vida, una dona pot arribar a fer servir uns 12.000 tampons o compreses. Per fer aquest càlcul s’ha considerat que es fan servir 6 compreses/tampons al dia (depèn del flux de cadascuna), 5 dies cada 28 dies, 13 vegades a l’any, i dels 14 als 45 anys (totalment aproximat, també). Cal tenir present que durant l’embaràs (1 o 2 com a mitjana) la menstruació s’atura (9 mesos x 2) i que en el cas de dones que donen el pit, la regla pot arribar a desaparèixer molts més mesos (fins a un any més). Per tant, es tracta d’un càlcul aproximat. En tot cas, cada dona pot arribar a fer servir més de 10.000 tampons i compreses en tota la seva vida fèrtil, que equival a 6 quilograms de residus a l’any per cada usuària.

­
La difusió de les alternatives reutilitzables permet que les dones que volen menstruar sense embrutar el planeta ho tinguin més fàcil. No es tracta d’afegir càrregues, sinó de donar facilitats a les que busquen un dia a dia, i un mes a mes, una mica més sostenible.


Ana Villagordo ambientòloga

Ana Villagordo

Consultora en projectes de comunicació ambiental, estratègia creativa i disseny sostenible.


Laia Tresserra

Directora de la revista Opcions (2016 - 2020)