tovalloletesb

5 alternatives a les tovalloletes d’un sol ús

Són un bàsic per a la majoria de famílies amb bebès. Consten a la llista de material que ens demana l’escola. Fins i tot a moltes cases on no viu canalla, n’hi ha un paquet al costat del vàter. Però, són realment necessàries? No! Us donem cinc alternatives més sostenibles.

Les tovalloletes d’un sol ús són molt pràctiques; no es pot negar. Però tenen un important impacte ambiental, tant pels costos de fabricació i transport com perquè sovint acaben embrutant rius i mars. Per això repassem totes les alternatives que tenim per evitar comprar-ne.

1. Tovalloletes de roba

Ens les podem fabricar a casa o comprar-les a botigues especialitzades. Per sortir al carrer, n’hi ha prou amb transportar-les ja humides dins un tàper, o portar un esprai per humitejar-les al moment. Cada vegada més famílies en descobreixen els avantatges i hi ha molts trucs per treure’n tot el partit.

2. Esponja

Per mantenir-la neta, cal rentar-la amb aigua freda després de cada ús i, un cop al dia, amb aigua calenta i sabó. Si el canviador no ens cap al bany, podem tenir-hi al costat un recipient amb aigua neta sempre a punt. Per desinfectar l’esponja, només cal posar-la humida una estona al microones o ficar-la a la rentadora. Això sí, les esponges naturals no aguanten aquests tipus de rentades i es desfan en poc temps d’ús. Si ho preferim, en comptes d’esponja podem fer servir una manyopla.

3. La mà

Potser hi ha qui té manies, però el més fàcil és posar l’infant sota l’aixeta i utilitzar la mà per deixar el cul ben net. Després només cal que ens assegurem de rentar-nos bé les mans amb aigua i sabó, vigilant que no ens quedin restes de caca sota les ungles.

4. Paper higiènic

Sí, tornar al paper de tota la vida, que es descompon molt fàcilment. És el que trobem a la majoria de lavabos públics, també a les escoles, així que ens convé que les criatures aprenguin a rentar-se amb paper perquè més tard o més d’hora, hauran de fer-ho així. Ah, i n’hi ha de reciclat, que no contribueix a la sobreexplotació dels boscos.

5. Bidet

Si ens hem passat a les tovalloletes perquè ens sembla que amb el paper higiènic no n’hi ha prou, la nostra opció és el bidet. No tots els banys en tenen, però al mercat trobem alternatives interessants:

—Bidet de mà: és una mena de telèfon de dutxa que s’instal·la al costat del vàter.

—Vàter amb bidet incorporat: són vàters que tenen incorporat un raig d’aigua que els permet fer el mateix servei que un bidet.

—Raig adaptable al vàter: és un complement que s’enganxa a la tassa del vàter i permet activar un raig d’aigua semblant al del bidet.

 

I a l’escola?

Hi ha escoles que ja han decidit prescindir de les tovalloletes d’un sol ús. Fan servir manyoples, esponges o draps. Si es tracta de rentar-se les mans després del pati o abans de dinar, l’opció és utilitzar les piques (acompanyant els infants en el procés d’aprenentatge).

 

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023