lubricantes-casero

Lubricants: opcions casolanes i “eco”

Els millors lubricants són el desig i els fluids naturals. Però si volem ajuda extra, hi ha opcions casolanes i marques amb ingredients ecològics.
15 de desembre, 2022

Per a moltes pràctiques sexuals, en molts casos, no cal recórrer a lubricants externs. Sovint, si ens donem temps, n’hi ha prou amb el desig i els fluids corporals (suor, saliva, líquid preseminal i fluix vaginal). Però si necessitem reforçar la lubricació, hi ha opcions diverses.

Tipus de lubricants

Aprofundirem en les diferents opcions de lubricants, que es poden dividir en dos blocs: de base greixosa i a base d’aigua.

*De base greixosa: disposem d’alternatives casolanes (i barates), com qualsevol oli comestible o corporal, amb l’inconvenient que podem tacar la roba o els llençols. Les mantegues, per solidesa (encara que amb l’escalfor els greixos es tornen líquids –per exemple la mantega de coco a partir de 21º), redueixen el risc de taques. I també el redueixen els olis (o mantegues) que penetren a la pell amb més facilitat (com el d’ametlla). A canvi, un oli que penetri més lentament, com el d’oliva, lubrica més fent-ne servir menys quantitat (ja que es queda a la superfície), però augmenta el risc de taques. I, parlant de lubricar-nos amb greixos, hem llegit articles que atribueixen a la mantega de coco propietats fungicides i beneficis per al tractament de la candidiasi. Les vaselines i molts “olis corporals” són l’opció menys saludable entre els lubricants greixosos: des del punt de vista ambiental, perquè estan elaborats amb petroderivats, i personalment perquè provoquen amb més freqüència reaccions al·lèrgiques, com s’explica en aquest interessant article sobre lubricants.

*A base d’aigua: A la xarxa podem trobar algunes receptes per fabricar-los a casa, a partir de productes com àloe o glicerina.

Pel que fa als productes comercials, us recomanem especialment triar marques que no utilitzin conservants controvertits com benzoat de sodi i especialment parabens (a les etiquetes són reconeixibles en paraules “que acaben en parabèn” com metilparabèn, propilparabèn, butilparabèn o etilparabèn).

­Quant als ingredients que aporten el caràcter lubricant al producte, podem trobar glicerina, derivats del  polietilenglicol o polipropilenglicol –normalment petroderivats– o silicones.

La glicerina pot ser d’origen vegetal, animal o mineral –petroderivat–, ja que es pot obtenir com a subproducte de la fabricació de sabó o de biodièsel, i també produir-se sintèticament a partir del propilè. En aquesta recomanable guia per triar lubricants de Los Placeres de Lola, ens alerten sobre la inconveniència d’utilizar-la en cas de sensibilitat amb problemes de fongs.

­

Les silicones (també anomenades dimeticones) s’elaboren a partir del silici, material no contaminant i abundant (el segon més abundant a l’escorça terrestre), encara que no renovable, per la qual cosa són preferibles les matèries primeres d’origen vegetal (o animal, si no contradiu els nostres principis), que sí que són renovables. L’avantatge principal d’aquest producte és que els lubricants amb silicones “duren” més temps un cop aplicats, sense necessitat de reposar, cosa que els fa interessants, per exemple, per al sexe anal. La silicona no provoca irritacions ni al·lèrgies i no afecta la flora vaginal ni anal (de fet és el material més recomanable per a copes menstruals i joguines sexuals, i s’utilitza per a usos interns com implants, catèters o vàlvules del cor). Els lubricants amb silicones, curiosament, no s’han de fer servir amb joguines de silicona,  les quals fan malbé també els lubricants greixosos, com explicàvem al nostre post dedicat a les joguines sexuals.

Algunes marques de lubricants amb ingredients ecològics i vegetals

A continuació, anomenem algunes marques que venen lubricants fabricats al país de l’empresa comercialitzadora i elaborats amb matèries primeres renovables (d’origen vegetal o animal). En alguns casos, no tots els productes de la marca utilitzen exclusivament ingredients d’origen natural, per la qual cosa convé fixar-se en cada cas.

  • Amb ingredients de producció ecològica: Eco: Yes (Anglaterra) i Intimate Organics (Canadà).
  • Amb ingredients d’origen vegetal: DSO (Espanya), Vabelle (Alemanya i Suïssa), Curamor, Pjur, Gleit Stoff i Apronal (Alemanya) i Shunga (Canadà).

Desmontando a la Pili o Los Placeres de Lola, dues iniciatives interessant de les quals parlem a l’article sobre botigues eròtiques, són bones referències per conèixer i comprar molts dels lubricants esmentats.

Lubricants i condons

Gairebé tots els preservatius venen ja lubricats i tots els prospectes de condons ens avisen contra l’ús de lubricants greixosos com olis, mantegues i vaselines. Aquests degraden el làtex (no així el poliuretà) i poden facilitar que el preservatiu es trenqui. En conseqüència, quan utilitzem condó és més prudent utilitzar només lubricants a base d’aigua. Almenys com a norma general, perquè hem vist un cas de lubricant a base d’olis vegetals que certifica la seva compatibilitat amb preservatius de làtex.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS