Detergents ecològics: renten bé?

Si ja els hem provat alguna vegada, haurem comprovat que en molts casos el resultat és el mateix que amb els detergents ordinaris.

Roba que brilla o roba neta?

El factor més determinant perquè la roba sembli “perfectament pulcra” amb un detergent convencional és que du blanquejants o abrillantadors òptics. Són substàncies sintètiques que retornen els rajos ultraviolats del sol en l’espectre de llum blava –és l’efecte fluorescent–, de manera que, als ulls, el color de la roba sembla radiant, i el blanc no esgrogueït. De neta, la roba ho està tant com amb els detergents que no tenen blanquejants òptics –els ecològics. El blanquejant òptic més usat és altament tòxic per a la vida aquàtica.

Tinc un quilo de greix als plats?

El poder netejador dels detergents té molt a veure amb la quantitat de surfactants que duen, és a dir, amb com són de concentrats. Segurament és innegable que Fairy neteja més que cap altre, i és perquè no es talla un pèl en la dosi de surfactants. Aquí podem veure un espot a partir de l’eslògan De quina mida haurien de ser les coses per durar fins a 12 setmanes com Fairy? Hi surten molt gràficament un paper de vàter o una esponja gegants. Igual de gegantinament desproporcionada és la dosi de surfactants al detergent; aquest és el secret del “miracle antigrassa” de Fairy. És tan concentrat (ja ho pots ben dir!) que dura fins a 12 setmanes. En lletra petita a sota podem llegir Pot variar en funció dels hàbits de consum. Procter&Gamble, la multinacional que inunda el món amb aquest detergent, deu celebrar que els seus publicistes ens indueixin a adoptar l’hàbit que mostra l’anunci –una persona posant un generosíssim raig de Fairy al fregall. Si hi poséssim la goteta que és més que suficient, potser el pot en duraria 120, o 1.200, de setmanes. És bo que els detergents siguin concentrats, però hi ha límits; amb Fairy, fins i tot usant aquesta goteta de detergent ja estarem tirant en va pel desguàs molta substància química i tòxica inutilitzada.

Per cert, l’anunci de Fairy Ultra, també molt enginyós publicitàriament parlant, diu que Només hi ha un miracle antigrassa, inclús en aigua freda. Potser val més rentar els plats amb aigua calenta i no tirar tants surfactants miraculosos pel desguàs.

Els fabricants de detergents ecològics també fan els productes concentrats, però amb una dosi de surfactants mesurada, suficient per rentar els plats amb la brutícia que tenen normalment.

 

Costums per rentar bé usant detergents ecològics

 En rentar els plats a mà

  • No es farà gaire espuma, però és indiferent: l’espuma no neteja, només és un “efecte col·lateral” dels surfactants (en entrar en contacte amb l’aire).
  • Per a la brutícia que costa més de treure –típicament plàstic greixosos–, posem un raig addicional de detergent al fregall, o bé rentem i esbandim més d’un cop.

En rentar els plats a màquina

  • Si hi ha brutícia que costi de marxar, com ara te o pintallavis, afegim una cullerada de blanquejant ecològic al detergent (vegeu el requadre del final).
  • Si no obtenim un bon resultat amb pastilles, provem un detergent en pols, que costa menys de dissoldre. O bé, posem les pastilles no al compartiment del detergent sinó a la cistella o al calaix per als coberts, perquè es dissolguin completament.
  • Poden quedar més residus de calç al rentavaixelles que amb un detergent convencional. De tant en tant podem tirar un esquitx d’àcid cítric diluït (un got per a un litre d’aigua) a dintre la màquina abans d’engegar-la. Podem comprar àcid cítric a les drogueries.

En rentar roba

  • Quan rentem roba clara o que no destenyeixi afegim-hi blanquejant ecològic. El resultat serà millor, el blanc més blanc i no s’esgrogueirà, i ajudarà a treure taques.
  • Els suavitzants ecològics es poden espessir al cap d’un any, i aleshores no són recuperables.

 

EL BLANQUEJANT ECOLÒGIC

És percarbonat sòdic. Quan es dissol deixa anar aigua oxigenada, que fa sobre els colors un efecte similar al de la llum del sol.

Els fabricants ecològics en venen, i també en podem trobar a les drogueries.

Alerta a no confondre’l amb el perborat sòdic, que també és blanquejant. Aquest és força tòxic per a la vida aquàtica.

 

Data de publicació original al web: 25/07/2013

 

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.63

NOU

Davant el col·lapse

HIVERN 2022