Detergents Roba

Detergents ecològics: renten bé?

Si ja els hem provat alguna vegada, haurem comprovat que en molts casos el resultat és el mateix que amb els detergents ordinaris.

Molts anuncis de detergents ens asseguren que són els aliats perfectes perquè la nostra roba (o plats, superfícies de la llar…) llueixin més brillants que mai. Amb aquestes afirmacions, poc podran brillas els detergents ecològics, els quals no acostumen a fer aquestes promeses. Això vol dir, però, que els detergents ecològics no renten tan bé?

Diferenciar entre roba que brilla i roba neta

El factor més determinant perquè la roba sembli “perfectament pulcra” amb un detergent convencional és que du blanquejants o abrillantadors òptics. Però, què són, aquests abrillantadors? Bàsicament són substàncies sintètiques que, per la seva composició, retornen els rajos ultraviolats del sol en l’espectre de llum blava –és l’efecte fluorescent–, de manera que, als nostres ulls, el color de la roba sembla radiant i el blanc no esgrogueït. Està més neta, aquesta peça de roba? No, de neta ho està tant com la roba que netegem amb detergents sense blanquejants òptics, com els detergents ecològics. Sí que ens pot semblar, però, més radiant. Això és gràcies al blanquejan òptic que porta i a costa de la vida aquàtica, ja que aquest component tan usat és altament tòxic per als ecosistemes marins.

És possible tenir un quilo de greix als plats?

El poder netejador dels detergents té molt a veure amb la quantitat de surfactants que duen, és a dir, amb com són de concentrats. Segurament és innegable que Fairy neteja més que cap altre, i és perquè no es talla un pèl en la dosi de surfactants. Aquí podem veure un espot a partir de l’eslògan De quina mida haurien de ser les coses per durar fins a 12 setmanes com Fairy? Hi surten molt gràficament un paper de vàter o una esponja gegants. Igual de gegantinament desproporcionada és la dosi de surfactants que podem trobar en aquest detergent. I aquest és el secret del “miracle antigrassa” de Fairy. És tan concentrat (ja ho pots ben dir!) que dura fins a 12 setmanes. En lletra petita a sota podem llegir Pot variar en funció dels hàbits de consum. Procter&Gamble, la multinacional que inunda el món amb aquest detergent, deu celebrar que els seus publicistes ens indueixin a adoptar l’hàbit que mostra l’anunci –una persona posant un generosíssim raig de Fairy al fregall. Si hi poséssim la goteta que és més que suficient, potser el pot en duraria 120, o 1.200, de setmanes. És bo que els detergents siguin concentrats, però hi ha límits. Amb Fairy, fins i tot usant aquesta goteta de detergent, ja estarem tirant en va pel desguàs molta substància química i tòxica inutilitzada.

Els fabricants de detergents ecològics també fan els productes concentrats, però amb una dosi de surfactants mesurada, suficient per rentar els plats amb la brutícia que tenen normalment.

Costums per rentar bé usant detergents ecològics

 En rentar els plats a mà
  • Fer molta espuma no és sinònim de millor neteja. L’espuma no neteja, només és un “efecte col·lateral” dels surfactants en entrar en contacte amb l’aire.
  • Per a la brutícia que costa més de treure –com per exemple passa en els objectes de plàstic com algunes carmanyoles–, posem un raig addicional de detergent al fregall, o bé rentem i esbandim més d’un cop.
  • Recorda que seguint alguns consells podràs estalviar aigua quan rentis plats a mà.
En rentar els plats a màquina
  • Si hi ha brutícia que costa de marxar, com ara restes de te, afegim una cullerada de blanquejant ecològic al detergent (ho expliquem al final de l’article).
  • Si no obtenim un bon resultat amb pastilles, provem un detergent en pols, que costa menys de dissoldre. O bé, posem les pastilles no al compartiment del detergent sinó a la cistella o al calaix per als coberts, perquè es dissolguin completament.
  • Poden quedar més residus de calç al rentavaixelles que amb un detergent convencional. De tant en tant podem tirar un esquitx d’àcid cítric diluït (un got per a un litre d’aigua) a dintre la màquina abans d’engegar-la. Podem comprar àcid cítric a les drogueries.
En rentar roba
  • Quan rentem roba clara o que no destenyeixi, afegim-hi blanquejant ecològic. El resultat serà millor, el blanc més blanc, no s’esgrogueirà i ajudarà a treure taques.
  • Els suavitzants ecològics es poden espessir al cap d’un any i, aleshores, no són recuperables.

El blanquejant ecològic que podem trobar al mercat és el percarbonat sòdic. Quan es dissol, deixa anar aigua oxigenada, que fa sobre els colors un efecte similar al de la llum del sol. Els fabricants ecològics en venen, i també en podem trobar a les drogueries. Alerta a no confondre’l amb el perborat sòdic, que també és blanquejant. Aquest és força tòxic per a la vida aquàtica.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023