Mama desobedient
Una mirada feminista a la maternitat
Esther Vivas
Ara Llibres, 2019
Esther Vivas, col·laboradora habitual d’Opcions, ha dedicat els últims tres anys a documentar-se i reflexionar –des del seu feminisme– sobre la maternitat. Al llibre Mama desobedient comparteix el fruit d’aquesta feina i també la seva experiència personal. Les traves per poder ser mare, la medicalització del part i la violència obstreticia, l’estigmatització de la lactància materna… L’obra és una invitació a polititzar la maternitat i una reivindicació dels rols materns que trenquen alhora amb les imposicions patriarcals i les lògiques capitalistes. En aquesta entrevista vam parlar amb ella sobre al mercantilització de la lactància materna i les implicacions socials dels models de criança intensius.
Les economies transformadores de Barcelona
Ruben Suriñach Padilla
Marge Books i Ajuntament de Barcelona, 2017
Economia feminista, economia col·laborativa procomú, economia social i solidària, economies comunitàries… El desafiament al model econòmic dominant no té un sol color. Ruben Suriñach, que col·labora habitualment amb Opcions, proposa en aquest llibre un marc per interpretar les aportacions singulars de cada proposta alternativa i per diagnosticar quins són els punts en comú. El mateix autor en va escriure un ressenya per a Opcions. Un llibre imprescindible per preparar-nos per al Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores que se celebrarà a Barcelona la primavera de l’any vinent.
Vivir sin plástico
Consejos, experiencias e ideas para darle un respiro al planeta
Patricia Reina Toresano i Fernando Gómez Soria
Zenith, 2019
Els autors d’aquest llibre saben de què parlen. Fa més de tres anys van decidir erradicar el plàstic d’un sol ús i això els va canviar la vida. El seu web és de consulta obligada per a qualsevol persona que es plantegi el mateix repte. Amb la publicació del llibre han fet un pas endavant a l’hora de compartir la seva experiència i tot el coneixement acumulat. Està concebut com una guia pràctica, amb consells per al dia a dia i alternatives per a cada necessitat. Amb el valor afegit del seu testimoniatge inspirador, salpebrat amb una bona dosi d’humor.
Cooperativisme i agroecologia a Barcelona
25 anys: 1993-2018
Ricard Espelt i Núria Vega (ed.)
Comanegra, 2018
Aquest llibre posa en valor el potencial transformador del consum cooperatiu agroecològic. Compta amb un extens capítol que repassa la tradició històrica del cooperativisme de consum de la ciutat de Barcelona, posant-la en relació amb el sorgiment de nombrosos grups de consum des dels anys noranta fins avui. Un repàs en detall de fusions, escissions i transformacions d’aquests col·lectius que, a més de cobrir les necessitats dels seus membres i sensibilitzar la població, han estat banc de proves i espais de reflexió per transformar el model alimentari. La part analítica de l’obra l’aporten els altres articles, en què s’apunten els grans reptes pendents, com ara les sinergies amb les productores, el salt d’escala o les plataformes digitals.
A Opcions hem preparat un sorteig amb uns quants d’aquests llibres per a les persones sòcies Impuls de la nostra cooperativa. Si encara no ets Impuls, aquí pots descobrir què t’estàs perdent. I si vols més idees de llibres per aquest Sant Jordi, consulta la nostra secció de llibres.