Parada de llibres.

Parada de llibres.

Llibres per consumir menys i millor

Una selecció de llibres interessants per replantejar decisions de compra i útils per posar en pràctica alternatives de consum.
Patrocinat
lazona-logo
Portada libro Tu consumo puede cambiar el mundo

Tu consumo puede cambiar el mundo

El poder de tus elecciones responsables, conscientes y críticas

Brenda Chávez (Península)

La periodista Brenda Chávez, col·laboradora d’Opcions, ens proposa un viatge de 360° pel consum a través d’aquest assaig amb vocació de servei públic. Es pot llegir com un assaig crític, però també està pensat per funcionar com una guia pràctica. En les més de sis-centes pàgines del llibre i a través d’entrevistes amb agents clau del canvi social, recull propostes per repensar les nostres decisions de compra en tots els àmbits de consum: des de la de moda al turisme, passant per la cosmètica, la banca, la salut, l’alimentació o l’energia.

Chávez aborda el consum com una fórmula d’acció per crear fluxos de redistribució de la riquesa més justos, ètics, ecològics i responsables subratllant que les accions dels consumidors poden arribar a incidir en les estratègies empresarials.

La dictadura de los supermercadosLa dictadura de los supermercados

Cómo los grandes distribuidores deciden lo que consumimos

Nazaret Castro (Akal)

Per què la persona que ha fabricat una samarreta de Zara rep només, com a molt, el 5% del que en paga el comprador final? Com han arribat els distribuïdors de llet a quedar-se el 90% dels beneficis del sector? Castro dedica la primera part del seu llibre a donar resposta a aquestes preguntes, mostrant-nos les regles del joc de les grans empreses distribuïdores, aturant-se en casos com el d’Amazon. A la segona part, l’autora analitza la relació entre aquestes dinàmiques, els impactes del sistema capitalista en el medi natural i la seva responsabilitat en la creació de desigualtats i injustícies. A més, en el darrer capítol, el llibre analitza les oportunitats i febleses de les alternatives als oligopolis.

Cubierta libro El negocio de la comidaEl negocio de la comida

¿Quién controla nuestra alimentación?

Esther Vivas (Icaria)

Al llibre El negocio de la comida, Esther Vivas, col·laboradora d’Opcions, explica com funciona el mercat dels productes alimentaris i, sobretot, revela les perversions que amaga. La més significativa és la dada amb la qual arrenca el primer capítol: una de cada vuit persones en el món passa gana, malgrat que el planeta té 7.200 milions d’habitants i es produeixen aliments suficients per alimentar-ne 12.000. L’autora denuncia que “la cadena de producció, distribució i consum d’aliments està en mans d’unes poques multinacionals que anteposen els seus interessos particulars a les necessitats col·lectives”. En l’àmbit de la producció, explica, per exemple, què és el “segrest” de llavors o com a la Banya d’Àfrica les terres dels petits camperols han passat a mans de governs estrangers i grans empreses. Pel que fa a la distribució i comercialització, mostra com l’aparició de grans companyies de supermercats ha fet perdre control als productors.

Vivas es reserva els darrers capítols per deixar apuntades algunes vies per trencar les lleis del mercat alimentari que ha anat descrivint en la primera part del llibre. Per exemple, el comerç just, les cooperatives de consum i els horts comunitaris.

Coberta Residu ZeroResidu zero

Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta

Joan Marc Simon (Pol·len)

Joan Marc Simon, a qui hem entrevistat pel Quadern El negoci dels residus, ha escrit aquest llibre per mostrar les claus per avançar cap a nova economia que, no només no es carregui el planeta, sinó que ajudi a millorar-lo dia a dia. L’autor, director de Zero Waste Europe, ens explica exemples pràctics basats en experiències reals que representen la punta de llança en innovació social i tecnològica en la gestió de recursos a Europa i al món. En un planeta al límit en l’explotació dels recursos naturals i humans, Simon posa sobre la taula la necessitat de repensar l’actual model lineal de l’usar i llençar i construir un sistema circular, sense tòxics, que acabi amb la nostra dependència de recursos provinents de zones de conflicte i que sigui capaç de generar ocupació local i de qualitat. Els residus són el símptoma, l’evidència d’un sistema mal dissenyat; la filosofia Residu zero és una proposta per superar aquest model.

Residu zero ha estat publicat per Pol·len edicions, una editorial independent i cooperativa de Barcelona que treballa amb criteris de sostenibilitat.

Coberta Residu zero a casaResidu zero a casa

Guia domèstica per a simplificar la nostra vida

Bea Johnson (Pol·len)

Bea Johnson ha escrit un llibre original i creatiu, en què proposa mesures aplicables, des de la senzillesa, però alhora des de la determinació, en el nostre dia a dia. Les pautes de consum hegemòniques van associades a la generació de muntanyes de residus que en la majoria dels casos són evitables, i a la vegada prescindibles. És difícil evitar-los? És difícil prescindir-ne? Residu Zero a casa, que podeu comprar a La Zona, ens facilita eines, idees i hàbits per evitar, o reduir, els residus a les nostres llars. A casa, cap residu!

Bea Johnson: “Des que vaig embarcar-me en l’estil de vida del Residu Zero, la meva vida i la de la meva família ha canviat cap a millor. Som feliços i sentim que portem una vida més significativa sobre la base d’experiències en lloc de coses. Ara, el meu objectiu és compartir aquests benefi cis increïbles de salut, financers i d’estalvi de temps.”

Residu zero a casa ha estat publicat per Pol·len edicions, una editorial independent i cooperativa de Barcelona que treballa amb criteris de sostenibilitat.

Viatge saludable

Alimentació vegana, ecològica i socialment justa

Isabel Celma Navarro (Els llibres de la cooperativa Cydonia)

Isabel Celma aboca en aquest llibre l’experiència de quaranta anys de vegeterianisme i naturisme. Hi trobem reflexions sobre la relació entre l’alimentació, les emocions i la salut, que Celma entén d’una manera integral, molt més enllà que l’absència de malalalties. També inclou un capítol dedicat a trencar els tòpics associats tradicionalment al món vegetarià i un pràctic glossari per aclarir conceptes com crudiveganisme o mabrobiòtica. El pes del llibre, però, recau en la recopilació de receptes, contrastades a base d’anys de fogons. L’autora, revela tot tipus de plats suculents i també preparacions molt útils per estalviar diners i residus, com l’elaboració casolana de germinats, tofu, seitan o de gomasi amb alga nori. Una mina de recursos per a qualsevol persona que hagi optat pel veganisme o vulgui reduir la proteïna animal de la seva dieta.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023