Cartel plastic bag free world

Catalunya lliure de bosses

El dia 3 de juliol ha esdevingut el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic.
15 de desembre, 2022

El dia 3 de juliol ha esdevingut el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, diada que té per objectiu crear consciencia entre el públic general i fomentar l’ús de bosses reutilitzables, i instar les autoritats regionals, nacionals i locals a adoptar mesures ambicioses per minimitzar l’ús de les bosses de plàstic. Hi podem participar seguint les accions que proposa la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable Rezero.

La cultura d’usar i llençar, tan arrelada a la nostra societat, està provocant la sobreexplotació del planeta. I el consum de plàstic d’un sol ús ha estat un costum tan habitual i còmode com poc sostenible. El Govern català ha posat en vigor recentment una normativa per reduir el consum de les bosses de plàstic que va més enllà de la voluntarietat i en prohibeix la distribució gratuïta.

Aquesta mesura és la culminació de la campanya “Catalunya lliure de bosses”, que Rezero va engegar fa deu anys com a eina perquè la ciutadania, els comerços, les entitats i les institucions del territori català fossin sensibles a la necessitat de regular el consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic i prenguessin mesures eficients per aconseguir-ho. Opcions es va fer ressò d’aquesta campanya a la revista núm. 25, on, a més d’explicar-ne el contingut, es donaven recursos pràctics, com dur sempre una bossa plegable a sobre i integrar-la com un element imprescindible més dels que duem a sobre quan sortim al carrer. També s’engrescava els lectors de la revista a utilitzar el cabàs o el carro per anar a comprar i a participar de la campanya per promoure el canvi.

Rezero celebra la dècada de la campanya “Catalunya lliure de bosses” en un article publicat recentment al seu web, on llegim la reflexió següent: “creiem que tots els passos que es realitzen per reduir les bosses de plàstic són positius i valorem la tasca de l’Agència de Residus. Resulta obvi, però, que perquè la prevenció de residus esdevingui realment un dels eixos estratègics de la sostenibilitat al nostre país, es requereix una visió sistèmica del problema i polítiques transformadores”.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS