xarec

Cuina, cultura i cooperació en xarxa

Coneixem els orígens de la XAREC, la Xarxa de Restauració i cultura cooperativa
15 de desembre, 2022

Hem pogut tastar els seus plats a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, a la Taverna de la Fira Literal, a jornades solidàries o a festivals de música i cultura com l’Esperanzah. Però els membres de la XAREC (Xarxa de Restauració i cultura cooperativa) també tenen els seus restaurants cooperatius a diversos punts dels Països Catalans.

“De fet, la idea, va sorgir de resultes de la gestió de l’espai de restauració de la II Fira d’Economia Social el 2013, en la qual participaven cinc entitats gestionant el servei de restauració complementàriament. La idea va sorgir en un ambient festiu i molt distès”, ens comenta el Ferran del restaurant alberg Els Caus de Mura, una de les cooperatives de la XAREC,  Des d’aleshores, la seva voluntat ha estat esdevenir la sectorial hostelera de la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Segons ell, la motivació principal va ser establir un espai de relació entre les cooperatives de la restauració. Es va fer una primera trobada constituent, amb una participació molt alta, assolint l’adhesió de, ni més ni menys, 21 entitats. Des del principi, ens comenta en Ferran, es veia el potencial de la iniciativa: recolzament a projectes incipients, compres conjuntes, participació a fires i càterings conjunta, formacions, programació cultural compartida, “els camins possibles eren nombrosos i engrescadors”.

Tots van veure de seguida la necessitat de la xarxa. “Compartíem motivacions, preocupacions, forma de gestió, sensibilitat cultural, objectiu transformador, solidaritat… Era un espai d’intercooperació ple de sentit i ens hi vam sumar sense dubtar-ho.”

Però no només assistint a una fira o esdeveniment en el que participen es poden tastar els plats de la XAREC. Els restaurants que en formen part són una opció a considerar per qualsevol àpat fora de casa. A més, aquest any han creat les “caixes regal”, una proposta per regalar economia social i solidària. Dins de cada caixa, hi ha un un xec de 30 euros per gastar en un dels setze restaurants de la XAREC que participen a la campanya.

Per que fa a la forma d’organitzar-se, no tenen una seu central i es desplacen pels locals de les entitats de la XAREC per a les seves trobades o per organitzar les feines de les diferents comissions. El Ferran ens comenta que actualment estan en procés de constitució com a cooperativa de serveis i que pretenen professionalitzar la xarxa i dotar-se d’una estructura autosuficient que ofereixi serveis a les entitats sòcies.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS