Detergents i multinacionals

Les quatre multinacionals que controlen el mercat dels detergents

Procter&Gamble, Unilever, Reckitt Benckiser i Henkel són les reines als pretatges de detergents.

El mercat dels detergents està dominat per les marques de quatre multinacionals, totes presents a prop de 200 països. Qualsevol supermercat està plagat de productes seus, pràcticament a tot el món.

  • Procter&Gamble

Ariel, Don Limpio i Fairy (i d’altres àmbits de consum: AmbiPur, Ausonia, Aussie, Braun, Dodot, Evax, Gillette, Head&Shoulders, Herbal Essences, Kukident, Olay, Oral-B, Pantene Pro-V, Sunny Delight, Tampax, Venus-Gillette i Vicks).

  • Unilever

Cebralin, Cif, Domestos, Mimosín i Skip (i d’altres àmbits de consum: Axe, Baby Dove, Badedas, Close Up, Dove, Lux, Moussel, Ponds, Rexona, Royal Ambrée, Signal, Sunsilk, Timotei, Toni&Guy, Tresemmé, Vasenol, Williams).

  • Reckitt Benckiser

AirWick, Brasso, Finish (l’antic Calgonit, es dóna com a mostra amb molts dels rentavaixelles que comprem), Harpic, Lysol, Vanish, Woolite. Colon, Elena, Flor, Coral.

  • Henkel

Dixan, WippExpress, Micolor, Perlan, Vernel, Mistol, Somat.

 

La nord-americana Procter&Gamble i la britànica Unilever estan entre les principals empreses del món en productes de consum i en publicitat. Això els atorga un gran poder d’influència sobre el mitjans de comunicació. Per exemple, fa anys als Estats Units Procter&Gamble va fer que a la cadena CBS es deixessin d’emetre capítols d’una sèrie que tocava temes “polèmics”. També va impedir l’emissió d’un anunci d’una ONG que acusava una de les seves marques de cafè de col·laborar amb l’extrema dreta d’El Salvador i de pagar preus de misèria als agricultors. Als Estats Units ha estat una gran donant de diners a tots dos partits, sobretot al republicà. Forma part de molts grups de pressió, i es diu que és una de les principals causants que als Estats Units no hi hagi una llei de minimització d’envasos més restrictiva. Ha estat acusada d’utilitzar il·legalment productes transgènics a l’Índia.

Aquests gegants multinacionals tenen una influència no menor en l’esdevenir del món. A través de les seves activitats de lobby tenen veu en les decisions polítiques globals i, a través de les activitats en relacions públiques i publicitat, dibuixen traços de gruix a l’imaginari de la ciutadania de tot el món. Podeu trobar més informació sobre aquestes empreses a Powerbase, un web col·laboratiu iniciat per diverses entitats de tot el món que es dediquen a la vigilància sobre multinacionals, lobbies, serveis de relacions públiques i aliments transgènics, entre d’altres temes. Hi podem conèixer els lligams entre els poders econòmics, polítics, de comunicació i mediàtics, així com informació sobre temàtiques globals que van des de la mineria fins al Brexit.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023