Les economies transformadores de Barcelona

Les economies transformadores de Barcelona

Què tenen en comú les diverses economies transformadores que conviuen a la ciutat? En què es diferencien? Ruben Suriñach ho analitza en un nou llibre.

Després de dos anys de recerca directa i com a síntesi d’un –encara curt– recorregut activista, publico Economies transformadores de Barcelona, un repàs del ric ecosistema de propostes d’economia alternativa de la ciutat. El presentarem el proper dilluns 4 de desembre a l’Espai Contrabandos, amb la participació de l’Ana Muñoz, membre de la comissió d’economies feministes de la XES, i l’Álvaro Porro, representant del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Les llavors del llibre

Abans d’entrar a explicar de què parla el llibre i quins objectius té, crec que és interessant fer una parada prèvia per entendre d’on provenen els continguts. És just dir que ve, en gran mesura, del meu pas per la revista Opcions, on, amb cada número, havíem d’afrontar el repte d’entendre com funciona un àmbit de consum específic –començant pel peix, passant per les bombetes i acabant amb l’arròs–, cercant els problemes que hi estan associats i, sobretot, donant visibilitat a les alternatives econòmiques que intenten construir nous mons en els seus respectius sectors. De fet, la meva vivència a cada número era la d’un viatge conduït per un bon grapat de persones, a través de les seves practiques, dels seus neguits, de les seves visions de transformació social. Potser per això també, a nivell personal, he anat recorrent diferents àmbits activistes sempre vinculats a la construcció d’alternatives econòmiques: el decreixement, Transition Towns, la lluita per la Sobirania Alimentària, la lluita contra els grans projectes miners a l’Amèrica Central, l’economia solidària, les economies comunitàries…

 

Elements en comú i característiques específiques de les diverses economies transformadores

Al llibre Economies transformadores de Barcelona intento generar un marc per entendre els diferents moviments i fenòmens d’economia transformadora. És a dir, totes aquelles propostes de canvi socioeconòmic amb una vocació de disputa i transformació de les estructures i cultura vinculades al model econòmic dominant. Una primera idea suggeridora que serveix per establir un marc conceptual comú als diferents moviments és la idea del sistema econòmic com a cadena de Coberta Les economies transformadores de Barcelonasosteniment de necessitats, amb un esforç per fer visible les cares ocultes de l’economia.

També s’hi ha inclòs una anàlisi específica de tretze moviments o fenòmens: el decreixement, les economies feministes i de les cures, l’economia social, l’economia social i solidària, l’economia del bé comú, l’economia basada en els comuns (o procomuns), l’economia col·laborativa, l’emprenedoria social, el consum responsable, la innovació social, l’economia circular, la responsabilitat social corporativa i les economies comunitàries. A partir d’aquí, s’analitzen els vincles entre els diferents moviments i els reptes associats a aquestes relacions. També es dibuixa un marc per entendre fins a quin punt són transformadores, és a dir, quina és la seva aproximació al poder i la sostenibilitat com a grans eixos transformadors, així com també quina és la seva distància respecte les majories socials. Finalment s’hi dibuixen algunes propostes que, lluny de ser solucions totals o un recull exhaustiu, poden ser palanques de reforç i potenciació d’aquest ecosistema d’economies transformadores.

 

Suports imprescindibles

En el procés de gestació i elaboració d’aquest llibre hi ha participat molta gent, però m’agradaria agrair en especial l’aposta del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, tant en la fase anterior amb el Jordi Via, com ara amb l’Álvaro Porro, per entendre que hi havia una necessitat d’identificació i de generació d’un marc ampli de treball de les economies alternatives de la ciutat i, també, per acompanyar-me en aquest procés de creació que espero que contribueixi a alimentar tots els afluents que són claus per la transformació socioeconòmica de la ciutat.

 

Com es pot aconseguir el llibre?

El llibre l’ha publicat l’editorial Marge Books, té un cost de 19 euros, i es pot aconseguir directament a través de l’editorial o a les llibreries La Ciutat Invisible, Alibri, La Central, Rocaguinarda, La Raposa i la Caníbal.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023