Parada de Cooperativa Opcions a la Fira de Consum Responsable i d'Economia Social i Solidària de la plaça Catalunya. Desembre-gener 2017

Consum conscient al centre de Barcelona

La plaça de Catalunya de Barcelona acull aquestes festes la III Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària.

Si volem que els regals que fem aquestes festes tinguin un valor afegit, ho tenim molt fàcil. Per tercer any consecutiu, la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària s’instal·la al bell mig de la ciutat, a la plaça de Catalunya. Del 22 de desembre al 4 de gener, en una mena de centre comercial de les alternatives de consum, podem passar de parada en parada sense deixar de trobar propostes interessants per al consum conscient.

 

Regalar experiències

Per exemple, una de les recomanacions habituals és recórrer a regals no materials, com ara cursos, tallers o entrades de teatre i concerts. A la fira, aquest any podem acostar-nos a la parada de Zumzeig i comprar un carnet de soci del primer cinema cooperatiu de Catalunya, amb seu a Sants. Tenen diferents modalitats de carnet, amb entrades gratuïtes i importants descomptes inclosos. Una altra opció és anar a visitar la gent de l’alberg Els Caus de Mura. Allà podrem comprar una caixa regal per un àpat a alguns dels establiments de la Xarec. I encara una altra idea de regal no material que, a més, és una porta d’entrada al consum responsable i transformador: mésOpcions. Allà ens informaran dels avantatges d’associar-nos a la cooperativa, com ara que ens faciliten el canvi a SomEnergia i SomConnexió i tenim descomptes en les caixes regal de Fent País.

 

Regals viscuts

Regalar objectes de segona mà no és una opció gaire estesa encara, però donar una segona oportunitat a les coses és una gran pràctica de consum conscient. A la fira, hi trobem la parada de Llibre Solidari, una entitat que allarga la vida de molts llibres i, amb els beneficis, ofereix ajuda econòmica per pagar alimentació i sostre a famílies que ho necessiten. Una altra proposta és la de Klem, que dona una segona oportunitat a peces de roba de segona mà, ‘customitzant-les’ i convertint-les en peces úniques i irrepetibles. I si amb la segona mà encara no ens hi veiem, podem buscar productes fets amb material reciclat, com les bosses i complements de Back to Eco. Regalar una motxilla o un davantal fet amb texans usats és una manera d’evitar consumir nous recursos.

 

Menys residus i inserció social

Una altra manera de comprar en positiu és buscar regals que ens ajudin a evitar residus durant l’any. Com les coixineres del pa de la Fundació NEPP o els portaentrepans d’Estel Tàpia, que també trobem a la fira. A la plaça Catalunya hi ha aquests i molts altres productes elaborats per persones en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social. Qualsevol regal comprat a aquestes entitats té el valor afegit del compromís social.

 

Regals necessaris

Que l’obsequi sigui una cosa necessària, com ara roba o alimentació, fa que la persona que el rep pugui reduir compres durant l’any. De peces de roba en podem trobar, entre d’altres, a Diomcoop i a La ciutat invisible. La primera és una cooperativa que neix per ajudar a regularitzar la situació administrativa d’algunes de les 15 persones d’origen subsaharià que en formen part i, també, per dignificar la inserció laboral del col·lectiu. La segona és una cooperativa autogestionada i una peça clau del cooperativisme a la ciutat. Tenen diversos projectes en marxa, com el de roba ètica.  A partir del 2 de gener, també trobarem l’Obrador Xisqueta, amb productes de llana de l’Alt Pirineu. Pel que fa al menjar, a Queviure ens podem muntar un lot de menjar ecològic i, a L’Olivera, hi trobem vins i olis de la terra. I si el que busquem és alguna cosa per fer-nos passar la gana del moment i agafar forces per continuar tafanejant les parades, a Ca la Rosa, a la mateix fira, ens podem muntar un plat combinat o trobar-hi un esmorzar o berenar.

 

Opcions positives

Llibres, roba, menjar, complements i molt més. Què tenen en comú, doncs, les propostes que trobem a la plaça Catalunya aquests dies? Doncs que, a part de ser totes de proximitat, formen part del ric i complex món de l’economia social i solidària. Els seus productes no són simplement això, productes, són el fruit del compromís social o ambiental (i més d’un cop amb les dues vessants) de la gent que hi ha al darrere de cadascuna d’aquestes iniciatives. Són projectes petits que no posen el benefici econòmic en el centre de la seva activitat, sinó que treballen des de la comunitat i per al bé de la comunitat. La III Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària és una oportunitat per consumir amb valor positiu per Nadal i per descobrir projectes que ens interessaran tot l’any.

 

Bàner crida subscripció Nadal Opcions

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023