Les compreses de roba ja no són el que eren. Les nostres mares i àvies les feien servir, però les d’ara són molt més còmodes, perquè els teixits han millorat. Ja no es tracta d’avorrits i voluminosos rectangles de cotó blanc. Ara n’hi ha de gruixos, formes i estampats per triar i remenar. Alguns dels fabricants treballen amb teixit ecològic i, si ens costen de trobar, també ens podem animar a cosir-les a casa.
Les compreses de roba poden fer mandra per dues coses: el rentat i els canvis fora de casa. Pel que fa al primer punt, ja hem parlat sobre com treure taques de sang. Més avall també donem alguns trucs per evitar taques sense complicar-se gaire. Pel que fa al fet de sortir de casa i la necessitat de canviar-nos la compresa de roba, una opció és comprar bossetes impermeables on podem posar la compresa plena. Tot i que també podem utilitzar qualsevol altre sistema que ja tinguem per casa: una bossa de plàstic o un tàper poden servir. Si dobleguem bé la compresa abans de guardar-la, no tacarem el recipient i ens podrà servir més d’un cop durant tot el cicle.
Les 4 claus per netejar les compreses de roba
A la botiga DeTela, de Barcelona, recomanen seguir sempre les instruccions de rentat del fabricant, però ens donen unes pautes que són força generals.
1. Posar-les en remull
No totes les usuàries ho fan, n’hi ha que només esbandeixen, posen una mica d’aigua oxigenada si veuen taques i a la rentadora. Però el remull és una manera efectiva d’assegurar-nos que el flux menstrual no queda atrapat entre els teixits de la compresa de roba.
Com menys estona passi entre el moment de començar a tacar la compresa i el moment d’iniciar el rentat, més fàcil és evitar les taques. Per això, si no ens agrada que quedin records a les compreses és recomanable fer, com a mínim, un canvi al dia i no esperar a posar-les en remull.
2. L’aigua freda
Per treure la sang, hem d’evitar l’aigua calenta perquè fixa la taca al teixit. Ara bé, un cop eliminades les restes de menstruació, podem posar les compreses de roba a la rentadora a la temperatura habitual, tot i que és recomanable no sobrepassar els 40 graus. Val la pena anar provant de reduir temperatura de rentat a rentat, fins arribar a la mínima necessària. Així evitem deteriorar els teixits i estalviem energia.
3. Sense suavitzant
Els productes suavitzants formen una pel·lícula sobre el teixit que resten capacitat d’absorció a les compreses de roba. Per tant, és molt important no utilitzar suavitzant. Si rentem amb una aigua molt dura, podem substituir el suavitzant per un raig de vinagre. Tampoc no es pot fer servir lleixiu ni blanquejadors.
4. El sol
El sol és un gran aliat a l’hora d’eliminar taques. Si en sortir de la rentadora encara queda rastre de la regla, val la pena assegurar-se que s’asseca al sol. També funciona posar sabó sobre la taca i deixar-les al sol, mantenint-les humides, durant un o dos dies.
Hi ha qui recomana utilitzar bicarbonat, carbonat sòdic o aigua oxigenada per ajudar a treure les taques. Però compte, perquè aquests productes poden alterar els colors del teixit.
Usuàries satisfetes
La Cristina usa compreses de roba des de fa dos anys i n’està encantada. Ella, abans de rentar-les, les deixa en remull un dia sencer. Després les frega amb una pastilla de sabó per assegurar-se que ha marxat tota la sang. Un cop eliminades les restes, les fica a la rentadora i les estén al sol. Té compreses negres i de tons clars. D’entrada va pensar que les negres serien més sofertes però troba que “costen més de fer netes perquè, quan estan mullades, costa veure si ja ha marxat tota la sang i, quan s’asseca, ja has fet tard. Amb tons més clars, la taca contrasta més i la pots eliminar abans de ficar-la a la rentadora.”
Sobre les taques, la Itziar, una altra usuària veterana, comenta: “A vegades no pots evitar-les. De fet, totes les meves en tenen, però la compresa fa la seva funció igual.” I la Núria explica que no ho hauria dit mai, però ara li agrada el moment de treure la sang de la compresa. “M’encanta el color de la meva regla!”
Quantes compreses de roba cal tenir
El nombre de compreses que cal tenir per cobrir tota la menstruació d’un cicle varia segons la quantitat de flux de cada dona i l’ús que se’n faci. Per calcular quantes ens en fan falta, hem de tenir en compte que cada dia farem el mateix nombre de canvis que amb una compresa d’un sol ús. Com que el rentat inclou unes dotze hores de remull i el temps d’assecat, hem de preveure que les compreses que hem utilitzat un dia, no ens serviran l’endemà. Un consell que donen les usuàries és començar provant models de diversos fabricants i, un cop sabem el que ens funciona més bé, acabar de comprar o fer-nos les que ens falten per cobrir el cicle de forma còmoda.
Teixits i patrons
Una compresa de roba no és un projecte de costura gaire sofisticat. A internet hi trobem molts patrons i tutorials. Les que tenen una mica d’experiència amb el fil i l’agulla poden fer-se les seves compreses de roba. És la manera d’aconseguir compreses personalitzades pel que fa a la forma i l’estampat, a més de poder escollir l’origen de la roba.
Per confeccionar una compresa de roba, cal combinar diferents tipus de tèxtil, entre d’altres, el que fa la funció d’absorbir i el que fa la funció d’impermeabilitzar. En aquest detallat post trobareu característiques i avantatges de cada opció. La responsable de Maripuritijeritas, que fa deu anys que cus i comercialitza compreses de roba, ens recomana que tant si les fem a casa com si les comprem, procurem que el material que estigui en contacte directe amb la vulva sigui un teixit natural, a poder ser amb certificat ecològic, i que evitem la viscosa.
A part de la roba, només cal preveure un sistema per fixar-les a les calces. El més habitual és el botó de pressió, però també n’ha ha amb velcro (compte de tancar-lo quan les posem a la rentadora) o betes.
Marques de proximitat
Per si la costura no va amb nosaltres o no tenim temps ni de pensar-hi, donem algunes opcions de compra. El ventall de compreses de roba cada vegada és més ampli! Hi ha diverses marques de proximitat i que treballen amb certificats ecològics.
Marca | Lloc de fabricació | Certificació dels teixits |
Aguas de luna | Alacant | GOTS i Oeko-tex |
Maripuri Tijeritas | Donostia | GOTS |
Tres Amapolas | Càceres | GOTS i Oeko-tex |
Eco-etico | Almeria | Fair Trade o GOTS |
Ilen | Guipúscoa | GOTS |
Plim | França | GOTS |
Es poden comprar per internet a les mateixes empreses fabricants, però també hi ha moltes botigues, en línia i físiques, que en comercialitzen. Acostumen a ser botigues especialitzades en criança sostenible o establiments de productes ecològics.