matalas-natural
,

Com triar un matalàs natural, ecològic i fet a mà

Ens agrada conèixer com es treballa en els oficis artesans i arrelats al territori. Per això, en aquest article, ens fixem en els matalassos naturals que confecciona en Carles.
4 d'abril, 2023

En què ens hem de fixar, per validar que realment estem davant d’un matalàs natural que s’ha confeccionat amb criteris ecològics? Un producte es pot considerar ecològic quan s’ha produït respectant els cicles de la natura i sense recórrer a productes o processos químics o artificials que poden alterar les propietats dels productes amb què treballem. “Consumir ecològic” és una idea que molta gent sol associar amb l’alimentació, principalment. Però el cert és que també ho podem atribuir a altres àrees de consum, com per exemple en el de la llar i el descans.

Un tret diferencial serà la matèria primera amb què està fet. Hem parlat amb Ecomatalasser, productor del Berguedà que confecciona matalassos naturals i coixins produïts de manera artesana i amb productes de proximitat i ecològics com la llana. Ens explica que per obtenir-la, no causa cap mal a l’animal, ja que s’obté de l’esquilada necessària i anual que cal fer-li a una ovella.

colchon-natural
La llana, un dels materials amb què es confeccionen els matalassos d’Ecomatalasser.

Avantatges de dormir en un matalàs natural, ecològic i fet a mà

Un matalàs natural té molts beneficis, si el comparem amb un que s’ha fabricat sintèticament. En Carles també ens ha explicat quins són els beneficis de descansar en un matalàs natural, ecològic i fet a mà.

1. El matalàs natural està fet a mida

Si es produeix de manera artesanal, també estarà fet a mida. Això vol dir que es tenen en compte les característiques de la persona que consumirà aquell producte i en quin context. Concretament en el cas dels matalassos, aquests es dissenyen i confeccionen tenint en compte l’alçada, el pes o hàbits de son de les persones que hi dormiran.

2. Més confort

Els materials que s’utilitzen també són font d’un bon grapat d’avantatges, ja que es trien materials hipoal·lèrgics, transpirables, reguladors de temperatura i lliures d’olors artificials. Aquests ajuden que el matalàs sigui termoregulador, és a dir, que a l’estiu no ens provoqui una calor addicional ni a l’hivern es converteixi en una superfície freda. Això és així perquè materials com la llana o el cotó són transpirables i, per tant, propicien una millor regulació de la temperatura.

3. Els matalassos naturals duren més temps

Aquestes singularitats contribueixen a produir un matalàs que, probablement, durarà més temps. Per tant, si allarguem la seva vida útil, reduïm, per una banda, els residus associats al fet de desfer-se d’un matalàs i aconseguir-ne un de nou; per una altra, ens estalviem un cost perquè no ens serà necessari renovar el matalàs amb tanta freqüència.

4. Si no ens va bé invertir en un matalàs natural: renovem els coixins

El matalàs no cal que el canviem amb massa freqüència. Si en comprem un de bo i n’hem tingut cura, és possible que no necessitem renovar-lo fins passats ben bé uns 10 anys. Un cop passat aquest temps, en Carles recomana, sobretot, no abandonar el matalàs natural al carrer, pensant que algú el recollirà, sinó buscar una via perquè pugui ser reciclat. D’aquesta manera es poden arribar a aprofitar fins a un 90% dels seus components i, per tant, reduir la generació de residus.

També pot passar que, en un moment donat, no puguem fer front a la inversió que requereix renovar el matalàs, però que, en canvi, necessitem millorar el nostre descans. En aquest cas, recomanem revisar en quin estat es troba el nostre coixí i, depèn com estigui, podem optar per canviar el coixí. En Carles treballa, sobretot, amb la llana perquè li agraden les qualitats que aquest material ofereix: és suau, antial·lèrgica i manté la temperatura corporal òptima.

Ecomatalasser: l’art de crear matalassos naturals

Per documentar-nos per escriure aquest article, entre altres fonts, hem parlat amb en Carles, fundador d’Ecomatalasser. En Carles coneix molt bé l’ofici, ja que després de passar pel món de les arts i el disseny, va fer un canvi radical per endinsar-se en els oficis artesans que estan quedant en l’oblit, com els de teixidor, enfeltrador, xollador, cosidor i, molt especialment, el de matalasser. En un moment en què eren molt poques les persones que tenien aquest ofici, en Carles va apostar per emprendre un procés que el portaria a aprendre unes tècniques que han perdurat des del segle XIV. Així va néixer el projecte Ecomatalasser, una empresa dedicada al disseny i confecció de matalassos amb tècniques 100% artesanals.

El procés de creació d’un matalàs natural

En Carles treballa amb les hores de llum natural, diu que el sol és la seva guia. S’aixeca amb els primers raigs de llum i para de treballar quan ja no s’hi veu perquè es comença a fer fosc. Generalment, el matí el destina a treballar amb paperassa (pressupostos, comandes, planificació de feina de taller, etc.) i és a la tarda quan es tanca al taller per fer una feina més física i entretinguda, fins que es pon el sol. Ens explica que “la feina artesanal demana tranquil·litat i silenci per poder treballar amb consciència i gaudir”. És per això que el taller de confecció el té a Olvan, un poble del Berguedà emmarcat en un entorn rural.

colchon-natural
En Carles en ple procés d’acabats d’un matalàs.

La feina d’un artesà dels matalassos consisteix a “unir fibres i materials, inicialment desconnectats i sense cap vincle entre si, harmonitzar-los i equilibrar-los fins a crear un matalàs”. És una tasca que varia segons el matalàs que es vol crear, per això cada procés i cada matalàs és únic. Si vols conèixer com és l’obrador d’Ecomatalasser i veure “in situ” el procés de creació d’un matalàs o d’un coixí, mira això.

El matalàs natural pas a pas

Per a crear un matalàs natural, el primer pas és preparar tots els materials que es necessitaran en el procés i, seguidament, ja es pot passar a la confecció: tallar els teixits, preparar les napes, amidonar els nuclis… En Carles s’ocupa de cadascuna d’aquestes fases i destaca i reivindica, com també ens deia la Carlota Rodríguez, la feina de cosir. Quan es fabrica un matalàs de manera industrial, generalment, s’utilitzen coles per unir els materials; en canvi, en Carles prefereix cosir puntada a puntada, convertint cadascun dels seus matalassos en una peça única.

En aquest procés de creació hi participen entre 3 i 4 persones. En Carles està present en totes les baules de la cadena, però compta amb algunes persones que l’ajuden en altres tasques, com quan s’han de fer determinats cosits, en el moment de l’embalatge dels matalassos, etc.

A més, la matèria primera, la llana, l’obté de ramats d’ovelles que pasturen molt a prop del seu taller del Berguedà, així com les plantes aromàtiques que afegeix en els seus productes. En aquests casos, no és en Carles qui s’ocupa de pasturar o esquilar les ovelles o de collir les plantes, sinó que ho encarrega a altres productores de la comarca. D’aquesta manera, la feina no està atomitzada en un únic punt, sinó que permet articular una petita xarxa que enforteix el territori.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS