Una de les claus del consum conscient ens recorda que, sempre que puguem, hem de reduir el nostre consum. Una de les maneres que tenim per reduir-lo, per exemple, és tenint cura d’allò que ja tenim, així evitarem que es faci malbé o s’espatlli. D’altra banda, hem de contemplar la reparació com una opció. En una societat on es prioritza l’aquí i ara mateix, pot no ser fàcil optar per la reparació, en lloc de tirar-lo i comprar-ne un altre. Però el cert és que reparar un electrodomèstic pot no costar tant i, a més, ens pot ajudar a estalviar-nos uns diners i a reconnectar amb les tasques manuals.
Professionals i voluntaris que ens ensenyen a reparar electrodomèstics gratuïtament
Tenim molts recursos al nostre abast que ens poden acompanyar en el procés de reparar un electrodomèstic. Internet, com veurem més endavant, és una bona font, però cada vegada més administracions públiques, com ajuntaments i consells comarcals, posen a disposició de la ciutadania molts recursos per prioritzar la reparació i el consum responsable.
“He estat a punt llençar-lo, l’he portat aquí i resulta que només és un cable que s’ha desconnectat; l’empalmes i torna a funcionar. Penso enree i uf, vaig llençar un equip de música, un DVD… Però si miro endavant dic: a partir d’ara ja en sé!”
A continuació, donem algunes idees que et poden ajudar el teu electrodomèstic.
· Reparat millor que nou és un servei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que es dedica a potenciar la reparació d’electrodomèstics i d’altres productes. Ofereix classes gratuïtes de diversos temes i tallers d’auto-reparació on podem anar amb l’aparell que se’ns hagi espatllat per arreglar-lo allà mateix amb l’ajuda d’un professional.
· Restart party. El col·lectiu Restarters Barcelona organitza festes de reparació per aprendre a reparar un mateix.
· eReuse. És una iniciativa que fomenta la reutilització d’ordinadors per allargar-ne la seva vida útil.
· Podem organitzar iniciatives d’aquest estil al nostre barri o poble, muntant un petit taller en un garatge en desús o pagant un lloguer entre un grup de persones. Necessitarem algun expert que faci d’assessor, potser algun professional jubilat se sentiria afortunat de poder-ho fer, inclús gratuïtament.
· Hi ha centres cívics que ofereixen tallers gratuïts de reparació d’electrodomèstics. Si no els ofereixen, els ho podem suggerir.
· Quan un taller ens entregui un aparell reparat, preguntem-los quin problema tenia i com l’han solucionat. Si ve un tècnic a casa, mirem què fa i demanem-li que ens ho expliqui.
Aprendre a reparar electrodomèstics a Internet
Hi trobarem de tot. Podem escriure la pregunta que tinguem directament al cercador o fer-ho via Youtube o Vimeo.
Algunes de les organitzacions també ofereixen els seus vídeocursos, com per exemple Millor que nou, que ha compartit alguns tutorials:
- Com substituir el cable d’alimentació d’un petit electrodomèstic?
- Com reparar la font d’alimentació i netejar l’òptica d’un CD o DVD?
- Com reparar una torradora?
- Com mantenir la rentadora?
- Com reparar una batedora?
- Com descalcificar la planxa?
- Com reparar el comandament d’una consola?
D’altra banda, també és fàcil trobar pàgines web sobre reparació o electricitat. Algunes també inclouen vídeos:
- Comunitat de reparacions yoreparo.com (en castellà).
- Curs bàsic d’electrònica a eprenda.com (en castellà).
- Tutorials de reparació d’aparells electrònics a tuelectronica.es (en castellà).
La font de sempre: els llibres
A les biblioteques podem trobar presencialment, o a través de catàlegs d’Internet, llibres dedicats a la reparació. Ens seran molt útils si no ens interessa conservar per sempre aquest tipus de publicacions. Consultem, per exemple, la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, o aquest cercador de llibres per temes.
Cal tenir en compte que segons de quina època sigui l’aparell que volem reparar, ens convindrà utilitzar edicions més antigues o més modernes d’aquests manuals o llibres.