ARTICLE PETIT HOME - opcions.org (4)

Què és Ecoembes?

Has vist el seu logotip als contenidors grocs per a envasos, a campanyes que parlen de compensar la contaminació i protegir el medi ambient o en estudis sobre reciclatge de residus. Però… Què és Ecoembes?

Qui posa al mercat envasos d’un sol ús té l’obligació legal de fer-se càrrec dels residus que es generen amb aquests envasos. Ecoembes és el mecanisme amb el qual atenen aquest requisit normatiu.

Explicarem què significa això. Ecoembalajes España SA és una empresa privada creada per empreses relacionades amb els envasos d’un sol ús per gestionar els diners que obligatòriament han de destinar a la gestió dels residus dels envasos que posen en circulació.

La societat es creà el 1996, abans de la publicació de la Llei 11/1997 d’Envasos i Residus d’Envasos. Aquesta norma incorporava el requisit europeu que obliga tots els fabricants de productes que es converteixen en residus amb el seu ús, a acceptar i eliminar els productes tornats després d’haver estat utilitzats.

Per als envasos, la legislació proposava cobrar una quantitat en la venda de productes envasats que pogués recuperar-se en tornar els envasos que deixen de complir la seva funció i es converteixen en residus. Per als responsables d’envasos que no es vulguin acollir a aquest mecanisme, la llei del 1997 donava l’opció de constituir un sistema integrat de gestió.

Així doncs, Ecoembes és un sistema financer a través del qual es cobra al consumidor final per cada producte envasat que adquireix, amb l’objectiu de costejar els processos de recollida i classificació necessaris perquè l’envàs sigui recuperat.

Està complint Ecoembes?

Després de més de 20 anys de funcionament d’Ecoembes, estan complint les seves obligacions en matèria de recollida i gestió de residus d’envasos?

Les dades indiquen que alguna cosa falla. Mentre que la societat anònima parla d’uns resultats que ronden el 80% de reciclatge de residus d’envasos, anàlisis externes deixen la xifra per sota del 30%.

El desfasament entre les xifres d’Ecoembes i les dades públiques es dona per algunes perversions en els conceptes. Les dades públiques parlen del total dels residus que arriben a les plantes de classificació des dels sistemes municipals de recollida. Per part seva, l’empresa del sector dels envasos d’un sol ús limita l’estadística a la part dels residus rescatada en aquestes plantes de classificació. I en lloc de comptar el total dels envasos recollits, només té en compte els declarats per les empreses adherides al sistema.

El cost del seu incompliment

Aquest desfasament genera costos. Es calcula que els ajuntaments de tot l’estat deixen d’ingressar cada any 1.700 milions d’euros  en assumir la recollida dels residus d’envasos que no caben als contenidors grocs d’Ecoembes.

Aquesta inversió permetria una recollida separada adequada amb vista a un millor tractament i una millora de les estadístiques de reciclatge. Però també ajudaria a reflectir en el preu del producte envasat el veritable impacte social, econòmic i ambiental que causen els envasos d’un sol ús.

Mentre el contenidor groc continuï traslladant el problema i els costos de l’envàs d’un sol ús als nostres carrers i comptes públics, no aconseguirem avançar en solucions reals al problema de la contaminació per plàstic.

Alternatives als envasos d’un sol us

Les principals alternatives, la venda a granel i l’envàs reutilitzable, es veuen penalitzades pels estalvis que obté la indústria externalitzant la producció i l’envasament a països amb legislacions laxes en l’àmbit ambiental i en relació amb els drets dels treballadors. El comerç local i amb producte de proximitat no requereix tants envasos d’un sol ús com les mercaderies que viatgen milers de quilòmetres o a través de llargues cadenes de distribució.

Amb aquesta aproximació a la realitat que hi ha darrere de la gestió dels residus d’envasos a l’estat espanyol volem cridar l’atenció sobre la necessitat que la ciutadania conegui què és Ecoembes, a quins interessos serveix i com condiciona la distribució de costos de la recollida i gestió de residus als nostres pobles i ciutats.

Per saber més sobre el negoci dels residus…

Aquest article l’hem publicat originalment al Quadern 61 d’Opcions, “El negoci dels residus”.

Si el vols llegir sencer, tens dues opcions:

  1. Uneix-te a Opcions amb la modalitat Impuls i et regalem el Quadern! A més, estaràs donant el teu suport a una entitat sense ànim de lucre que investiga i publica informació per, entre totes, millorar el model de consum.
  2. Compra’l i te l’enviem en format digital o paper.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023