Netejar-copa-menstrual

Consells per netejar la copa menstrual

Netejar la copa menstrual és fonamental per motius d’higiene, evitar infeccions o allargar la seva vida útil.
4 d'abril, 2023

Netejar la copa menstrual és fonamental per motius d’higiene, per evitar infeccions o per allargar la seva vida útil. Si bé és cert que el material amb què acostumen a fabricar-se -silicona mèdica o cautxú- evita la propagació de bacteris, segueix sent molt important mantenir aquest utensili net.

En aquest article veurem alguns consells i consideracions a tenir en compte per netejar la copa menstrual i així allargar-ne la vida útil.

Cada quant s’ha de netejar la copa menstrual?

La neteja de la copa menstrual s’ha de fer tant mentre l’estem utilitzant, com entre cicle i cicle. En el primer cas la neteja serà més superficial, mentre que en el segon aprofitarem per fer una neteja en més profunditat. Sobre la freqüència amb què s’ha de netejar la copa menstrual, el correcte és fer-ho sempre que ens la traiem, buidem i tornem a col·locar i en acabar el període de sagnat. A més, de tant en tant, podem fer un “blanquejat” de la copa perquè recuperi el seu color original.

De tant en tant, podem fer un “blanquejat” de la copa perquè recuperi el seu color original

Mentre l’estem utilitzant (perquè estem menstruant), la manera de netejar-la és ben simple: només cal que quan la buidem, abans de tornar-la a introduir, l’aclarim amb aigua freda. Per eliminar la sang és important no utilitzar aigua tèbia o calenta, ja que això afavoreix que les taques i l’olor es fixin en el material. Cal assegurar-se que no queden restes de sang enlloc, especialment en els petits orificis que hi ha a la copa, ja que si estan obstruïts dificultarem la seva adherència quan ens la introduïm. Un truc per netejar aquests orificis consisteix a omplir la copa d’aigua fins dalt i tapar la superfície perquè l’aigua surti pels foradets i així s’emporti les possibles restes de sang.

Depenent de la nostra activitat, no sempre serà possible tenir fàcil accés a aigua corrent; per això recomanem portar sempre una ampolla d’aigua a sobre, per si necessitem buidar la copa i no tenim disponibilitat d’aigua corrent en un entorn prou privat. En qualsevol cas, cal tenir present que hem de buidar la copa més d’un cop al dia, ja que els fluxos menstruals són un medi favorable al cultiu bacterià.

També és molt important treure’s i tornar-se a posar la copa amb les mans i les ungles ben netes, ja que per manipular-la hem d’introduir els dits a l’interior de la vagina. És important rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic. Sembla obvi, però no està de més recordar-ho; moltes infeccions ens les provoquem nosaltres mateixes per no ser prou curoses pel que fa a la higiene íntima. Així doncs, si no podem garantir un mínim de condicions d’higiene, és millor esperar a un altre moment a fer el buidatge de la copa, sempre que sigui possible, és clar.

Puc fer servir sabó per netejar la copa menstrual?

En canvi, no es recomana netejar la copa menstrual amb sabó. Per què? Molt senzill: perquè la fabricació de la copa s’ha fet de tal manera que respecta el pH vaginal; si utilitzem sabó, encara que sigui pH neutre o específic per higiene íntima, podem estar alternant aquesta qualitat del producte, tot debilitant la barrera de protecció que ens brinda davant de possibles infeccions. És per aquest motiu que també és més recomanable netejar les zones íntimes amb només aigua.

Netejar la copa menstrual en profunditat

Ja hem vist que sempre que manipulem la copa l’hem de netejar amb aigua. Ara bé, quan acaba el període de sagnat, podem fer una neteja amb més profunditat que, bàsicament, consisteix a esterilitzar-la. Això la mantindrà neta, desinfectada i ajudarà a prevenir males olors. És cert que abans es recomanava fer aquest procés en acabar cada cicle de sagnat; però aquesta tendència ha canviat, com comenta la doctora Carreras, cap de servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i presidenta de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, qui considera que no cal prendre aquesta precaució amb tanta freqüència.

Esterilitzar la copa ens ajuda a mantenir-la neta i desinfectada i evita males olors

Abans d’esterilitzar-la, podem repassar les vores i els orificis amb una agulla fina o escuradents per eliminar possibles restes seques. Aquest no és un pas essencial, però ajuda a fer una neteja òptima.

Esterilitzar la copa és molt senzill. Només cal posar aigua a escalfar en un recipient que cobreixi la copa al complet. Quan l’aigua comenci a bullir, introduïm la copa i la deixem entre 3 i 4 minuts i, si cal, podem reduir la temperatura del foc per evitar que l’aigua sobresurti en el moment de màxima ebullició. És molt important no excedir el temps estipulat en què la copa estarà submergida en aigua bullent, ja que es podria malmetre o, fins i tot, cremar. Aquest procés es pot fer un cop al mes, després de cada període de sagnat.

netejar-copa-menstrual
Quan no estem menstruant, convé guardar la copa menstrual en una bosseta. Foto: Sarah Chai.

Quan estigui neta, eixuga-la bé i guarda-la en una bossa de tela, si és transpirable, molt millor, així es mantindrà en millors condicions. Generalment, quan compres una copa menstrual ja ve amb una bossa apta pel seu emmagatzematge. En aquest cas, també és important netejar la bossa de tela amb certa freqüència.

Netejar la copa menstrual amb aigua oxigenada: recupera el color original de la copa!

Per més que tinguem cura de la copa, netejant-la curosament i esterilitzant-la, és força inevitable que l’ús i el pas del temps provoqui un canvi del seu color. Depèn quin sigui el color original, adquirirà un color més groguinós o marronós. Això no és un símptoma de brutícia, simplement és el pigment de la sang, que amb l’ús repetit i pas del temps va impregnant el material de la copa.

Recupera el color original de la copa! Si vols eliminar totes les taques de la copa i recuperar el seu color original, només cal submergir-la en aigua oxigenada.

Però això té solució. Si vols eliminar totes les taques de la copa i recuperar el seu color original només has de netejar la copa menstrual amb aigua oxigenada. Omple un got amb aigua oxigenada, introdueix la copa i deixa-la tota la nit: l’endemà tindràs la copa com nova! Ara bé, no convé abusar d’aquest procés de blanqueig, ja que l’aigua oxigenada és un producte abrasiu. Si volguessis blanquejar-la amb més freqüència, pots omplir un got amb un 50% d’aigua oxigenada i l’altre 50% d’aigua, d’aquesta manera, la mescla no serà tan abrasiva.

Netejar la copa menstrual amb bicarbonat

Podem canviar l’aigua oxigenada pel bicarbonat. Per netejar la copa menstrual amb bicarbonat, tens dues opcions. Una es tracta del mateix procediment que hem comentat amb l’aigua oxigenada: omple un got amb aigua i afegeix una cullerada de bicarbonat. Barreja bé la mescla i introdueix la copa durant unes 7 o 8 hores. Passat aquest temps, treu la copa i passa-hi un raig d’aigua per eliminar possibles restes de bicarbonat. L’altra opció consisteix a sucar un raspall (de dents, per exemple) en bicarbonat i anar fregant la superfície de la copa. Un cop veiem que ha recuperat el color que volíem, esbandeix la copa amb aigua i deixa-la assecar.

netejar-copa-menstrual-bicarbonat
Podem netejar la copa menstrual amb bicarbonat. Foto: Joanna Kosinka

Cada quant hem de canviar la copa menstrual

Una copa menstrual ben conservada pot arribar a durar uns 10 anys. Per tant, si segueixes els consells que oferim en aquest article, possiblement podràs allargar la seva vida al màxim.

Per saber si hem de comprar una nova copa menstrual, ens podem fixar en aquests símptomes:

  • La textura ha canviat.
  • Observem algun tall o foradet.
  • S’ha format una pel·lícula greixosa o enganxosa en la seva superfície.
  • Té pols adherida que no marxa passant el dit o amb un simple raig d’aigua.
  • Desprèn una olor forta que no marxa quan la rentem.

Si es produeix algun d’aquests casos, cal substituir la copa menstrual per una de nova. A La Zona pots trobar diverses marques. Destaquem les copes de Lamazuna i Mooncup, ambdues disponibles en dues talles a la Granoleta.

Més informació sobre com netejar la copa menstrual

La copa menstrual és un producte per a la higiene femenina. És un mètode de retenció de fluix que s’utilitza per retenir la sang durant la menstruació. Generalment, està feta de silicona o cautxú, mesura uns cinc centímetres i té capacitat per 30 mil·lilitres, aproximadament, depèn de la talla. El seu ús s’ha popularitzat entre les dones per diversos motius: és més econòmica que els productes d’un sol ús, respectuosa amb el medi ambient i amb menys riscos que els que tenen associats, per exemple els tampons.

En alguna ocasió ja hem explicat diversos aspectes a tenir en compte sobre la copa menstrual, hem donat consells per l’hora de comprar-la i també hem repassat alguns aspectes clau sobre el seu manteniment. En aquest article, ens hem centrat en com netejar la copa menstrual segons el moment del cicle i hem donat un parell de trucs per eliminar totes les taques i recuperar el seu color original.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS