Núm. 40. Roba (2a part)

Descarrega’t aquí el pdf.

ESTUDI CENTRAL
Per una roba neta, ambientalment i humanament

per Redacció
* Si dividim la quantitat de fibres tèxtils que es van fer servir a tot el món durant l’any 2010, per la població mundial, obtenim un consum d’uns 12 quilos de fibres per càpita. El 1960 va ser d’uns 5 quilos per càpita, menys de la meitat.

* A la indústria global de la confecció segueix sense importar-li que les mans que accionen les màquines de cosir siguin de persones.

* A les pàgines 20 i 21 hi tenim tot de marques de roba que confeccionen a Catalunya i/o fan “moda sostenible”.

* Si quan rentem la roba l’eixuguem habitualment amb una assecadora, haurem gastat més energia a casa que en tot el procés productiu d’una peça de roba.

 

MÓN EN MOVIMENT
Món en moviment

per Redacció
Moviments socials per a la transformació, menjar sa i sostenible a les escoles de Mataró, estris de cuina unplugged…

 

ESCLETXES PER TRANSFORMAR
Desbocats, i encegats, pel creixement

per CRIC
En el món global, quantitats ingents de mercaderies viatgen cada dia per mar, en vaixells enormes que… algun dia esdevenen residus. Com es gestiona, un vaixell-residu? Pèssimament, des del punt de vista humà i ambiental.

 

Els jaciments tradicionals de gas es poden explotar amb relativa facilitat, però avui aquestes reserves s’estan esgotant. Al subsòl també hi ha gas en altres jaciments, molt menys rics, i extreure aquest gas és molt més difícil i contaminant. Quina saviesa ponderarà si fem bé d’explotar aquests nous jaciments, o si val més prescindir-ne i viure com si no hi fossin?

 

EL PODER DELS COSTUMS
Reparem el malbaratament

per Isabel Atela, Montse Peiron
Quantes vegades s’aconsegueix reparar un aparell espatllat? Un 99%, un 100%, la majoria de les vegades són les respostes de tres tallers de reparació a qui ho hem preguntat. En aquest article donem força més raons per desterrar el primer impuls de pensar a comprar un aparell nou quan un s’espatlla, i fins i tot veurem que unes quantes avaries comunes es poden arreglar amb un simple pinzell.

 

EL PODER DE LES REGLES DEL JOC
Apunts estratègics per transformar el consum i els estils de vida

per Álvaro Porro
El camí cap a la sostenibilitat passa, entre altres coses, per una transformació profunda del consum, pedra angular del sistema econòmic i social. Una mutació d’aquesta magnitud necessita una retroalimentació recíproca entre canvis en el context econòmic, polític, social, cultural, i canvis en les pràctiques efectives de consum. Com que el trajecte no és conegut d’antuvi, necessitarem ancorar els nostres passos sobre la base d’uns quants referents clars. En aquest article presentem alguns dels referents que suggereix el resultat de la nostra recerca, entre els quals destaquem la construcció d’una democràcia revitalitzada.