,

Guia pràctica per mantenir i reparar la bicicleta

A pedal i sobre rodes: què es pot fer per mantenir la bicicleta en bona salut? I on es pot reparar?

Després de triar una bicicleta i a més de saber com protegir-la contra robatoris, també és crucial saber-ne fer un bon manteniment: una bicicleta ben tractada durarà més i donarà menys maldecaps.

Hi ha molts gestos a adoptar en el dia a dia ciclista per mantenir en bon estat la bicicleta. Tot seguit s’expliquen algunes pistes en aquest sentit i idees per reparar-la, ja que, ben cuidada o no, les reparacions seran necessàries amb el temps.

“Oli en un llum”, consells de manteniment bàsic

És recomanable lubrificar la bicicleta un o dos cops a l’any; i també després que s’hagi mullat.

Manteniment de la cadena de la bici
Autor: Wayne Bishop
 1.  Sota cobert: l’aigua oxida molt ràpidament la cadena, i també es va filtrant en altres parts de la bicicleta. Tot i que no passa res per deixar-la a fora ocasionalment (sobretot si després que es mulli es fa circular) és millor trobar-li un sostre per al dia a dia.
 2. Neteja: una neteja de tant en tant augmenta la qualitat i el temps de vida de la bicicleta i de la ciclista que la fa servir.
 3. Lubrificació: la bicicleta es compon sobretot de metalls, i l’oli i el greix són els seus aliats. És bona idea lubrificar-la com a mínim un o dos cops l’any, i també després que s’hagi mullat o si alguna part xerrica. S’han d’oliar (la cadena) o greixar (rodaments interns) les parts mòbils, i després eixugar-les amb un drap perquè no quedin greixoses per fora.
 4. Pressió: és fonamental dur les rodes centrades i ben inflades, tant per optimitzar l’esforç com per prevenir punxades. El mínim i el màxim de pressió estan gravats al pneumàtic i, si s’infa a mà, la roda ha de quedar realment dura.
 5. Voreres i graons: les bicis no estan dissenyades per portar gent al portaequipatges, i si cal baixar una vorera o un graó, convé fer-ho poc a poc i sense pes.
 6. Pastilles de fre: quan les pastilles de fre ja no tinguin dibuix, és necessari canviar-les. De tant en tant, s’ha de comprovar que el cable del fre està prou tensat i, si s’ha afluixat, s’ha de tensar. També podria ser que el cable o les fundes estiguin en mal estat i s’hagin de canviar.
 7. Pneumàtics: s’han de comprovar els dibuixos del pneumàtic i canviar-los quan aquests comencen a desaparèixer. Si la roda es punxa molt sovint, pot ser que el pneumàtic estigui massa desgastat, i per això cada petit vidre el travessa i punxa la cambra d’aire.
 8. Eix: si l’eix dels pedals o les rodes tenen joc o fan soroll cal arreglar-los de seguida: així s’evitaran danys majors, a més d’optimitzar l’energia i esforços en pedalar.
 9. Sorolls: finalment, si es percep algun moviment o soroll no identificat i persistent és bona idea portar a revisar la bicicleta: pot ser que s’estigui desgastant alguna peça que després s’haurà de canviar.

Com a contrapunt a tot el que s’ha dit fins ara, mencionar que les bicicletes són vehicles resistents i aguantaran força encara que no sempre se’ls hi dediqui l’atenció que es mereixen: és recomanable seguir aquests consells en la mesura del possible, però que no frenin: equivocant-se s’aprèn, i de fet és una de les maneres més efectives de fer-ho!

Res dura per sempre

Tant si l’objectiu és desplaçar-se en bicicleta per la ciutat com si ho és marxar de viatge en dues rodes, i per molt bé que es tracti la bicicleta, tard o d’hora caldrà fer-hi reparacions, canvis i millores. És recomanable involucrar-se en el procés: això permet descobrir que la mecànica i el funcionament de la bicicleta no són complicats, així com aprendre a conèixer la mateixa bici. A més, aquest aprenentatge es pot revelar molt útil si no hi ha cap taller o persona a prop que per donar un cop de mà.

Farmaciola de primers auxilis per a la bicicleta

El caragol viatja amb la casa a sobre, i les persones segurament amb objectes com les claus i el mòbil: la bicicleta també compta amb una llista d’objectes de primera necessitat. Per exemple:

roda de bicicleta
Andrea Bertozzini

Si es preveu fer un llarg viatge, és bona idea endur-se pastilles de fre de recanvi.

 

 • Manxa: caldrà tenir en compte el tipus de vàlvula de la bicicleta (la major part de les manxes permeten inflar amb diversos tipus de vàlvula, però s’ha de saber com funciona).
 • Equip de reparació de punxades: inclou dues o tres palanques per treure el pneumàtic de la roda, pegats per tapar el forat i cola per enganxar-los (opcionalment, un trosset de paper de vidre per fregar la zona a cobrir).
 • Càmera de recanvi: caldrà vigilar que tingui mesures compatibles amb el pneumàtic, tant de diàmetre de la roda com de gruix de la càmera. Normalment es poden trobar les mesures correctes gravades al pneumàtic.
 • Eina multi usos: conté claus i tornavisos de les mides més habituals per als diferents elements de la bicicleta. També és convenient que contingui un trontxacadenes, eina que ens serveix per a separar i unir les peces que formen de la cadena.
 • Pastilles de fre de recanvi: si es preveu fer un llarg viatge, potser és bona idea endur-se recanvis. Que el fre funcioni correctament és una de les garanties bàsiques per a la seguretat!
 • Altres complements: també és bona idea portar brides, caragols de recanvi, piles per les llums, un tros de cinta americana…

Tallers d’autoreparació i com funcionen

A tall informatiu, es pot consultar aquest manual de mecànica ciclista bàsica per a familiaritzar-se amb els conceptes. Però llegir el manual des de casa a vegades no ajuda l’hora de posar-lo en pràctica, i sovint tampoc es compta amb les eines necessàries. Per això, una molt bona opció són els tallers d’autoreparació.

A les grans ciutats, com Barcelona, n’hi ha uns quants. Biciclot és una cooperativa de treball que, posant en pràctica un model d’economia social, du a terme diverses activitats: tallers, escola de la bici per a adults i per a criatures en centres educatius, lloguer de bicis… Per tot plegat, s’ha convertit en un referent en el món de la bicicleta a Barcelona. És possible accedir a l’espai d’autoreparació, on hi ha totes les eines necessàries i persones expertes disponibles per donar un cop de mà (cal pagar cinc euros la sessió, dos euros per a les sòcies).

Els tallers autogestionats són espais socials on un grup de persones ha muntat un taller de bicicletes conjuntament. Normalment hi ha horaris força restringits d’apertura, ja que se sostenen gràcies al temps lliure de les persones implicades, però és un bon lloc per aprendre i compartir. Sovint són espais oberts a la participació de noves membres (sempre hi ha feina per fer!). Es pot consultar aquesta llista de tallers autogestionats a Barcelona (actualitzada al 2019). Els projectes comunitaris d’autoreparació de bicicletes -en anglès, bike kitchen- estan estesos a altres països, i a França per exemple hi ha L’Heureux Cyclage, una associació que agrupa diversos tallers autogestionats. A diferència del Biciclot, en aquests tallers no sempre és possible encarregar-hi peces noves, però segur que s’hi poden trobar moltes peces (o bicicletes senceres) que poden ser útils.

D’altra banda, si no es té temps per dedicar a la mecànica o no interessa, hi ha molts tallers de bicicletes, però és recomanable prioritzar els petits establiments independents, per tal de donar suport al petit comerç de proximitat.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS