Autora: Monika Kozub

Menstruació: condemna o regal cíclic?

La menstruació, molèsties recurrents i brutícia que cal amagar. O la menstruació, un regal cíclic per connectar amb el cos.
25 de maig, 2023

Cada 28 dies, si ets regular, arriba aquella estimada rutina fisiològica que consisteix en l’expulsió del teixit endometrial, un òvul no fecundat i la sang que l’acompanya (que és una quantitat petita respecte al teixit). Es tracta de la regla o menstruació.

Són dies en què algunes dones no ens sentim sempre bé, podem estar més sensibles del que és habitual i notar molèsties o dolors. A més, tenim la preocupació afegida d’estar pendents de no tacar la roba o el seient. Les dones la patim o la gaudim, depèn, un cop al mes, durant diversos dies; és una realitat evident i natural. Però, al cap i a la fi, es tracta d’una barreja de sang i teixits que surt de l’úter, que fa olor, que taca, que és vermella!

La menstruació com a tabú

Un dels reclams més habituals de les marques de compreses és que ‘no es nota’. Però, què passa si se’ns nota la compresa? Què passa si taquem? Per què ens fa tanta vergonya, si és un fenomen natural? No es tracta de lluir-ho constantment, però tampoc d’amargar-nos quan estem ‘arreglades’. Ja en tenim prou amb el sacseig hormonal que suposa, com per haver d’estar més netes i perfumades que mai. Les reflexions artístiques, provocadores i guerreres de Zinteta busquen trencar la norma no escrita que la regla s’ha d’amagar.

“La menstruació és un tabú perquè només afecta les dones”

Per què és un tabú, la menstruació? Segons la sociòloga Júlia Mas Maresma, ‘perquè només afecta les dones’. Sota aquesta premissa, considera que si la regla fos una cosa d’homes, s’oferirien més opcions i s’equilibrarien els preus. Un altre tema gens menyspreable, ja que a aquests productes se’ls va aplicar, durant molt de temps, un IVA del 10%, tot i ser un producte de primera necessitat.

La menstruació: un regal cíclic per connectar amb el cos

Els darrers anys, moltes dones estan descobrint que la regla pot ser viscuda d’una altra manera. El llibre Luna roja, de Miranda Gray, ens convida a conèixer ‘els dons creatius, sexuals i espirituals del cicle menstrual’. En la mateixa línia, la psicòloga Anna Salvia ha publicat Viatge al cicle menstrual, una guia per entendre el potencial de cada fase del cicle que inclou un calendari personal per aprofundir en el coneixement sobre el nostre cos. També ofereix tallers i xerrades, com ara una proposta orientada a mares i filles quan aquestes últimes estan a prop de la seva primera menstruació. El seu objectiu és que les noves generacions tinguin una relació més positiva amb un aspecte tan natural del cos de la dona.

Autora: Kateryna Hliznitsova

Una altra via per connectar amb aquesta manera positiva de viure la menstruació és formar part de la comunitat soy1soy4, una escola menstrual en línia on milers de dones comparteixen les seves experiències i creen coneixement compartit. El projecte és ideat i acompanyat per l’Erika Irusta, que es defineix a ella mateixa com a pedagoga menstrual. Autora del llibre Diario de un cuerpo, en el seu web diu, literalment: “Tens raó. No estàs boja. Ets cíclica.”

En harmonia amb el cos i el planeta

En paral·lel amb la difusió d’aquesta mirada crítica amb la forma com es viu la menstruació a la nostra societat i la reivindicació d’una relació positiva amb la regla, algunes dones han descobert l’opció del sagnat lliure. Amb aquest sistema, es pot arribar a prescindir o reduir molt l’ús de sistemes de retenció. Per a les que encara no se senten capaces d’arribar a aquest nivell de connexió amb el propi cos, però senten la necessitat de reduir la quantitat de residus que generen quan tenen la regla, hi ha altres opcions. Els últims anys s’ha estès l’ús d’alternatives als productes de retenció d’un sol ús: copes menstruals, compreses de roba, calces absorbents i esponges marines. Amb aquests instruments reduïm l’impacte ambiental de menstruar, no només pel que fa als residus, també per l’estalvi de recursos naturals i diners. D’aquests aspectes, i també del tipus d’empresa que fabrica les principals marques de productes d’un sol ús, en vam parlar al número 18 d’Opcions (que es va publicar el 2006).

Tampons d’un sol ús. Autora: Josefin.

L’estalvi de residus que implica qualsevol d’aquests sistemes és innegable. Al llarg de la seva vida, una dona pot arribar a fer servir uns 12.000 tampons o compreses. Per fer aquest càlcul, s’ha considerat que es fan servir 6 compreses/tampons al dia (depèn del flux de cadascuna), 5 dies cada 28 dies, 13 vegades a l’any, i dels 14 als 45 anys (totalment aproximat, també). Cal tenir present que durant l’embaràs (1 o 2 com a mitjana) la menstruació s’atura (uns 18 mesos) i que en el cas de dones que donen el pit, la regla pot arribar a desaparèixer molts més mesos (fins a un any més). Per tant, es tracta d’un càlcul aproximat. En tot cas, cada dona pot arribar a fer servir més de 10.000 tampons i compreses en tota la seva vida fèrtil, que equival a 6 quilograms de residus a l’any per cada usuària.

La difusió de les alternatives reutilitzables permet que les dones que volen menstruar sense embrutar el planeta ho tinguin més fàcil. No es tracta d’afegir càrregues, sinó de donar facilitats a qui busca un dia a dia, i un mes a mes, una mica més sostenible.

Article publicat, originalment, el maig de 2018 i actualitzat el maig de 2023.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS