La cura és imprescindible per al sosteniment de la vida i aquesta necessitat de cura és imprescindible en moments o etapes de dependència: durant la infància, en cas d’accident o invalidesa o durant la vellesa, per exemple.
Tradicionalment, ha estat assumida per les dones i en l’àmbit privat, és a dir dins de la llar. Mentre el món productiu es visibilitza, es comptabilitza i es valora socialment, el món reproductiu és silenciat, invisibilitzat i poc reconegut. Però el cert és que ningú pot sortir al món productiu sense que algú altre s’ocupi de tot allò que necessita per a fer-ho.
La incorporació de la dona al mercat laboral, juntament amb altres factors, ha desencadenat el que anomenem “crisi de cures”, que posa de manifest la incapacitat del sistema social i econòmic per garantir el benestar de la població i evidencia la incapacitat d’amplis sectors de la població per cuidar-se, cuidar i ser cuidats.
Aquesta crisi podria ser aprofitada per reorganitzar el sistema de cures: assumir-ne la responsabilitat des de les institucions públiques i des del sector privat i productiu, visibilitzar la necessitat de les feines reproductives per al manteniment de l’activitat econòmica, etc. Però això no es dona i la necessitat de cura continua sent assumida des de l’àmbit domèstic, de vegades mitjançant l’externalització, és a dir, delegant les tasques de cura a una altra persona, sovint dona i migrant, donant lloc al que coneixem com a “cadena global de cures”.
Alhora, des de l’administració pública, massa sovint es recorre a l’externalització dels serveis de salut i cures amb licitacions públiques participades per grans empreses mercantils multiservei (i, per tant, no especialitzades en la tasca de cura específicament).
Què pots fer?
- Si necessites serveis de cura i suport externs, contracta la persona que t’ajuda i fes que la seva feina sigui justa i digne.
- També pots contractar el servei a petites cooperatives especialitzades en el sector de les cures.
- Com a contractant, has de vetllar per garantir una jornada laboral saludable: temps de descans, dies de festa, vacances, etc.
Solucions i serveis que t’oferim des d’Opcions
1. Serveis de neteja pel teu domicili o empresa
És habitual que algunes llars necessitin un suport per realitzar algunes de les tasques domèstiques, la més habitual, la de la neteja. Així mateix, aquest també sol ser un servei que s’externalitza en moltes empreses o en iniciatives de caràcter col·lectiu o comunitari. Si aquesta és una de les teves necessitats, tingues en compte que has de garantir unes condicions laborals justes i dignes a la persona que et prestarà el servei. Per fer-ho, pots establir un contracte laboral o bé pots recórrer a una empresa que et presti el servei. Si optes per la segona opció, tria organitzacions que garanteixin els drets laborals i que apostin per la dignificació de la tasca de cura i, a ser possible, que tinguin caràcter social.
Servei ofert per:
- Trèvol: cooperativa que ofereix serveis de neteja d’edificis, locals i particulars fent servir productes no agressius per al medi ambient.
- Diomcoop: cooperativa d’iniciativa social, formada per persones migrades, que ofereix un servei de neteja integral i amb productes respectuosos amb el medi ambient.
- Entrem: grup cooperatiu d’iniciativa social que estableix el seu àmbit d’actuació a l’Alt i Baix Penedès, l’Anoia i el Garraf. Ofereixen servei de neteja per a empreses, oficines, comunitats de veïns, pàrquings, etc. i ho fan aplicant plans de neteja, metodologies i maquinària adequades a les característiques de cada espai, amb un equip qualificat i de confiança.
- La Taca, neteges domèstiques i industrials: la secció de neteja de l’empresa d’inserció Treballs i Serveis Tapís E.I SLU ofereix a persones en risc d’exclusió social incidir sobre els aspectes de formació professionalitzadora en l’àmbit dels serveis de neteja integrals. Així garanteixen la seva inserció posterior en el mercat laboral. La Taca ofereix serveis de neteja a la comarca d’Osona.
- Més que cures: entre altres, aquesta cooperativa ofereix serveis de neteja ecològica a domicilis, locals, escales, oficines, etc. Donant suport en les tasques de la llar, fan possible que les persones puguin conciliar la seva vida professional, familiar i personal.
- Formació i treball: ofereixen serveis de neteja per a entitats i organitzacions socials, empreses privades, particulars i comunitats de veïns, entre d’altres. Garanteixen espais nets i segurs per desenvolupar les activitats diàries.
2. Contractació de serveis de cura a la llar (de persones grans, infants, persones malaltes, etc.)
També és molt habitual que a moltes llars s’hagi de recórrer a serveis externs de cura: dels més menuts de la casa, de persones grans amb qui es conviu o que viuen soles i necessiten suport, de persones malaltes, etc. En aquestes situacions, com en l’anterior, hem de vetllar per regular la relació laboral (mitjançant contracte) i per garantir condicions laborals dignes i justes. De nou, podem establir el contracte nosaltres mateixos o podem recórrer a la contractació d’una empresa que ens presti el servei.
- Més que cures: associació de dones treballadores que presta serveis professionals de cures a domicili, acompanyaments a persones vulnerables, serveis de cangurs i neteja. Treballen des del respecte, la professionalitat, la responsabilitat i la il·lusió buscant la dignitat de les persones usuàries dels serveis i d’elles mateixes com a treballadores.