DESTAQUEM

Internet sostenible a casa

És inqüestionable que Internet forma part del nostre dia a dia. És possible fer-ne un consum conscient?
25 de juny, 2024

A Internet, quan un servei és gratuït, el producte ets tu

La teva navegació deixa rastre. Quan navegues, deixes un reguitzell de dades que permet saber molts detalls de la teva vida. Això és el que permet, per exemple, que si busques allotjament en una determinada ciutat, de sobte, els dies posteriors et comencin a aparèixer ofertes d’allotjament i activitats a realitzar en aquesta ciutat on sembla que tens pensat anar-hi a passar uns dies.

Actualment, grans empreses com Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft (les que es coneixen com a GAFAM) s’han convertit en 5 de les 6 empreses que més capital borsari acumulen del món. I això és gràcies, en part, a les dades que els proveïm i amb les quals comercialitzen.

L’impacte d’Internet

D’altra banda, malgrat que ens hagin convençut de la imatge bucòlica d’Internet (un núvol que guarda totes les fotos, missatges, correus electrònics…), l’ús de les dades té un elevat impacte en el medi ambient per molts motius, el primer d’ells provocat per les macrogranges de dades. Es tracta d’edificis que ocupen grans extensions de territori, equipats amb grans servidors connectats al corrent i amb ventiladors que refrigeren el seu funcionament, l’objectiu dels quals és emmagatzemar tota la informació que està allotjada i circula a través de la xarxa. En aquest article ho expliquem amb molts més detalls.

Passadís amb servidors d’una macrogranja de dades. Foto via Canva.

Quina és i serà la petjada ecològica de l’era digital? Enfront del mar de dades que ens ofereix Internet, és possible accedir de forma justa i igualitària a la informació? Tenen sentit les ofertes de minuts i gigues il·limitats en un planeta finit? Sense renunciar als avantatges que ens ofereix el món de la comunicació digital, pots aplicar la filosofia del consum conscient i sostenible a la cultura d’Internet i de les telecomunicacions.

Què pots fer?

  1. Si t’has de comprar un telèfon, procura que sigui modular i/o just. També pots recórrer a les opcions de segona mà o reacondicionats.
  2. Utilitza programari i software lliure.
  3. Redueix el consum de dades. Et donem alguns trucs i idees!
  4. Reutilitza els aparells electrònics i/o recicla’ls correctament.

Solucions i serveis que t’oferim des d’Opcions

  1. Telefonia i internet justos.
  2. No siguis GAFAM.
  3. Alternatives a les grans plataformes de consum digital.

1. Telefonia i internet justos

A l’hora de proveir-te de serveis com la telefonia i la connexió a Internet, opta per iniciatives que es desmarquin dels grans oligopolis que dominen l’IBEX35 i que desenvolupin la seva activitat sense ànim de lucre.

Coneixem la millor alternativa: 

  • Som connexió. Cooperativa que ofereix servei de telefonia mòbil, Internet (ADSL i Fibra) i telèfon fix. Té com a objectiu transformar el món a través del consum, acompanyar les consumidores en el camí cap al consum conscient i oferir un servei adequat a les necessitats de les persones sense fer-ne negoci. A més, el seu tracte amb la clientela és de proximitat: mai no parlaràs amb una màquina, a l’altra banda del telèfon, sempre hi haurà una persona real atenent-te.

2. No siguis GAFAM

Tenim a l’abast eines digitals que ens permeten satisfer les necessitats individuals i col·lectives i que, alhora, preserven la salut del planeta, garanteixen la dignitat laboral de les persones que hi ha al darrere i ens permeten tenir el control sobre la nostra privacitat.

De qui parlem, concretament?

  • femProcomuns. Cooperativa de treball i de consum que ofereix programes, tallers, formacions i acompanyaments en la transició cap a models comunitaris de cogovernança i coproducció comunitària, en l’ús de tecnologies lliures i en la implementació de polítiques de compartir.
  • Commons Cloud. Impulsat per la cooperativa femProcomuns, permet compartir i emmagatzemar documents, fer videoconferències, enviar i rebre correus electrònics i accedir a molts altres serveis en línia. 
  • Teixidora.net. Projecte del Grup d’activitat cooeprativitzada de la cooperativa femProcomuns per recollir coneixement generat en xerrades i esdeveniments, compartir documentació, explorar connexions, relacionar entre si els debats i activitats i cartografiar actors (en general en l’àmbit tecnosocial i les temàtiques que hi interseccionen), posant l’accent en les perspectives ètiques i emancipadores, tot donant visibilitat a les aportacions crítiques.
  • Pangea. Proveïdor ètic de serveis d’Internet per a persones i iniciatives de l’economia social i sense ànim de lucre. Facilita bústies de correu, allotjament web, espai al núvol i eines de gestió compartida de documents, entre altres serveis, per facilitar la feina de les persones i equips que treballen per al canvi social i decideixen fer-ho amb alternatives tecnològiques que no passin pels grans monstres del capitalisme.

3. Alternatives a les grans plataformes de consum digital

La compra per Internet no para de créixer i, amb ella, la cessió constant de dades que fem a les grans multinacionals. Si bé hauríem de no abandonar la compra presencial i de proximitat, podem buscar alternatives a les grans plataformes de venda per Internet, que desenvolupin la seva activitat amb criteris de responsabilitat social i mediambiental, que garanteixin els drets laborals de totes les persones que intervenen en el procés i que no posin a disposició de qualsevol les nostres dades personals.

L’alternativa és:

  • La Zona. És el primer mercat digital de l’Economia Social i Solidària posat en marxa per Opcions, conjuntament amb altres entitats, que vol facilitar el consum conscient i dins del mercat social, també a Internet.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS