Existeix una llista d’ingredients clau per netejar sense tòxics? L’armari de la neteja és sovint un receptacle de productes amb usos concrets que utilitzem sense saber-ne gaire cosa més que els poders miraculosos que ens destaquen a la publicitat. N’hi ha que ens permeten “netejar sense fregar”. Altres, tenen una “capacitat desinfectant extraordinària”, i alguns desprenen una “olor de net que és única”.
Quan ens disposem a netejar el bany, fàcilment en podem utilitzar 5 de diferents: per als vidres, per al terra, per a les aixetes, per a les rajoles i la ceràmica i, encara, un altre per al vàter. Però, realment són tots necessaris? La majoria d’aquests productes tenen efectes col·laterals perquè contenen substàncies tòxiques (fragàncies artificials, lleixiu, colorants, àcid sulfúric, àcid clorhídric, sosa càustica, etc.) que poden perjudicar la nostra salut i la qualitat de l’aigua que utilitzem.
Hi ha alternatives ecològiques de productes que contenen pocs (o cap) elements tòxics i alguns els podem comprar a granel. Però el cert és que amb només quatre elements, que habitualment són presents a les llars, podem aconseguir el mateix resultat de forma molt més econòmica, senzilla i respectuosa amb el medi ambient. Aquests ingredients són l’aigua, el vinagre, el bicarbonat i el sabó.
La millor neteja és no embrutar
Per mantenir el lavabo net durant més temps, recomanem seguir aquests consells, fàcils d’introduir en els nostres hàbits i rutines.
Evitar les males olors. Per eliminar-les, n’hi ha prou amb ventilar. I si volem que el bany faci una olor especial, després de netejar-lo podem afegir unes gotes d’oli essencial natural (espígol, pi, romaní o llimona, per exemple) a l’aigua de la tassa del vàter o a l’aigua de fregar el terra. Els productes comercials ens han fet associar l’olor de net amb fragàncies artificials. Sovint, tòxiques. I no gaire agradables.
- Eixugar les aixetes després de dutxar-nos i de rentar-nos les mans evitarà que s’hi acumuli la calç. Podem deixar sempre un drap a prop de les aixetes per fer-ho.
- Esbandir la pica després d’utilitzar-la per evitar que hi quedi brutícia.
- Eixugar tot allò que s’hagi mullat, ventilar l’estança i deixar que, en la mesura del possible, hi toqui el sol. Això impedirà que es formin fongs, els quals embruten i poden causar problemes respiratoris.
- No llençar al vàter res que pugui embussar-lo.
- Recollir els cabells que hagin caigut a la vora del desguàs per evitar embussades.
Nocions bàsiques de neteja
- El sabó no s’endú la calç. El vinagre sí. Per què? Doncs el fet és que les substàncies bàsiques o alcalines com la calç, el sabó i el bicarbonat no es combinen entre elles, però sí amb les àcides, com el vinagre.
- La tassa del vàter és l’únic element del bany que cal desinfectar. I només cal fer-ho ocasionalment, tenint en compte que només ens poden infectar els microbis del nostre cos que hi ha a l’orina, als excrements, a la sang o al vòmit. Les persones més propenses a patir una infecció són les que són propenses a tenir menys defenses: criatures, persones malaltes i persones grans.
- La brutícia és més difícil de netejar com més temps fa que hi és. I fins i tot, pot fer malbé algunes superfícies i escurçar-ne la vida útil. Per eliminar-la, és més eficaç que estigui en remull durant una nit que fregar-la fort durant poca estona.
Els ingredients clau
Ara sí, parlem de quins són els ingredients per netejar sense tòxics.
Fes una ullada a aquesta publicació on expliquem, amb imatges, com fer una neteja sense tòxics.
- Aigua. L’aigua, neteja. I quan és bullent, desinfecta.
- Vinagre blanc. Com que és àcid, s’endú la calç i dissol les pel·lícules de sabó. Prevé que es faci verdet i s’endú la matèria orgànica. És un potent desodorant i refresca l’aire.
- Bicarbonat sòdic. En solem tenir a la cuina. És un netejador miraculós per al greix. També és desodorant. Convé no fregar-lo gaire fort perquè no ratlli les superfícies, ja que és abrasiu.
- Sabó líquid. Només ens caldrà quan haguem de treure greixos i per desinfectar. Posem-n’hi poc perquè sigui fàcil d’esbandir.
Com els combinem?
I ara que ja tenim clar quins són els ingredients per netejar sense tòxics, veiem com podem combinar-los perquè la neteja sigui més efectiva, segons la superfície que volem netejar.
Draps de cotó. Els llençols o les camises velles de cotó es poden convertir fàcilment en draps. Només caldrà retallar-los de la mida que ens convingui. Si seguim la direcció de les fibres del teixit, ho podrem fer amb les mans un cop haguem marcat la roba amb unes tisores.
- Marbre, aixetes i ceràmica (pica, banyera, vàter i bidet). Passar-hi un drap de cotó moll de vinagre. Si hi ha brutícia greixosa podem mullar-la, espolvorejar-hi bicarbonat i retirar-lo al cap d’una estona amb l’ajuda d’un drap o d’una esponja suau. O bé netejar-la amb sabó. Si està molt brut, deixem-hi tota la nit un drap xop de vinagre.
- Miralls, vidres i rajoles. Fregar-los amb una camussa molla de vinagre i aigua a parts iguals. Fer la mescla en un cubell i anar-hi sucant el drap ens pot facilitar el procés. Si hi afegim una mica de sal, els vidres quedaran més transparents. Per eixugar, utilitzem paper de diari o un drap de microfibra. Si preparem un litre d’aigua amb mig got d’alcohol i unes gotes de detergent en un envàs, el podrem utilitzar quan els miralls, els vidres o les rajoles estiguin especialment bruts. A aquesta mescla també s’hi pot afegir sal. A l’aigua de fregar també hi podem posar un raig de viangre per incrementar l’efecte netejador.
- Vàter. Quan el vulguem desinfectar, fem-ho amb sabó.
- Cortina de la dutxa, juntes, reixetes dels desguassos i racons on sempre hi queda humitat i s’hi fan fongs. Fregar-los amb una barreja de vinagre i sal. Per fer-ho, ens podem ajudar d’un raspall de dents vell.
- Superfícies amb molta calç incrustada. Fregar-les amb aigua bullint amb bicarbonat i vinagre (a parts iguals). Si costa de marxar, deixem-ho en remull tota la nit abans de fregar.
- Desembussar desguassos. Mirar si podem treure el que causa l’embús (per exemple, un manyoc de cabells). Si no ho aconseguim, tirar mitja tassa de bicarbonat i una tassa de vinagre, tapar-lo i deixar-lo actuar una estona. Esbandir-ho amb aigua bullint.
Què hi guanyem?
Decantar-nos per aquests ingredients com l’aigua, el vinagre, el bicarbonat i el sabó té uns avantatges que repercuteixen en nosatres i en el medi ambient:
- Efectivitat i facilitat del mètode. Netejar amb vinagre és més senzill que ensabonant i esbandint.
- Reducció de costos. Un litre de vinagre pot costar 60 cèntims. I un quilo de bicarbonat, poc més d’un euro (en trobarem en grans quantitats a les drogueries). Els netejadors de bany i vàter més barats, costen 1 euro per litre. Si per costum n’utilitzem 5, quan recorrem als productes comercials la neteja de casa ens costa almenys un 70% més cara.
- No perjudicarem el medi ambient. Ens alliberem a nosaltres mateixos i a les aigües residuals dels tòxics que tenen la majoria dels productes comercials. I convertirem en obsoleta una part de la problemàtica indústria química.
- Incorporarem nous hàbits i tindrem més recursos i autonomia personal.
- Tindrem més lloc a l’armari de la neteja!