La recent revolta pagesa ha posat diverses reivindicacions sobre la taula i, sense pretendre-ho, ha posat en qüestió el model de producció i consum del país. Destinem milers i milers d’hectàrees a fer créixer aliments que acabarem exportant a altres països; en canvi, part de “la nostra horta” la tenim a molts quilòmetres de distància, i així és com la nostra dieta pot incloure productes exòtics com l’alvocat o els plàtans.
Així doncs, per poder tenir una economia sostenible i respectuosa amb les persones i el planeta, és important consumir productes km 0. Tot seguit entrarem en més detalls, però d’entrada, podem destacar que aquests productes, també anomenats de proximitat, es caracteritzen per la poca distància que han recorregut entre el seu origen o lloc de producció i el punt de venda o de consum final.
Què són els productes km 0?
Perquè un producte sigui considerat de proximitat ha de complir amb unes determinades característiques. La principal és la distància que recorre el producte, la qual no hauria de ser superior als 100 km. A més, idealment, els productes han de ser de temporada i de producció ecològica.
Com a norma general, doncs, podem afirmar que els productes km 0 o de proximitat són aquells procedents de la terra, la ramaderia o la pesca (en el cas concret dels productes alimentaris), o bé els resultants d’un procés d’elaboració o transformació en una distància de màxim 100 km entre el punt de producció i consum. Aquest fet afavoreix la implicació del mínim nombre d’intermediaris.
La qualitat, gran aliada dels producte km 0
Els productes km 0 o de proximitat ofereixen diferents beneficis. Què ens ofereix un aliment de proximitat?
- Millor gust. Els productes km 0 aporten una qualitat molt més alta que els que han de recórrer grans distàncies, ja que no han hagut de passar per processos de conservació i/o congelació. Malgrat els avenços de la tecnologia, és notable la diferència entre una poma que ha passat per cambres frigorífiques i una d’una cistella ecològica que podem trobar en els nostres grups de consum o en altres establiments, com el supermercat Foocoop.
- Punt de maduració ideal. En el cas de la fruita i verdura, és especialment notable la diferència. Quan els aliments han de recórrer grans distàncies, la fruita o la verdura es recol·lecta quan encara està verda amb l’objectiu que, quan arribi a les botigues, es trobi en un punt de maduració semblant a l’ideal. Però l’efecte és antinatural i el resultat dista de qualsevol fruita o verdura recollida en el seu moment ideal de maduració.
- Més naturals i més saludables. La forma d’allargar el temps de vida dels productes alimentaris requereix, generalment, l’ús de conservants i additius. Això no ho trobarem en els aliments de proximitat, que poden seguir el ritme natural de l’aliment i arribar al consumidor en bon estat.
Beneficis econòmics i ambientals dels productes km 0
Consumir productes km 0 és una decisió que no afecta únicament a la qualitat del producte que consumirem. Consumir de proximitat és una decisió amb implicacions més àmplies i està directament relacionat amb el model de societat que estem fomentant. Així doncs, no és irrellevant per quina opció ens decantem.
Més enllà de voler consumir uns productes de més qualitat, comprant productes km 0 també estarem beneficiant el nostre entorn:
- Potenciarem l’economia local. Els beneficis de l’activitat econòmica acaben en un entorn proper i enforteixen el nostre territori. Davant de l’enriquiment de franquícies i multinacionals, apostem per la comunitat!
- Asseguren un respecte per lleis laborals i ambientals. Els productes de proximitat han estat produïts al nostre país i, per tant, han de complir amb la legislació vigent al territori, sovint més exigent que la de tercers països on l’explotació laboral i ambiental està molt menys limitada.
- Són més sostenibles. Reduint el circuit de distribució podem evitar una gran part de la petjada de carboni que porta aparellada al nostre consum.
Així, triar productes de proximitat no és només una qüestió de buscar un producte millor. És una forma d’enfortir l’economia del nostre entorn i contaminar menys.
Alguns exemples de productes km 0 de Catalunya
El territori català és molt divers, tant pel que fa a climatologia com a l’orografia. Aquesta diversitat permet produir una gran varietat de productes.
- Fruites i verdures. Destaquen els productes provinents de la plana de Lleida i Terres de l’Ebre.
- Arròs, llegums i fruits secs. En aquest cas destaca el Delta de l’Ebre, com a principal zona productora d’arròs i la Terra Alta i Baix Camp pel que fa als fruits secs com l’avellana.
- Peix. La franja costanera compta amb diversos ports pesquers. Recuperem aquest article on expliquem que, de la mateixa manera que hi ha verdures i fruites de temporada, també tenim peixos de temporada.
- Carn i derivats. La proposta més interessant és la ramaderia extensiva. En aquest sentit, Catalunya disposa d’un Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva a Catalunya 2021-2030.
- QUADERN RELACIONAT