Ciclista pedalant en una carretera de muntanya durant una Ecotopia Biketour

Ecotopia Biketour: biciturisme inspirador

Aprofitar l'estiu per descobrir, als pedals i en grup, projectes col·lectius transformadors. Aquesta és la proposta de la comunitat Ecotopia Biketour.

Ecotopia Biketour és una singular proposta de biciturisme per Europa. L’organitza, des del 1990, una comunitat internacional autogestionada. La ruta passa cada any per diversos projectes que posen en pràctica maneres alternatives de viure. És ideal per a les persones a qui els atrau la idea de viatjar en bicicleta i compartir el dia a dia amb un grup on les decisions es prenen de forma horitzontal.

Funcionament i principis de l’Ecotopia Biketour

Les persones que l’organitzen trien cada any una zona per visitar, hi contacten projectes i van definint, poc a poc, una ruta a mesura que prenen forma les diferents etapes. El Biketour té lloc a l’estiu i la durada varia d’un any per l’altre. Aquest any, passa per l’Estat espanyol i Portugal. La ruta és oberta a tothom qui simpatitzi amb els principis del col·lectiu, que són els següents:

  • Acampada dels participants de l'Ecotopia Biketour.Prendre les decisions col·lectives per consens, mirant de no establir jerarquies.
  • Crear un espai segur per a minories, on no hi hagi discriminacions.
  • Compartir habilitats i aprendre de la resta de participants.
  • Ser inclusives: econòmicament, funciona a base de les donacions.
  • Caminar cap a la sostenibilitat: per exemple, s’eviten els avions per arribar-hi, es recicla el menjar i es fa cuina vegana.

La llengua d’ús habitual del Biketour és l’anglès, però intenta ser el màxim de multilingüe possible.

Diversitat de participants

Des de bicicletes ultraequipades amb alforges de bona marca davant i darrere, GPS, tendes ultralleugeres i tota la pesca, fins a bicicletes de segona mà mig rovellades amb bosses de plàstic penjades per transportar les pertinences. Des d’esportistes confirmats fins a gent que no ha fet mai cap ruta en bicicleta ni està especialment en forma.

L’experiència del Biketour pot ser l’oportunitat de viure un procés molt enriquidor i intens, en què les persones del grup aprenen les unes de les altres. És una manera de descobrir món alhora que es dona suport a projectes que mostren alternatives de vida.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023