DESTAQUEM

5 consells per tenir un armari sostenible i respectuós

El model de moda ràpida ens porta a renovar l'armari contínuament. Però això, no només és innecessari, sinó que té unes greus conseqüències en les treballadores, les consumidores i el planeta.
13 de novembre, 2023

Massa producció i massa consum. Aquest seria un bon resum sobre com ens relacionem i resolem les nostres necessitats, si més no en societats com la nostra. I el sector de la roba i la moda és un clar exemple d’aquesta espiral. Consumim com a forma d’oci, construïm la nostra identitat en base la nostra imatge i acumulem peces de roba setmana rere setmana. Això, però, genera un reguitzell d’impactes; uns impactes que són clarament evitables si apliquem els criteris de la moda sostenible.

La moda sostenible es basa en la fabricació de roba tenint en compte l’impacte de la seva producció, distribució i consum. L’objectiu és reduir els impactes ambientals al llarg de tota la cadena de producció, tot garantint unes condicions de treball dignes.

Vols seguir una moda sostenible? Et donem 5 dades sobre l’impacte de la moda i 5 consells per combatre’ls.

5 consells per una moda sostenible

1. Tria marques que respectin el medi ambient

Per fabricar una samarreta es necessiten fins a 2.500 litres d’aigua.

La fabricació de roba provoca la contaminació del nostre entorn i l’explotació de recursos naturals. Busca marques que produeixin de forma sostenible!

2. Pensa en qui hi ha darrere la roba

Algunes cadenes de roba exploten les treballadores; en alguns casos, aquestes arriben a treballar fins a 75 hores la setmana.

Les marques barates exploten les seves treballadores tant en el procés de producció com en la venda final de la roba. A casa nostra hi ha alternatives dignes, dona’ls una oportunitat!

3. Tingues cura de cada peça

A la majoria de les llars, els tèxtils es llencen dins la fracció rebuig, fet que suposa 147.000 tones de residus tèxtils llençats sense retorn.

Si cuidem la roba ens durarà més i no necessitarem comprar-ne tan sovint. Llegeix les etiquetes i aprèn a interpretar els símbols, allargaràs la vida útil del teu armari! Una manera de tenir-ne cura és saber llegir les etiquetes i entendre què ens volen dir tots els símbols.

4. Dona noves vides a la teva roba

A Catalunya, cada persona, de mitjana, genera 22 kg de residus tèxtils per any.

La vida d’un jersei, samarreta o pantaló no s’acaba quan ja no ens agrada. Intercanvia amb persones del teu entorn, dona la roba a qui la necessiti o participa en mercats de segona mà!

5. Valora si et cal i, si és que sí, compra amb criteri!

Diverses enquestes i estudis ens diuen que, de mitjana, una peça de roba ens la posem entre 5 i 7 vegades.

T’has plantejat si compres per necessitat o per impuls? Valora quin ús faràs de la roba i si la necessites. En cas que sigui així, informa’t i busca marques respectuoses!

Informa’t més amb la campanya “El teu estil és tan únic, com el planeta!”

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS