Criteris de conducció sostenible

Vehicle privat: criteris de compra i conducció sostenible

Abans de comprar un vehicle, què cal considerar per reduir-ne l’impacte? I quins hàbits de conducció ajuden a disminuir emissions i allargar-ne la vida?

L’experta en mobilitat sostenible Janette Sadik-Khan sosté que “la clau està en aconseguir que la gent es mogui sense haver de tenir cotxe”. La proliferació d’iniciatives que permeten l’ús compartit de vehicles, fa que cada vegada sigui més fàcil optar per aquesta via quan desplaçar-se a peu, amb bicicleta, patinet o transport públic no és viable. Però, quan les alternatives més sostenibles no són viables i s’imposa tenir cotxe en propietat, es poden aplicar certs criteris de compra que ajuden a reduir l’impacte ambiental. I un cop al volant, adoptar certs hàbits pot reduir les emissions i allargar la vida del vehicle.

 

Quan canviar de cotxe

Els cotxes, com més vells, més contribueixen a l’escalfament global. Ara bé, segons els estudis la renovació no sempre compensa, ni de bon tros, l’emissió generada en la fabricació del cotxe nou. Si un cotxe de combustió té menys de vint anys i no està espatllat irreparablement, des del punt de vista del medi ambient, no surt a compte canviar-lo per un de nou. Si ja no es necessita però encara té vida útil per davant, al circuit de segona mà se li pot donar sortida.

Segons la nova normativa que regula la Zona de Baixes Emissions, a partir de l’1 de gener de 2020, molts vehicles no podran circular de dia entre setmana a Barcelona. L’entrada en vigor d’aquesta restricció, que busca millorar la qualitat de l’aire a la ciutat, augmentarà l’oferta de vehicles de segona mà i, segons els seus detractors, lluny de ser una mesura efectiva, promourà la renovació del parc automobilístic.

Targeta verdaPer encoratjar la ciutadania a no renovar el vehicle i passar a ser usuàries del transport públic, l’AMB i l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà ofereixen la targeta verda. Se’n poden beneficiar les ciutadanes que acreditin que han desballestat el seu vehicle. Aquest títol de transport dona accés gratuït a la xarxa de transport públic integrada (sis corones). Té una vigència de tres anys sempre que la persona titular no adquireixi un cotxe nou durant aquest període.

Criteris per a una compra una mica menys insostenible

La recomanació per comprar un vehicle minimitzant l’impacte ambiental és decantar-se pel cotxe elèctric i/o la segona mà.

 • A l’hora de comprar un vehicle elèctric, el factor a considerar és l’autonomia, ja que les emissions de gasos d’efecte hivernacle creixen geomètricament amb l’autonomia del cotxe. A la vegada, els costos socials associats a les matèries primeres necessàries per a les bateries també són significatius. La recomanació en aquest cas és triar el model que tingui l’autonomia justa per a l’ús que se n’hagi de fer. Perquè la reducció d’emissions sigui significativa, cal que el vehicle es carregui amb energia de fonts renovables.
 • En cas d’optar per la segona mà, cal descartar el dièsel i buscar el vehicle que tingui el millor distintiu ambiental possible.

Per altra banca, avui en dia els cotxes incorporen cada vegada més sistemes electrònics per controlar diversos dispositius del vehicle. Això té els seus avantatges, però aquesta electrònica també posa barreres per a la comprensió i resolució de problemes: hermetisme del sistema, i sovint un mecanisme de codis d’accés per a obligar-nos a fer les reparacions als tallers oficials. Així doncs, pot ser interessar comprar un cotxe amb poca instal·lació d’electrònica.

 

Bones pràctiques de conducció

Fer una bona tria del vehicle és important, però ho és tant o més el tracte que se li dona en el dia a dia. Per exemple, per molt distintiu ambiental que tingui un cotxe, si sempre circula a 150km/h probablement contaminarà més que un cotxe amb un distintiu ambiental inferior però que es desplaça a menys velocitat.
Hi ha diversos hàbits i costums a considerar per aconseguir una conducció eficient que minimitzi les emissions del motor. A més, un cotxe  ben tractat tindrà una vida més llarga, i això es traduirà en una reducció del seu impacte al medi. Alguns punts a tenir en compte són:

Per tal que el cotxe no es deteriori prematurament:

 • Després d’engegar un cotxe dièsel deixar passar uns quants segons abans d’emprendre la marxa, ja que el motor treballa millor.
 • No circular de pressa per terrenys amb sotracs, es podrien malmetre els amortidors.
 • Per frenar, reduir la marxa i sense prémer l’accelerador.
 • No frenar en sec en agafar corbes massa de pressa: així s’evita desgastar els frens i els pneumàtics.

Per tal de generar el mínim de CO2:

 • No prémer l’accelerador en engegar el motor.
 • Passar a marxes llargues de seguida que les revolucions del motor ho permetin: en marxes llargues es consumeix menys, però si es fa abans d’hora pot ser que es forci el motor. Els cotxes amb canvi de marxes automàtic en general consumeixen més que els equivalents amb canvi manual.
 • Avançar sense prémer l’accelerador sempre que sigui possible; anant a més de 20 km/h, el consum de combustible serà nul.
 • En aturar-se, no posar punt mort fins que el vehicle està parat, perquè amb la marxa posada (i sense donar gas) el cotxe consumeix menys que al ralentí.
 • En aturades de més d’uns 45 segons, apagar el motor.
 • Moderar la velocitat, ja que el consum creix exponencialment. Passar de 120 km/h a 100 km/h pot estalviar un 40% de combustible.
 • A l’estiu moderar l’ús de l’aire condicionat, que pot incrementar el consum de combustible un 15% o més.

A més d’emetre menys CO2, conduir d’aquesta manera estressa menys, redueix el risc d’accidents, emet menys contaminants (poden passar a menys de la meitat), fa el viatge més confortable per a les passatgeres, genera menys soroll i estalvia un 15-20 % de combustible, o fins a un 35% si se circula per ciutat.

Un bon manteniment

Comptar amb un taller de referència i un mecànic de confiança, és una gran ajuda. Un seguiment personalitzat del vehicle i assessorament de qualitat a l’hora de prendre decisions pot contribuir a allargar la vida del cotxe.

En qualsevol cas, és important fer puntualment totes les revisions que aconselli el fabricant. En cas que el cotxe pateixi cap desperfecte, per prevenir deterioraments més importants, és aconsellable no trigar a reparar-los. Per exemple, una ratllada pot acabar implicant que la xapa es rovelli.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023