cicloturisme
,

Descobrir el planeta a 25km/h i sense motor

Viatjar en bicicleta ens pot acostar a nous indrets sense causar gaire impacte ambiental. Una manera de viatjar sostenible, divertida i saludable que ens ofereix moltes possibilitats.
22 de juny, 2023

És habitual configurar el binomi vacances-avió; però la realitat és que no cal enfilar-nos a cap avió per viure un viatge inoblidable. Sovint, les experiències úniques les tenim més a prop del que pensem. Com comentàvem en aquest article, l’únic motor que necessitem per rodar món, és la il·lusió.

El cicloturisme, una opció de turisme sostenible

I amb il·lusió, empenta i una bicicleta, podem practicar el cicloturisme, una activitat que combina el turisme i el ciclisme. El mitjà de transport és el nostre cos que, amb la bicicleta, farà la simbiosi perfecta per desplaçar-nos arreu del territori tot descobrint i visitant els llocs que ens trobem al nostre pas. 

Practicar esport mentre viatgem, reduir la petjada ecològica que deixem rere nostre cada cop viatgem, sentir la sensació de llibertat que ens dona la bicicleta, proposar-se un repte, viure una experiència diferent, sortir una mica de la normalitat i rutines, etc. Qualsevol motiu és vàlid per decantar-nos pels pedals. 

Bicicleta equipada amb alforges per viatjar. Autora: Suzanne Rushton

Abans de llençar-se a l’aventura, però, el primer cop sorgeixen molts dubtes. Quina ruta és la més adequada? Quin material necessito? Estic prou en forma? Em fa por circular per carreteres, es poden evitar? I si em canso i no puc acabar la ruta com la tenia prevista? És necessari tenir coneixements de mecànica?

Segurament, amb una bona planificació, ens podrem respondre aquestes i altres preguntes i anticipar-nos als futurs dubtes que puguin sortir ja en marxa. Abans d’emprendre un viatge d’aquest tipus hem de valorar conscientment els recursos que tenim, les nostres capacitats i possibilitats i què necessitem. Havent fet aquest exercici, també ens resultarà més fàcil escollir on anem, quants quilòmetres recorrerem i durant quants dies.

Les distàncies i les pauses

Abans del primer viatge en bici és difícil imaginar-se que es poden arribar a fer entre 50 i 150 km per dia. Això vol dir que en una setmana, podríem fer un trajecte de més de 400 km, que seria com anar de Lleida a Bordeus, per exemple. En qualsevol cas, sempre caldrà parar atenció al tipus de terreny i a les condicions climatològiques i físiques, entre d’altres coses. 

A l’hora de configurar el viatge, també hem de decidir si pedalejarem cada dia o ens reservarem alguns dies del viatge per aparcar la bicicleta i descansar i descobrir la zona a peu o en transport públic; si acamparem, i per tant haurem de transportar també la tenda de campanya, o dormirem en albergs o hotels; on fixarem el punt de sortida de la ruta; si la volem fer a soles o en en companyia; etc.

Les rutes més comunes arreu del món

Hi ha diversos tipus de rutes de cicloturisme, en funció, bàsicament, del tipus de via i el terreny pel qual transcorren.

 • Vies verdes. Són antigues infraestructures ferroviàries en desús que s’han adaptat per convertir-se en itineraris cicloturistes. Els trajectes generalment són plans i de curta distància, així que es poden realitzar en una sola jornada. 
 • Rutes fluvials. El curs mitjà del riu es caracteritza per transcórrer per zones amb poc desnivell. Aprofitant el seu recorregut sovint llarg i planer, s’han dibuixat moltes rutes cicloturistes a la llera dels rius. A Europa destaquen els camins al costat del Loira o del Danubi, però el cert és que es tracta d’un continent molt ric en rius, de manera que resultarà molt fàcil trobar un destí motivador.
 • Rutes BTT. Són itineraris que transcorren per camins de muntanya, motiu pel qual es recomana utilitzar una bicicleta de muntanya. Hi ha rutes amb diferents nivells de dificultat, que es diferencien pel color de les plaques de senyalització del recorregut, tot seguint un sistema semblant al de les pistes d’esquí.
 • Carrils bici. Hi ha autèntiques xarxes de rutes que només transiten per carrils creats expressament per anar en bicicleta. Una de les més conegudes és l’Eurovelo, una xarxa de rutes ciclistes que permet recórrer Europa. 
 • Cicloturisme per carreteres.Tot i que de vegades haurem de circular per carreteres nacionals, és recomanable evitar carreteres molt transitades sempre que es pugui. El Camino de Santiago, per exemple, es pot recórrer en bicicleta i, en algunes etapes, és necessari desplaçar-se per carreteres secundàries.
cicloturisme
Senyal de ruta ciclista a Anglaterra. Autora: Gemma Evans

És possible que, depenent de la durada del nostre viatge o de les inquietuds i llocs que vulguem visitar, hàgim de combinar diversos tipus de via. A l’hora de fer la planificació, ens serà molt útil conèixer la diversitat d’opcions que tenim.

Aplicacions tecnològiques que ens poden facilitar el viatge

Mapes de la zona, brúixola, guies i fitxes tècniques de les etapes ens poden ajudar molt durant la ruta; però latecnologia també ens ofereix algunes possibilitats molt útils sempre que disposem de bateria al mòbil.

 • Wikiloc és una aplicació col·laborativa en què els usuaris registrats comparteixen les seves rutes, tot puntualitzant la ubicació, distància, desnivell, temps d’activitat, ressenya de la sortida i fotografies. Podem filtrar segons el tipus d’activitat i seleccionar el cicloturisme. Molt pràctica tant per cercar inspiració com per utilitzar en el moment de la marxa.
 • Maps.me permet descarregar mapes que després podrem utilitzar sense connexió a Internet. És habitual no tenir accés a la xarxa, sigui per manca de cobertura o perquè estar en un país estranger. Si no els portem impresos, ens anirà bé tenir mapes digitals que puguem consultar.
 • OsmAnd és una aplicació similar a Maps.me. També permet descarregar mapes i consultar-nos sense connexió. Si no sabeu quina escollir, aquest article (en anglès) fa una comparativa entre les dues aplicacions.
 • Warmshowers. No és pròpiament una app, però és interessant tenir aquest web en compte. Es tracta d’una xarxa d’acollida per a ciclistes, similar a couchsurfing.
 • Meteoblue ens ajudarà a estar al dia de la previsió meteorològica, essencial per fixar hora de sortida i arribada o el vestuari de la jornada.
 • PanicButton o Alpif són útils en cas d’emergència, d’accident o d’haver-se perdut. Prement un botó enviarem la nostra geolocalització perquè ens puguin localitzar fàcilment.

De totes maneres, si tenim dubtes sobre quina ruta escollir o què visitar, l’estat de la via i altres qüestions relacionades amb el territori que visitem, una molt bona opció és parlar amb la gent local, informar-se a les oficines de turisme de cada lloc.

L’equipament bàsic per practicar cicloturisme

No cal dir que la bicicleta és la protagonista del nostre equipament. El tipus i característiques dependrà de la ruta, ja que no és el mateix circular per carrils bici, per carretera o per muntanya. És preferible que escollim una bicicleta que s’ajusti a l’itinerari que tenim per davant. I si no en tenim, no sempre hem de recórrer a la compra; si posem en pràctica la segona clau del consum conscient veurem que potser ens la pot deixar algú o que la podem llogar.

Un altre element clau són les alforges, la nostra maleta quan viatgem en bicicleta. Hem d’escollir-ne unes de dimensió i capacitat adequades. És freqüent cometre l’error d’endur-se molta roba i moltes vegades, ja de viatge, ens adonem que només utilitzem una tercera part de la roba que ens hem endut. És preferible portar poques mudes i afegir una pastilla de sabó per rentar la roba, després d’uns quants dies de ruta, agrairem anar més lleugers de pes. A les alforges també hem de fer lloc a la farmaciola, ja que estarem realitzant una activitat física i hem de poder resoldre qualsevol petita lesió que puguem patir.

Cal tenir present el clima de la zona on farem el viatge. Si tenim pensat viatjar a països plujosos, unes alforges impermeables ens faran un bon paper. Si no tenim alforges impermeables ni tampoc tenim manera d’aconseguir-les, sempre podem adquirir unes fundes per alforges o cobrir-les amb bosses de plàstic resistents. Que se’ns mullin totes les mudes és una aventura que convé estalviar-nos.

D’altra banda, hi ha qui prefereix prescindir de les alforges i optar per motxilles, així tenim més llibertat per combinar ruta amb i sense bicicleta. En aquest cas, a part serà necessari un mecanisme per lligar de forma segura la motxilla a la bicicleta.

És necessari haver fet una bona revisió de la bicicleta abans de l’inici del viatge, però tot i la previsió, podem patir problemes tècnics durant la ruta: una roda punxada, la cadena que se surt o es trenca, un desajust en els canvis de marxa, etc. Sovint les avaries les podem arreglar sense haver de passar pel taller. Però, per això, serà necessari portar un equip de reparació que inclogui una manxa d’aire, un multieines, pastilles de fre o un parell de càmeres de recanvi. D’altra banda, cal tenir presents tots els accessoris necessaris, com el casc, els guants, les ulleres de sol, els llums i elements reflectants.


Aquests continguts els hem pogut fer gràcies als socis i sòcies d’Opcions. Si tu també vols que puguem seguir publicant informació per consumir menys i millor, uneix-te a Opcions.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS