Cada dia passen a millor vida infinitat de samarretes per culpa de taques, igual que milions de jerseis o pantalons van a les escombraries cada any perquè tenen un foradet o s’han esquinçat.
Per què no s’aposta per reutilitzar la roba vella?
Llençar roba perquè ja no sembla útil és una dinàmica enquistada a les societats benestants i les grans empreses tèxtils sovint prefereixen produir més quantitat de la necessària. També s’estimen més llençar o incinerar l’estoc sobrant a països del sud global en comptes d’apostar per una producció més limitada. Un parell d’exemples d’aquesta derivació d’excedents de roba vella al sud global són Xile o Ghana, que són països receptors dels residus tèxtils dels països del nord global, convertint-se en responsables de desfer-se de milions de tones de roba que no hauria calgut produir.
A casa nostra, per exemple, i segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, el tèxtil representa el 4 % dels residus municipals i això es tradueix en unes 150.0000 tones de roba que van a parar al contenidor gris. A banda de reclamar a les administracions mesures estructurals, ¿què es pot fer a nivell local i individual per ajudar a revertir aquests residus i aprendre a reutilitzar roba vella?
Per què cal reutilitzar roba vella?
El model productiu lineal es basa en l’extracció, la producció, el consum ràpid i el rebuig. En el sector de la roba, es caracteritza per oferir peces en quantitats desmesurades, a un ritme molt ràpid (fins a 52 col·leccions l’any o més) i a uns preus molt reduïts. Això fa que gran part de la societat no es plantegi la necessitat de reutilitzar la roba, perquè per pocs diners en podrà tornar a comprar encara que la qualitat d’aquesta sigui baixa i que la producció tèxtil tingui alts impactes en el medi ambient i en les persones que la fabriquen.
La reutilització permet donar una nova vida a aquella roba de la qual ens volem desfer ja sigui perquè no ens agrada, la talla ja no se’ns ajusta, perquè l’hem avorrit o perquè s’ha fet malbé. El fet de reutilitzar una peça permet allargar el seu cicle de vida i, per tant, prevenir l’excessiva producció d’excedents tèxtils.
Reutilitzar és una de les R imprescindibles dins de la filosofia que promou una vida més sostenible i amb menys residus. Les altres dues responen a reduir i a reciclar. És important incidir en la reducció de compra de roba sobretot quan hi ha ofertes o rebaixes llamineres. D’aquesta manera evitarem acumular peces oblidades al fons de l’armari o que no ens posem mai.
El reciclatge de roba és una mica complex i sovint s’aposta per la reutilització com a mètode més eficient i menys contaminant
Pel que fa al reciclatge, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, un 59% de la roba que es dona per reciclar es reutilitza en botigues de segona mà o s’exporta a altres països i un 37% no es pot reutilitzar i es creen noves fibres a partir dels materials. El 4% restant no es pot aprofitar. El reciclatge de roba, per tant, és una mica complex i sovint s’aposta més per la reutilització com a mètode més eficient i menys contaminant. A més, és una de les alternatives més divertides i sostenibles per donar una nova vida als jerseis, pantalons, vestits i samarretes perquè les opcions són gairebé inacabables.
5 idees per reutilitzar roba usada
A continuació, compartim algunes idees creatives per donar una nova vida a diferents peces de roba a casa. Inspiració sostenible i divertida!
1. Canviar els usos de la roba
No cal tenir grans coneixements de costura per convertir una samarreta o camisa en un coixí o un mitjó en un titella o ninotet. Reutilitzar peces de roba vella per convertir-les en altres articles és divertit, relativament senzill i fomenta la creativitat. Internet és ple d’exemples de patrons per retallar camises i transformar-les en coixineres amb estils únics. També hi ha idees infinites per reutilitzar samarretes i estovalles i convertir-les en llits per a gossos on no només s’aprofita una tela per fer la part exterior, sinó que els retalls i altres materials sobrants poden fer el farcit.
Podem reutilitzar roba vella convertint-la en altres articles útils
Una altra idea és tallar la màniga d’una camisa feta malbé i cosir-ne un extrem i utilitzar-la de bossa pel pa. Les possibilitats són infinites! I per descomptat, cal no oblidar els mitjons desaparellats o amb petits forats a l’alçada dels dits. Poden ser uns bons aliats per crear titelles de mà o farcir-los per fer ninos tipus pop. Afegint-hi alguns botons de colors i retalls d’altres manualitats es poden aconseguir resultats divertits amb els quals jugar i entretenir la canalla durant hores.
2. Sumar-se a la moda del tie dye
Que tot torna és més que una dita, és una realitat. Quan parlem de roba, està clar que les modes són cícliques i que els magnats del sector tèxtil i certs grups d’influencers determinen què s’ha de vestir cada temporada. Des de fa uns mesos, ha tornat el tie dye, aquell estampat psicodèlic de colors i formes estrambòtiques i de patrons recaragolats. Una moda amb orígens hippies que pot servir per reutilitzar samarretes llises descolorides, llençols groguencs o complements com mocadors.
Per treballar una peça de roba amb aquesta tècnica cal aigua calenta, tints i gomes de plàstic per fer les formes que tindrà després l’estampat. Tot i que és una manualitat divertida i entretinguda, escollir uns bons tints naturals serà la clau. Perquè encara que, d’una banda, estiguem reutilitzant roba a través d’aquesta tècnica tan fashion, no hem d’oblidar que els tints industrials contaminen l’aigua i el medi ambient. Caldria, doncs, buscar alternatives sostenibles i naturals com cúrcuma, remolatxa, fulles d’espinacs, grans de cafè, té negre, pells de ceba o col llombarda. Cal recordar, però, que millor apostar per aquests ingredients quan siguin sobres d’alguna elaboració culinària i no fer-los servir directament per a la manualitat malbaratant aliments.
3. Convertir roba vella en elements de decoració
Crear unes banderoles personalitzades amb samarretes, llençols i estovalles requereix paciència i una màquina de cosir o una mica d’habilitat amb el fil i l’agulla. Aquesta manualitat permet reaprofitar retalls diferents en forma de triangles, que es van repetint fins a completar una tira llarga. És recomanable crear una plantilla de cartó reaprofitat en forma de triangle i aprofitar totes les cantonades possibles dels retalls de tela. Són ideals per penjar en habitacions o espais interiors per donar-los un nou aire, però també s’han popularitzat en festes d’aniversari a parcs i jardins lligades entre arbres. Les opcions són infinites i els retalls llisos poden combinar-se amb altres estampats.
L’època nadalenca també és un bon moment per avaluar quina roba vella ja no fem servir i no podem donar pel seu mal estat, i pensar quina nova vida li podríem donar. En lloc de comprar adornaments per a la casa o l’arbre, tot caient en l’esperit consumista d’aquestes dates, reutilitzar draps de cuina i samarretes pot ser una alternativa a gastar diners.
4. Dur a arreglar la roba
Una de les idees més bàsiques per a reutilitzar roba vella és dur-la a arreglar. Sembla evident, però l’abaratiment de la moda ràpida i la desaparició de tallers de costura i arranjaments fa que sovint no pensem en aquesta opció. Tot i que en els darrers anys hi ha hagut un repunt de l’interès per aprendre a sargir roba i han proliferat els cursos i tallers per aprendre’n, la realitat del dia a dia és que molta gent llença la roba que suposadament ja no fa servei.
És preferible portar la roba a arreglar, en lloc de comprar una nova peça de roba
Portar roba a arreglar sempre serà més sostenible que comprar una peça nova i ajudarà a reactivar el comerç de proximitat. Tot són avantatges!
5. Reaprofitar-la per fer neteja
Què fer amb les samarretes, camisoles i llençols més vells? Un clàssic: convertir-los en draps de neteja per a la llar. En lloc de comprar draps de fibres sintètiques, les peces de roba velles de cotó o lli que tingueu per casa seran uns draps perfectes per fer els vidres o treure la pols dels mobles i làmpades.
Només cal retallar les diferents peces en forma quadrada o rectangular en diferents mides. Segons el teixit i el gruix que tinguin els draps es podran fer servir per a un ús o un altre, i com que es poden rentar a la rentadora seran reutilitzables una vegada i una altra.
Upcycling, la filosofia que aposta per la reutilització de roba vella
L’economia circular és un model de producció i consum que implica reduir els residus al màxim. Això vol dir compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes tantes vegades com sigui possible. D’aquesta manera, el cicle de vida dels materials i productes s’allarga. Aquest concepte es promou com a contraposició de l’economia lineal abans esmentat, que es basa en la idea d’un sol ús, provocant la producció constant i la despesa de materials, energia, recursos i diners.
Una alternativa al model de producció lineal i que promou els valors de l’economia circular és l’upcycling. La definició d’aquest concepte anglès és “reutilitzar creativament” i consisteix a reaprofitar roba vella, retalls i mostres per crear noves peces úniques i amb més valor que les inicials. És, doncs, una pràctica per donar valor afegit a la roba que ja no fem servir. A més, també és una manera d’aprendre a cosir, de treballar la concentració i la creativitat aprofitant roba antiga. Per exemple, si volem reutilitzar roba vella seguint els principis de l’upcycling, una bona idea seria aprofitar texans foradats i vells que ja no es poden donar ni fer servir per crear-ne uns de nous. O amb retalls de samarretes velles es pot fer un davantal únic. L’upcycling aposta per la reutilització i per posar en valor el que és antic o que ja existia. Pretén subvertir l’economia lineal donant als materials usats una vida circular i una importància afegida. Com que al món ja hi ha milions de tones de roba confeccionada, les persones que practiquen aquesta filosofia defensen la idea que amb la roba que tenim ja es pot viure, només és qüestió d’anar-li donant usos diferents i reaprofitar-la.
Reutilitzar roba usada també és comprar de segona mà
Les botigues de roba de segona mà són un lloc de peregrinatge per a amants de la sostenibilitat i les gangues. Cada vegada hi ha més comerços dedicats a reutilitzar roba vella i oferir-la a preus econòmics. Solidança, Roba Amiga, Humana o Engrunes són botigues on trobar roba de segona mà que aposten per reduir la producció, la contaminació i l’acumulació de residus tèxtils. L’interès per comprar roba usada ha crescut en els últims anys a molts països europeus. A l’Estat espanyol també és una tendència a l’alça segons es llegeix a l’informe del web Statista sobre la compra de roba de segona mà, encara que molt per sota de veïns com França o Regne Unit. En canvi, d’acord amb dades d’Humana, la cadena va registrar un increment de clients del 33% el passat 2022. Sigui com sigui, la compra de roba de segona mà es va instaurant de mica en mica com una pràctica sostenible i és un primer pas per a reutilitzar roba usada a preus rebaixats i contribuint a una economia circular.
A més, la recol·lecció de tèxtils, la classificació i la venda de roba de segona mà pot crear a nivell local 20 llocs de treball per cada 1.000 tones de roba i sabates usades, segons dades de RREUSE, la xarxa internacional sense ànim de lucre que representa les empreses socials actives en el camp de la reutilització, la reparació i el reciclatge. Així ho afirmen també des de Solidança, que l’any 2022 va generar 108 llocs de treball entre la planta de triatge de preparació per la reutilització, la gestió logística de les recollides de residus, el personal de les botigues i la gestió de deixalleries. Aquesta xifra suposa un creixement del 300% respecte al 2012.
Mercats i apps per comprar i vendre roba de segona mà
Les aplicacions mòbils permeten posar-nos en contacte amb persones amb interessos semblants als nostres o, com a mínim, amb necessitats similars. Busco vambes, trobo vambes, compro vambes. Venc samarreta, algú s’interessa, venc samarreta. Cada dia hi ha milers d’intercanvis -previ pagament- de roba usada a través d’apps. És una forma de reutilitzar roba vella o que ha quedat abandonada, però que està en bon estat i permet que algú altre la faci servir per un preu suposadament raonable.
Hi ha una gran varietat d’apps per vendre roba de segona mà, entre les quals destaquen Wallapop, Vinted, Vestiaire Collective o Micolet. Wallapop compta amb 17 milions d’usuaris i segurament és la més coneguda; Vinted va ser creada exclusivament per vendre roba i causa furor; Vestiaire Collective està pensada per la compravenda de peces de luxe i exclusives; i Micolet funciona a través de la propia plataforma, que valora els preus de la roba que es vol vendre o donar.
Una altra opció per reutilitzar roba usada són els mercats de segona mà. Una alternativa que mai no falla a les agendes de qui vol renovar l’armari a preus de rebaixes o vol desempallegar-se de tot allò que ja no es posa i vol treure uns calerons. Els mercats Fleadonia i Flea se celebren al barri barceloní del Raval el primer i segon diumenge de mes, respectivament, i s’hi poden comprar veritables troballes. A la capital catalana també s’organitzen el Two Market, dedicat a la roba vintage, de segona mà i upcycling, i el Lost&Found, focalitzat en roba vintage. Clàssics com els mercats de brocanters, com els Encants de Barcelona o el mercat dels dissabtes de Celrà, també valen la pena per trobar roba usada en bon estat.
Reutilitzar roba està de moda… i les marques ho saben
En els darrers anys, les grans marques de moda han vist en la reutilització de roba usada un nínxol de mercat. Zara i H&M en són un exemple. Per una banda, fabriquen tones de roba cada any i n’externalitzen la producció a països del sud; però d’una altra, ara estan oferint el servei de venda de roba ja feta servir amb el pretext de sumar-se a l’economia circular.
El que aquestes i tantes altres marques fan és greenwashing, és a dir, màrqueting ecològic enganyós que es podria traduir per rentat d’imatge verd. Una pràctica que, si bé és cert que pot ajudar a reutilitzar roba vella, també pot fomentar el consumisme que en primera instància ja promouen les grans cadenes de roba. Segons l’estudi ‘Timeout for Fast Fashion’ de Greenpeace, que algunes marques publicitin línies de roba reciclada o reutilitzada és un “mite que pot, fins i tot, fer augmentar-ne el consum”. La publicació promou, en canvi, utilitzar la roba durant més temps. “Cuidar-la, reparar-la, redissenyar-la, reinventar-se i intercanviar peces amb altres persones”, són algunes de les accions proposades.
Així doncs, sempre és preferible tenir cura de la roba i interpretar els símbols de les etiquetes per saber com fer-la durar més temps. En segon lloc, cosir i reparar la roba vella perseguir-la fent servir i no llençar-la al mínim foradet. També es pot reaprofitar la roba usada i convertir-la en peces noves amb la tècnica de l’upcycling o amb manualitats divertides. Per acabar, es pot optar per vendre roba de segona mà o, en el millor dels casos, donar-la a qui la pugui necessitar o intercanviar-la amb persones de l’entorn.