, ,
DESTAQUEM

Consells per organitzar una festa sostenible

Aplicar els valors del consum conscient, també quan organitzem una festa.

Hi ha qui odia fer d’amfitrió i organitzar festes; altres, com a màxim, s’animen a oferir la seva ajuda en les festes dels altres; i, finalment, tenim la gent a qui li encanta fer sarau i organitzar festes, qualsevol excusa és bona!

Sigui quin sigui el teu perfil, en aquest article trobaràs consells per organitzar una festa sostenible. I és que les festes es poden muntar de moltes maneres, però si volem fer-la sota els valors de la sostenibilitat o la justícia social, haurem de tenir en compte alguns aspectes.

Com organitzar una festa sostenible?

Abans d’entrar en detalls, comencem pel primer de tot: la invitació. Depèn del tipus de festa, una trucada o missatge seran suficients. Però si vols formalitzar-ho una mica més i crear una invitació, recomanem optar pel format digital i enviar-la per correu electrònic o serveis de missatgeria instantània. A Internet hi ha moltes eines gratuïtes que t’ajudaran a fer dissenys gairebé professionals i t’estalvies haver d’imprimir un element que té les hores de vida comptades.

És fàcil començar dient que volem fer una cosa senzilla, però que, a mesura que anem organitzant la festa ens comencem a animar de tal manera que arriba un punt que la cosa ja no té aturador. Per això, una bona planificació és clau. I si, a més, volem organitzar una festa sostenible, amb criteris ambientals, ecològics, socials, etc., haurem de tenir el pensament posat en les tres claus del consum conscient: consumir menys, consumir sense comprar i comprar amb criteri. Evidentment, aquestes claus també es poden aplicar quan volem organitzar una festa.

I ara que ja tenim la festa a punt d’arrancar, veiem què podem fer per organitzar-la amb criteris de sostenibilitat. Et donem uns quants consells en els següents aspectes clau de tota festa:

  • Menjar i beguda
  • Vaixella
  • Decoració

Menjar i beguda

La majoria de les festes compten amb menjar i beguda. En aquest aspecte és important incorporar una mirada per evitar, per exemple, que sobrin grans quantitats de menjar amb les quals no sabrem què fer. D’altra banda, el menjar i la beguda també acostumen a ser font de molts residus. Veiem què podem fer-hi.

Podem oferir bols de cireres o de macedònia. Autor: Margaret Jaszowskka
  • Demana confirmació d’assistència per saber quanta gent vindrà a la festa, menjarà i beurà i fes càlculs per comprar les quantitats justes perquè no sobri tant menjar.
  • Vés a comprar amb la llista feta per evitar deixar-te endur per productes i ofertes estrella i tenir les quantitats apamades.
  • Tria productes de temporada.
  • Tot el que es pugui, compra-ho a granel: olives, fruits secs, etc.
  • Recorda que els glaçons no cal comprar-los, els pots fer al teu congelador. Si no tens tants motlles com voldries, demana’ls o compra’ls si creus que li donaràs ús en més d’una ocasió.
  • Prepara begudes en grans recipients. Per exemple pots fer llimonada o qualsevol combinat en una galleda i que cadascú se serveixi la quantitat exacta que vol en el seu got.
  • Si sobra menjar, guarda’l en recipients, reparteix-lo entre els convidats o aprofita’l per fer altres receptes.
  • Una altra opció típica és que cada persona convidada porti alguna cosa per menjar o beure. Alerta amb aquestes pràctiques, són molt interessants i estalvien feina, però s’acostuma a portar més menjar del compte i n’acaba sobrant molt. Si optem per aquesta solució, siguem racionals amb les quantitats i organitzem-nos bé.
  • Referent a l’últim punt, pots enviar la invitació amb una recepta incorporada!

Vaixella

Malauradament, optar per la vaixella d’un sol ús és l’opció més triada per la majoria. S’entén perfectament, ja que és una alternativa molt còmoda. Però és una pràctica que genera molts residus que ens podríem evitar fàcilment. Recomanem, doncs, valorar els consells que oferim a continuació:

  • Prioritza utilitzar una vaixella reutilitzable, és cert que l’hauràs de rentar, però estalviaràs un munt de residus.
  • Si no saps d’on treure una vaixella reutilitzable, prova de demanar-la als serveis municipals, associacions de veïns, etc. Hi ha moltes entitats que ofereixen aquest servei, tant a col·lectius com a particulars. Informa’t de les opcions que tens a la vora!
  • Com a última instància, si l’has de comprar tant sí com no, tria’n una de compostable.
  • També pots demanar a la gent que porti el seu propi got; generalment, tothom en té a casa i així t’estalvies bona part de la vaixella i, alhora, la gent reconeixerà el seu got fàcilment.
  • Si és possible, demana que cadascú marqui els seus plats, got i coberts amb el seu nom. D’aquesta manera, evitarem tirar plats i gots que no sabem de qui són i haver-ne d’agafar de nous quan hem perdut els nostres.
  • Si necessites tovalles, utilitza-les de roba i no de paper.

Decoració

Si vols personalitzar l’espai i donar-li un toc especial, també tenim consells.

  • Si compres objectes decoratius, que siguin reutilitzables perquè els puguis aprofitar en altres ocasions o fins i tot deixar-lo quan algú altre celebri una festa.
  • Espremem la creativitat i tirem del Do It Yourself: podem fer mòbils d’origami amb pàgines d’un llibre antic, banderoles amb roba vella… Segur que surten idees i, si no, sempre podem buscar-les a Internet.
  • Si vols donar un toc lluminós, pots optar per espelmes, fabricar les teves pròpies làmpades (amb un pot de vidre, una metxa i oli, per exemple) o triar garlandes de llums que funcionen amb càrrega solar.
  • Aprofita la decoració per explicar a la gent que aquesta festa l’has organitzat amb criteris de sostenibilitat i consum conscient. És una manera de decorar i sensibilitzar alhora. Pots posar cartells que ho expliquin.
  • Habilita espais per tirar els residus i instal·la diferents papereres que permetin separar per fraccions (orgànica, paper, vidre, envasos i resta). Si creus que és necessari, indica d’alguna manera quin tipus de residu va a cada paperera.
  • Si volem fer confeti, per exemple, podem fer-lo amb papers vells, diaris o fins i tot fulles seques i una màquina de fer forats. En canvi, és preferible evitar globus, banderoles de plàstic o paper, confeti comprat, serpentines, cotillons, etc. Són un tipus de producte que duren molt poc i que normalment estan fets amb materials poc ecològics.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023