7 idees per evitar que et robin la bici

Una bici té un cost important i a ningú no li agrada que l'hi desaparegui. Als carrers de la ciutat el risc de robatori és un fet. Està a les nostres mans prendre algunes mesures per evitar-nos el disgust.
Candau de bicicleta. Evitar robatoris de bicis

Els robatoris de bicis són una de les preocupacions dels ciclistes urbans. Després de fer la inversió que implica comprar una bici, arriba el maldecap de protegir-la. Perquè, a més, no només pot desaparèixer la bicicleta, també el selló, una roda o una peça que et farà tornar caminant a casa. El més segur, està clar, és no aparcar-la al carrer, però, per a quan no hi ha més remei, donem algunes recomanacions.

  1. Els cables més resistents són els blindats de tipus pitó, però tots es poden tallar de forma relativament fàcil i ràpida. Si fem servir cadenes, que les baules siguin gruixudes (almenys cinc mil·límetres). Si són resistents de debò pesen molt. Els cadenats en forma d’U són els menys vulnerables a les eines dels lladres, però lligar la bici és més incòmode perquè són rígids. Millor que siguin grossos perquè entrin a més llocs. Les claus cilíndriques són més fàcils de forçar que les planes.
  2. Si les rodes i el seient es collen amb femelles costen més de robar que si es collen amb papallona (la femella que du una palanqueta per collar-la a mà).
  3. Lliguem la bici agafant el quadre i una roda (la del darrere és més cara) a un punt fix: aparcament de bicis si n’hi ha, fanals, semàfors, reixes… Alerta amb els senyals de trànsit! De vegades no estan fixats a terra, i els lladres ho saben. Procurem que no obstaculitzin el pas.
  4. Per al seient i l’altra roda podem usar altres cadenats que els lliguin al quadre o a un punt fix. Si el seient es colla amb papallona ens el podem emportar.
  5. Durant el dia, aparquem-la en zones visibles i concorregudes. A la nit es recomana ficar-les a casa o en algun edifici. Alguns aparcaments de pagament tenen places per a bicis (sobre uns deu euros mensuals). Si aparquem sempre al mateix lloc hi podem deixar una cadena, per no haver-la de carregar.
  6. Una bicicleta poc atractiva, deslluïda (en sentit estètic), sedueix menys els lladres.
  7. Marquem la bici i/o fem-li una foto. La policia no torna moltes bicis recuperades perquè no pot saber de qui són.

Montse Peiron

Investigadora en consum conscient i transformador.


Leave a Reply