De temporada

Meló per Tots Sants i calçots a l'estiu. Al mercat podem trobar-hi de tot a qualsevol moment de l'any. Però sobren motius per menjar la fruita i la verdura de temporada. Els repassem!
un manat de calçots a l'hort

La gran majoria de les fruites i verdures que trobem al mercat hi són tot l’any, però només unes quantes són pròpies de l’època que som ara. Aquest calendari indica quines són.

És un consell que se sent força, el de menjar hortalisses i fruita del temps. Per què s’aconsella?

Un dels principals punts a favor és que incrementa la probabilitat que els aliments siguin de cultiu local, i consumir productes locals és important per diversos motius rellevants: enfortim l’economia i la pagesia locals, afavorim la sobirania alimentària, reduïm dràsticament el requeriment de transport i per tant el consum d’energia i els impactes ambientals que en deriven, i preservem la cultura alimentària de la nostra zona.

 

Sobre les verdures d’hivernacle

Les verdures de fora de temporada que trobem al mercat també poden ser de cultiu local, o no massa llunyà, si s’han cultivat en hivernacles.

El cultiu en hivernacle s’ha fet des de l’antiguitat, i és possible que recórrer-hi sigui poc menys que imprescindible per alimentar tota la població. Ara bé, segons com es faci pot presentar un seguit de problemàtiques.

  • Els plàstics que cobreixen els hivernacles s’han de canviar completament cada 2-5 anys; duren més com més avançat, i car, és el tipus concret de plàstic que s’utilitza. El deteriorament és degut per una banda a alguns dels fitosanitaris que s’apliquen per aspersió (principalment el sofre i el clor) i per una altra a la intempèrie (sol, pluja, vent). Només a la província d’Almeria hi ha més de 30.000 hectàrees cobertes per plàstics (una hectàrea és una mica més gran que un camp de futbol de les dimensions més habituals).
  • Entre els tipus de plàstics avançats hi ha els que s’anomenen “tèrmics”, que tenen la propietat de mantenir almenys part de l’escalfor del sol durant la nit. Així, les plantes es veuen privades de la fresca nocturna natural, i del consegüent repòs.
  • En algunes zones climàtiques els hivernacles estan calefactats. Això comporta un consum d’energia significatiu, la majoria de les vegades –encara– no renovable i emissora de gasos d’efecte hivernacle (del globus terraqüi, en aquest cas).
  • A l’Estat espanyol la producció d’hortalisses en hivernacle (destinada al consum intern i a l’exportació) està concentrada a la zona d’Almeria, i s’hi donen dinàmiques laborals d’explotació pel que fa remuneració, horaris o estabilitat, en milers de casos fora de la legalitat. Ho podem veure al documental “España: los náufragos del mar de plástico”, del 2017. El personal, d’altra banda, està exposat a l’aspersió de fitosanitaris, i és probable que en no pocs casos no disposi dels equips de protecció adequats.

Per tot això convé servir-nos dels hivernacles en la mesura justa, sense abusar-ne. Com més verdura del temps mengem, menys demanda generarem al cultiu en hivernacle.

 

Fruita de contraestació

En el cas de la fruita, si no és del temps és molt difícil que pugui ser local, llevat de les fruites que es mantenen bé en càmeres: pomes, peres i, durant uns quants mesos, taronges i mandarines. El més habitual és que vingui de països d’una latitud similar a la nostra però de l’hemisferi sud; per això també se’n diu fruita de contraestació.

A l’Estat espanyol, al voltant del 75% de les importacions de fruita es fan en contraestació, i els principals orígens són Xile, Argentina, Sud-àfrica i Nova Zelanda.1 El cost ambiental és altíssim; la despesa energètica d’un quilo de fruita de contraestació pot multiplicar per 40 o 50 la d’un quilo de fruita local.2

És una altra raó de pes per optar per productes de temporada.

 

Més avantatges

A més de fer més fàcil alimentar la vida a la nostra terra i alimentar-nos de la vida a la nostra terra, menjant aliments de temporada aconseguim altres punts positius:

  • Reduïm la necessitat d’empaquetatge i conservants químics; els productes que s’apliquen als aliments perquè aguantin un cop collits poden ser tan o més perjudicials que els que se’ls apliquen durant el conreu, especialment en el cas de la fruita.
  • Adaptem la dieta a les condicions per a la vida pròpies de cada estació, acompassem l’organisme amb la natura. No és per casualitat que a l’estiu es cull la fruita més refrescant.
  • Menjar fruita i verdura del temps ens pot ajudar a descobrir noves receptes, com ara les amanides hivernals de cols.
  • Quan n’és el temps, la fruita i les hortalisses van més barates (o en collim molta abundància, si tenim hort). En podem comprar en quantitat i fer conserves per a tot l’any. Aquí podem aprendre a fer-ne de tomàquet i de fruites d’estiu.

 

 

Notes

1. Consejo Superior de Cámaras de Comercio, Industria y Navegación de España: Base de datos de comercio exterior.
2. María Heras: Menjar ecològic i local per estalviar energia. Opcions núm. 38.


Álvaro Porro

Antic investigador d'Opcions i antic director del Centre de Recerca i Informació en Consum


Montse Peiron

Investigadora en consum conscient i transformador.


Leave a Reply